Olav Gerthel 1915 - 1981

Operasångare

Skorna pekar mot Malmö StadsteaterOlav Gerthel var operasångare, viskompositör och skådespelare. Första framträdandet var som 17-årig solist i födelseorten Eksjös kyrka. Han studerade vid Kungliga Musikhögskola i Stockholm, fick stipendium till Mozarteum i Salzburg och debuterade vid Festspelen i Salzburg 1942, där han sjöng stora tenorpartier, bland annat som Tamino i ”Trollflöjten”. Efter två år kom han till Malmö stadsteater invigningsåret 1944 och blev kvar i Malmö hela sitt liv med korta avbrott på Oscarsteatern i Stockholm och vid Storan i Göteborg. Som operasolist sjöng han Don José i ”Carmen”, Alfred i ”Läderlappen” och Hoffman i ”Hoffmans äventyr”, den senare hans favoritroll. Han pensionerades 1972 efter drygt 90 roller och 3 000 föreställningar.

Olav Gerthel komponerade 1957 ”Vårvisa”, med den slog han igenom i Stora Famnen 1959 där Lennart Hyland var värd och visan låg på Svensktoppen i 12 veckor. Han var en populär sångare som uppträdde på många sorters evenemang och konserter, på en av dem var han bokad tillsammans med Frank Sinatra 1953 i Folkets Park i Malmö men de stod inte på scen tillsammans. Olav Gerthel skrev musik och text till visor som Sjömansliv, Balladen om den tama abborren, En syndfull visa. Sin sista stora teaterroll gjorde han som Kejsaren i ”Vita hästen” på Nyan (nuvarande Nöjesteatern) med bland andra Nils Poppe 1977.

Kuriosa

I ett minnesprogram på radio kallades han ”allkonstnär” och i boken ”Från Mozart till Vårvisan” av Bengt Eriksson och Susanne Gerthel finns många strofer ur ”Vårvisa” som denna - ”När solen den skiner en försommardag, då känner man sig så förunderligt glad”.

Senast ändrad: 2018-10-01 12:17