Boktips – att läsa är att resa

Här tipsar vi om böcker som tar dig med på svindlande resor – såväl geografiska som filosofiska, i olika delar av världen och i sinnenas olika skrymslen.

New York-trilogin av Paul Auster

Kvinna i glasögon håller upp New York-trilogin av Paul Auster.

Paul Austers klassiska trilogi får Lisa att längta efter New York.

Ingen bok får mig att längta lika mycket efter New York som ”New York-trilogin” av Paul Auster. Men det är ingen bok om New York, eller? Kanske mer en bok om att finnas till. Att följa ett infall, att försöka förstå hur allt hänger ihop. Att få tag i sig själv och verkligheten, sanningen. Och just när du tror du är framme, så är du inte det.

Men ändå, visst är det en bok om New York? Läs boken för en (eventuell) känsla av att vara i New York, och få en filosofisk deckare, en inre resa, på köpet.

/Lisa

Edward Tulanes fantastiska resa av Kate DiCamillo

Kaninöron från gosedjur sticker upp bakom en bok. Kaninen sitter i en röd soffa.

Edward Tulane är en stilig men självupptagen porslinskanin, mycket älskad av sin ägarinna Abilene. Edward lever ett bra liv, men förstår inte vad kärlek är och varför den är nödvändig. En dag ska Abilene och hennes familj ut på en resa, och Edward får följa med. Edwards trygga och stabila tillvaro ställs på ända när han plötsligt för första gången skiljs från Abilene. Han faller överbord det stora fartyget de reser med och hamnar djupt nere på havets botten.

Detta är början på en lång resa där Edward ställs inför diverse prövningar. Han har mist sin familj, sitt hem, sitt namn och sina kläder, men hamnar nu på ett strapatsrikt äventyr där han möter nya platser och nya människor. Genom dessa möten får Edward för första gången uppleva känslor såsom ensamhet, sorg och glädje. Och inte minst kärlek.

Boken om Edward Tulane är magisk läsning, och det är svårt för att inte säga omöjligt att lägga boken ifrån sig. Precis som i alla Kate DiCamillos böcker är språket vackert och mångbottnat. Edwards resa är såväl en fysisk resa som en inre resa. En bonus är de vackra och detaljrika illustrationerna av Bagram Ibatoulline, som höjer berättelsen ytterligare. Läs för dig själv eller varför inte för någon du tycker om!

På lyran – eller den sällsamma resan Moskva–Petusjki av Venedikt Jerofejev

Man i kostym och gubbkeps står på perrong och håller i en öppen bok.

Som en Kafka på fulsprit beskriver Per ”På lyran – eller den sällsamma resan Moskva–Petusjki” av Venedikt Jerofejev.

När ”På lyran – eller den sällsamma resan Moskva–Petusjki” av Venedikt Jerofejev utkom första gången 1968 blev det en omedelbar succé och förstaupplagan tog genast slut. Möjligen beroende på att den kom ut i ett enda exemplar.

Fram till 1987 spreds denna omtumlande roman endast i handskrivna samizdatexemplar men har i många länder, främst i det forna Östeuropa, kommit att bli en kultklassiker. På svenska utkom den 1977 i översättning av Greta Hjelm.

Bokens berättare Venitjka Jerofejev misslyckas med att finna Kreml och tar sin första återställare på väg mot Kurskstationen och tåget de dryga tio milen till Petusjki och sin älskade. En resa under vilken Venitjka dricker allt från sherry till möbelpolityr och i en kaotiskt rusig monolog berättar insikter om det sovjetiska samhället, filosofi och litteratur, politik, kärlek och alkohol. En monolog riktad till medpassagerare, änglar, sin son och i den invävda referenser till världslitteraturen.

Resan i ”På lyran” kan läsas som en tragisk skildring av en alkoholists delirium, men hellre som en vansinnig och underhållande skildring och uppgörelse med Sovjetdiktaturen där Venitjka, likt K. i ”Slottet”, aldrig förmår nå maktens borg, kanske heller aldrig Petusjki, ja, kanske inte ens livet. Som en Kafka på fulsprit.

/Per

John Crow’s Devil av Marlon James

Kvinna står i biblioteksmiljö och håller upp en bok.

Rebecka tipsar om Marlon James debutroman "John Crow's Devil".

Detta är en bok som tar dig till Karibien, till Jamaica och djupt in i regnskogen på den bergiga ön. Du anländer till den lilla byn Gibbeah på 50-talet. På denna resa får du känna den tropiska fukten på huden, de mustiga dofterna av våt mineralrik jord och algbevuxna trädstammar.

Du följer med när en stilig och karismatisk främling tar över den gudfruktande byns församling och utnyttjar dåliga omen för att ta makten över befolkningen. Maktkampen mellan de rättfärdiga och de syndiga för byn närmare och närmare total förstörelse. Ett intensivt besök i jamaicansk kultur med en tvist väntar dig.

/Rebecka

Allt det vackra är inte förstört av Danielle Younge-Ullman

Kvinna sitter på låg bokhylla med bok i händerna.

Cecilia tycker att "Allt det vackra är inte förstört" av Danielle Younge-Ullman är både hjärtskärande och hoppingivande.

Ingrid har lovat sin mamma att åka på ett vildmarksläger för att bevisa att hon har det som krävs för att åka till London och gå på musikskola. Det är först när hon är på plats som hon förstår att hon har anmält sig till ett överlevnadsläger. Att stugorna i broschyren inte finns. Nu ska hon istället tillbringa tre veckor i vildmarken tillsammans med en brokig skara ungdomar. Alla med sina brister och förtjänster.

Ingrid själv bär med sig en barndom med en excentrisk mamma som bara levde för musiken. Och som lät sorgen skölja över både sig själv och dottern när rösten brast. ”Allt det vackra är inte förstört” är en berättelse om hur Ingrid sörjer det som gått förlorat och försöker greppa tag i något nytt. En både hjärtskärande och hoppingivande läsning!

/Cecilia

Gå, gick, gått av Jenny Erpenbeck

Kvinna framför stort glasfönster håller upp en bok.

Suzanne tipsar om "Gå, gick, gått" av Jenny Erpenbeck.

I denna bok kommer vi till Berlin där en grupp asylsökande har slagit läger mitt i stan. När de tvingas bort för att inhysas i en gammal skola väcks nyfikenheten hos den pensionerade professorn Richard. Han tar kontakt. Erbjuder sig att ge lektioner i tyska. Upptäcker nya sidor av sitt land. Knyter vänskapsband. Vemodigt och ständigt aktuellt om flykt, från sitt land, från sig själv och kanske om vad som krävs för att slippa skämmas för att vara människa.

/Suzanne

Inställd resa till Sabarmati av Majgull Axelsson

Bokomslag där person står med ryggen mot åskådaren. 

Inställd resa till Sabarmati av Majgull Axelsson är en berättelse som berör på djupet tycker Jessica.

I Majgull Axelssons senaste roman möter vi Fatima, ett hittebarn från Indien som än en gång har blivit övergiven, nu av sina svenska adoptivföräldrar. Hon vet egentligen bara en sak om sin bakgrund: att hon inte heter Fatima. Hon ger sig nu ut på en resa – i både bokstavlig och bildlig mening – i jakten på sitt rätta jag. Majgull Axelsson levererar återigen en stark berättelse som berör på djupet.

/Jessica

Den försiktiga resenären av Merete Mazzarella

Kvinna i grön klänning sitter och läser en bok.

Nina tycker alltid att det är en bildningsresa att läsa Merete Mazzarella.

Detta är en bok om att resa. En personlig berättelse och en tankebok om alla möjliga sätt att resa, men också om att återvända. Att läsa Merete Mazzarella är alltid en bildningsresa. Som liten ville hon inget hellre än att bli vuxen och få slippa att resa. Som vuxen handlade det om andra saker, en oro.

Ofta handlar resan om någon slags flykt ifrån sig själv. Men det är som bekant en paradox. För migranten är resan förenat med livsfara, ett tvingande val för att skapa en bättre tillvaro på en annan plats. Pandemin är en livsresa för oss alla.

/Nina

Tips på talböcker

Två personer med ett boktorn mellan sig håller upp böcker.

Anna och Maria tipsar om talböcker.

Vill du hellre lyssna på boktips? Här kan du höra Annas och Marias tips för Skånes taltidning, region Skånes tidning för synskadade. Alla böckerna finns som vanlig tryckt bok och talbok, några även som punktskriftsbok. I tipsen bjuds det bland annat på ridande bibliotekarier, en judisk familjehistoria och ett finlandssvenskt författarliv.

De här böckerna tipsar Anna och Maria om:

  • Alex Schulman – "Överlevarna"
  • Christian Rück – "Olyckliga i Paradiset. Varför mår vi så dåligt när allt är så bra?"
  • Elisabeth Åsbrink – "Överlevarna"
  • Jojo Moyes – "Bergens Stjärnor"
  • Johanna Holmström – "Borde hålla käft: en bok om Märta Tikkanen"
  • Maja Lunde – "Przewalskis häst"