Dagböcker

Böcker för dig som är läsvan

Huvudbilddagböcker

Varför är just du du och inte nån annan? Hur är ditt liv, och varför det? Här hittar du en massa bra boktips på temat dagböcker!

 1. Lennart kallas för Lordi, och han har börjat skriva loggbok. Inte dagbok. Loggboken har han snott från sin syrra. Men eftersom den var tom räknas det inte som stöld. Det finns mycket att fundera på, tycker Lordi. Hur Vintergatan kan vara en grusväg, hur man kan bo i ett hus som är hundra år gammalt och hur nära det var att hans pappa blev uppäten av en haj. Då hade Lordi inte kunnat vinna det allra första loppet. Inte blivit född, och inte fått vara med i världslaget. Tänk det!

  Bokomslag
 2. Pussar och P.S

  av Ingelin Angerborn

  Johanna har småsyskon, tycker julkalendern är mysig och gör julklappar till familjen i slöjden. Hon har lurat till sig en blå skrivbok från skolan att ha som dagbok. Emma har föräldrar som jobbar jämt, tycker julkalendern är barnslig och får en tusenlapp att köpa julklappar för. Hon har fått en riktig dagbok med lås av sin upptagna mamma. Båda går på samma skola, och båda har blivit kära i den nya killen – Elliot! Ska de lära känna honom? Och kommer han att bli kär i någon av dem?

  Läs som Bok | E-bok

  Bokomslag
 3. Habib är 11 år, och blir tvingad att skriva dagbok. Hans fantasilösa mamma föreslår att han ska skriva om sin familj. Som om det skulle vara nåt intressant! Då är det lite bättre att skriva om fotbollen. Och kompisarna. Och inte minst om Paris (tjejen, inte staden). Habib vet att han måste fråga chans på henne. Det, är hans uppgift här i livet. Plus att lösa gåtan med livets mening. För visst måste det finnas en mening?

  Läs som Bok | Talbok (Daisy) | E-bok |

  Bokomslag
 4. Siselia Jonsdotter bor en liten by i Västergötland. Tiden är 1700-talet, och ett kungligt påbud om skifte av all åkermark har utfärdats. Skiftet påverkar människorna i byn. Ska de bli av med sin mark nu? Misstänksamheten är stor mot lantmätarna som ska övervaka att allt går rätt till. De kallas "Felmätare" och sägs gå igen som flackande irrbloss över de marker de mätt på oriktigt sätt. Siselia och hennes vän Elfver har sett de mystiska irrblossen över ängarna, och när man ska dra lott om åkerlapparna ser Siselia hur byns storbonde fuskar. Har han rent av mutat lantmätaren?

  Läs som Bok | Talbok (Daisy) | E-bok

  Bokomslag
 5. Greg är helt övertygad att han snart kommer att bli både rik och berömd. Synd bara att han först måste traggla sig igenom skolan. Och bo med sin familj. Och ha vänner som Rowley. När hans mamma föreslår att Greg ska skriva dagbok tycker Greg att det är en bra idé. Nu kommer han att slippa slösa tid på att berätta om tråkiga liv för framtida fans. Alla kommer att bli så imponerade av hans smarta planer, att han är så bra på datorspel och helt grym på att rita serier.

  Läs som Bok | DVD 

  Bokomslag
 6. Anna är varken smart, söt, glad eller populär. Hon är bara bra på att vara dålig. Hon har en jobbig lillasyster, en taskig storebror, en pappa som mest hummar och en snygg och populär extramamma som heter Annika. Anna har huvudet fullt av konstiga idéer. Det finns inget annat att fylla det med. Allt annat är redan upptaget – som att vara bra, eller gilla saker. Så när hon ska skriva dagbok bestämmer hon sig för att skriva om hur det borde vara istället. Som att hon löser jättesvåra matteproblem, är populärast i klassen och side-kick till Gud.

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 7. Andreas är 14 år och jobbar som dräng på en gård i Ångermanland. Det är i början av 1800-talet, och Andreas får jobba hårt. Men arbetet är det ingen större fara med. Det är värre med bonden Lars. Hans ögon är som sågklingan, tänker Andreas. Svarta och vassa Han slår de som inte kan försvara sig, mest sin hustru Kristina och hennes far Erik. En dag laddar Erik geväret. Andreas hör en knall. Den aftonen kommer inte bonden tillbaka. Andreas anar vad som hänt, och det gör honom rädd. Kan Erik verkligen ha tagit död på sin plågoande?

  Läs som Bok

  Bokomslag
 8. Jättehemligt

  av Barbro Lindgren

  Barbro är 10 år och skriver dagbok. Ingen ska få läsa den, inte ens Ingrid fast de känt varandra så länge. Egentligen är allt ganska bra. Det är roligt i skolan, särskilt när Anton hittar på saker. Men ibland känner sig Barbro ändå helt hopplöst nattsvart. Då gråter hon bara. ”Antingen blir hon författare eller också blir hon tokig. Eller också blir hon bådadera.” sa farbror Björn en gång när det inte var meningen att hon skulle höra. Och skriva tycker Barbro om – ju sorgligare historier, desto bättre.

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 9. Piratens dagbok

  av Richard Platt

  Året är 1716. Jack Carpenter ska, på sitt tionde levnadsår, gå till sjöss. Farbror Will har berättat massor om livet på havet. Sjövidunder, orkaner, sjöjungfrur, paradisöar och andra farliga och fantastiska saker väntar. Jack bestämmer sig för att skriva dagbok om allt han ska få vara med om. Men livet ombord är hårt och våldsamt. Och en dag kapas deras skepp Vinthunden av pirater. Ska Jack bli kölhalad eller strandsatt på en ö att svälta ihjäl? Eller ska han gå över till piraternas sida?

  Läs som Bok

  Bokomslag
 10. Nikki har råkat få stipendium till en hemsk snobbskola. Hennes oförstående familj tycker det är toppen, trots att de skickar iväg henne i kläder som är köpta på samma ställe som kan köpa gräsklippare på och utan tillstymmelse till en cool mobil. Coolast, sötast, populärast (och framförallt taskigast) på nya skolan är MacKenzie. En liten del av Nikki – en del hon mår illa över – vill gärna bli bästis med henne. Men den andra delen vill tejpa ihop munnen på henne – och vinna teckningstävlingen i skolan. Och alla delar vill lära känna Brandon – tänk att han fotade just henne när hon dissekerade en groda! Så otroligt bara….WIIIII!

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 11. Svenhammeds journaler

  ​av Zulmir Becevic

  Min pappa är en patetisk liten apa. Min mamma är snäll – eller möjligen lite efterbliven. Jag har fett sabbat namn: Svenhammed. Vad ger ni mig för den? Men jag har min polare. Och jag sitter snett bakom Emilia på de flesta lektionerna i skolan…Jag har bott i Sverige hela mitt liv, och jag kan svenska bättre än svenskarna, men jag är inte svensk. Jag aldrig bli svensk. Jag skulle förmodligen aldrig vilja bli svensk. Jag har håriga armar och ett ögonbryn istället för två, men jag är smart som fan och en jävel på att slåss, så ge fan i att dissa.

  Läs som Bok

  Bokomslag
 12. Annas dagbok

  av Börje Lindström

  En albatross störtar i skogen. Ett mystiskt dödsfall inträffar i den nya dokusåpan Skeppet. Annas bästa vän Maria sviker henne. Anna vill inte tänka på allt hemskt som händer. Hon vill tänka på Adam! Han pratade ju med henne, trots att hon måste ha verkat helknäpp, helt onormal! Men så blir Maria sjuk. Säkert bara en bluff, tror Anna. Skeppet kraschar in i kajen, med bara döda ombord. Ett virus hotar hela mänskligheten, och Anna måste fly. Kommer hon att klara sig undan viruset, och kommer hon någonsin att få träffa Adam igen?

  Läs som Bok

  Bokomslag
 13. Julias bok

  av Helena Dahlbäck

  Julia ska skriva dagbok. Hon och bästisen Katten har inget som är svårt i sina liv. Det kan vara lite äckligt, som ägg, eller lite pinsamt, som föräldrar och krigsmålning. Egentligen finns det inget att vara rädd för, det vet Julia – men tänk om det står en massa svarta hundar bakom skolan och bara väntar på henne? Killar är deras stora intresse. De upptäcker sjätteklassaren Micke, som spelar piano och har lektionstiden innan Julia. Katten blir alldeles darrig, så kär är hon. Ska de lyckas lära känna Micke? Och kan han vara intresserad av småtjejer som går i fyran?

  Läs som Bok | E-bok

  Bokomslag
 14. Berts dagbok

  av Sören Olsson

  "Död åt den som tjuvläser denna dagbok. Må han brinna i fasans eld i all evighet... eller i varje fall en liten stund."Bert har börjat skriva dagbok. Det får ju inte killar egentligen. Tänk om någon, till exempel Klimpen, kommer på honom? Tänk om alla får veta att han är kär, rädd för bautabaciller, vad hans och Åkes experiment handlar om och vad han egentligen tycker om till exempel Klimpen. Fasa!

  Läs som Bok | Ljudbok (CD)

  Bokomslag
 15. Maja & döden

  av Anne-Marie Ljungberg

  Maja ligger på avdelning 621 på Östra sjukhuset. Hon har cancer, och hon skriver dagbok. Det är ju bäst att passa på. För även om alla ska dö precis lika mycket, har Maja fått det utpekat för sig. Alla andra kan förtränga det. Maja skriver, lär känna Evalena som får hundratolv kronor i timmen för att hålla henne sällskap, blir friskförklarad och kommer tillbaka till livet. Och till skolan. Där finns kompisarna, mobbarna, bandet och Leonard. Leonard är en sån som inte kan bli mobbad, även om han spelat näverlur på en julavslutning. Där finns också återfallsrisken. Ett stort svart moln som aldrig försvinner.

  Bokomslag
 16. Elva år på jorden

  av Lotta Olsson

  Lisa Bengtsson är mellanbarn. Det är det sämsta man kan vara, tycker hon. Lisa älskar att skriva, allt från hejarramsor till haiku-dikter. Och så då dagboken. I den berättar hon om roliga ord, om en elak syslöjdsfröken, och om när Esset, hennes katt, försvann. Vi får också veta varför Lisas storasyster tvingas bli slav åt Lisa och hennes bästis, om hur Veronica och Viktor gör sig viktiga och hur Lisas mormor lyckas med den perfekta hämnden på slöjdläraren. Och om vad som hände med katten!

  Läs som Bok | E-bok

  Bokomslag
 17. Steve (rimmar på ”teve”, inte på ”liv”) bor i Salem. Det är tufft där i betongen. Man måste hela tiden bevisa att man är nåt, för nån, nånstans. Steve vet vad han vill bli: kungen av hiphop. Han skriver raptexter med paralyserande feta rim. Steves mamma oroar sig för allt, hans klasskompisar inser inte hur grym han är och musikläraren Mister Bister avskyr graffitti, hip hop och annat kriminellt. Det struntar Steve i. Han hänger med Henning, och Ramin som är ny men verkar fatta det viktigaste: att Steve är värsta kung, alltid totalt härlig och ung!

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag