En liten lögn

Böcker för dig som är nybörjarläsare

Huvudbildenlitenlögn

En liten, liten lögn är väl inte så farligt? Du kanske ljuger (bara lite) för att vara snäll? Då gör det väl inget? Men en liten lögn kan växa förfärligt fort... vad ska du göra då? Här är några böcker om lögner som ställt till med små bekymmer och stora katastrofer!

 1. Som en groda

  av Hubert Ben Kemoun

  Klassen ska gå och simma, och fröken delar in dem i två grupper. De som redan kan simma ska gå på morgonen. De som inte kan ska gå på eftermiddagen med fröken Tomson – skolans skräckinjagande rektor! Så Nico räcker upp handen. Visst kan han simma, säger han. Som en groda! Nu har han en vecka på sig att lära sig på riktigt…

  Nivå: lätt | Läs som Bok

  Bokomslag
 2. Vem lurar vem?

  av Carin Wirsén

  Alma är arg. Hon har blivit lurad av Lisa och Leon. Nu vill hon luras tillbaka! Almas kompis Egon har jättemånga pappersaskar. Har han två som är likadana? Då kan man göra ett jättebra lur tillbaka!

  Nivå: lätt | Läs som Bok

  Bokomslag
 3. Viggo, du ljuger!

  av Kim Dalsgaard

  Viggo kommer för sent till skolan. Men det är faktiskt inte hans fel. För när han skulle gå, såg han den. En tiger, stor som en buss! Med långa, vassa tänder. Och långa, vassa klor.– Viggo, du ljuger! säger en flicka. Men Viggo fortsätter att berätta om hur han klarade sig ur tigerns klor!

  Nivå: lätt | Läs som bok | E-bok | Talbok (Daisy) | Provläs boken här

  Bokomlsag
 4. Kejsarens nya kläder

  av H. C Andersen

  Kejsaren ska få nya kläder. Två skräddare lovar att göra de vackraste och lättaste kläderna som finns att få. Skräddarna säger att de använder magiskt tyg. De som är lite korkade kan inte se tyget. Alla vet hur det magiska tyget fungerar. Och eftersom ingen vill verka dum säger alla att kläderna är helt fantastiska! Men – håller verkligen precis alla med?

  Nivå: lätt | Läs som Bok 

  Bokomslag
 5. Dilsas favoritkusin heter Kalle. Kalle kallas för Kalle Skavank, eftersom han saknar en fot. Den förlorade han i en olycka där Kalles mamma dog för att rädda livet på sin son. Men nu, efter så många år, har Kalles pappa träffat en ny kvinna. Hon heter Yvonne och är världens trevligaste. Dilsa förstår varför både Kalle och hans pappa är så glada. Fast är Yvonnes dotter här i Stockholm eller i Skåne? Och heter dottern Marlene eller Marlena? Dilsa kan inte låta bli att bli fundersam…

  Nivå: medel | Läs som Bok |E-bok| Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 6. Stora syndboken

  av Lisa Bjärbo

  Förr i tiden fanns det dödssynder som kyrkan kommit fram till. Men gäller de idag? Författarna intervjuade 500 elever på mellanstadiet, och fick över 700 brev. Vad är det värsta vi kan göra idag? Mobba, svika, fuska, härma, ljuga, skryta eller snacka skit? Och hur känns det när man blivit utsatt för något av det – eller gjort sig skyldig till det?

  Nivå: medel  Läs som Bok |

  Bokomslag
 7. – Klart som korvspad att jag kan simma, säger Astrakan. Det var det dummaste hon sagt på länge. För det var ju inte sant. Det var inte alls meningen att hon skulle ljuga. Orden hade bara trillat ur munnen på henne. Och nu ska klassen till badhuset. Men kanske kan man lära sig simma på tre dagar? Om man riktigt, riktigt tror att det går, går det kanske?

  Nivå: medel | Läs som Bok

  Bokomslag
 8. Boken om bovar

  av Ulf Sindt

  Lasse-Maja föddes i slutet av 1700-talet. Fast då hette han bara Lasse. Men när han började göra brott blev han Lasse-Maja, för han klädde ut sig i kvinnokläder. Inte ens hans föräldrar kände igen honom i kjol och sjal! Lasse-Maja levde ett spännande – men olagligt liv. Här får du läsa om det, samt om andra skojare som lurat folk på pengar. Hur mycket skulle du vilja betala för att se ”världens största bluff” – och skulle du bli arg om det visade sig vara just en bluff?

  Nivå: medel | Läs som Bok

  Bokomslag
 9. Tina och Zlatan

  av Ann-Kristin Lundmark

  Tina sitter i städskrubben på skolan. Hon måste till varje pris undvika resten av klassen. Ja, hon kan faktiskt inte gå tillbaka till skolan alls. Inte någonsin. Hon får sluta! Ingen förstår varför Tina bara gråter och snörvlar. För det blev ju så dumt. Hon ljög inte alls för Andy när hon sa att hon kunde fixa Zlatans autograf. Det blev en lögn, men det är inte Tinas fel!

  Nivå: medel | Läs som Bok | E-bok |Talbok (Daisy) | Provläs boken här

  Bokomslag
 10. Jördis tycker det mesta är bra. Hon gillar alla i klassen (utom Harry) och är bäst på fotboll. Dessutom är hon och Judith bästa vänner. Men så börjar en ny tjej i klassen. Hermione, som ska bo hos Harrys familj. Hermione är grym på fotboll, och blir genast kompis med Judith. Jördis blir rädd att förlora sin bästis. Kanske kan Jördis bli lite mer som den nya? Eller i alla fall låtsas…

  Nivå: medel | Läs som Bok | Talbok (Daisy)| Provläs boken här

  Bokomslag
 11. Rolf bor i Paris med sin snurriga familj. Han får alltid stryk av sin mormor i poker. Hon har varit pokerproffs, så hon vet hur man buffar. Rolf vill inget hellre än att lära känna Ofelia. Men hur ska han göra? Kanske en bluff eller en vit lögn kan hjälpa till? Men… plötsligt säger han något som faktiskt är äkta ljug! Hur ska han trassla sig ur det?

  Nivå: medel | Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 12. Pinocchio

  av Carlo Collodi

  En dag, när mäster Körsbär ska göra ett ben till ett bord, får han tag på en ovanlig träbit. Den pratar! Och skrattar! Mäster Körsbär ger träbiten till sin (för det mesta) goda vän Geppetto. Han bestämmer sig för att göra en docka av träbiten. Trädockan blir helt fantastisk – den kan gå, prata och slå kullerbyttor! Men mest av allt vill dockan bli en riktig pojke. Han försöker på alla sätt. Men varje gång han ljuger – och det är ofta – växer hans näsa en liten bit.

  Nivå: utmanande | Läs som Bok

  Bokomslag
 13. Majken, den nittonde december

  av Margareta Strömstedt

  Vad är det för stor fläck som brer ut sig i snön vid mejeriet? Lingonsylt eller blod? Blod, så klart. Majken säger det med så mycket skräck och fasa i rösten att hon själv blir iskall i hela kroppen. Så är det för Majken. Plötsligt har hon sagt något alldeles fantastiskt, och så växer det vildare och vildare. Så är det också den här dagen. Den nittonde december blir en dag full av överraskningar.

  Nivå: utmanande | Läs som Bok

  Bokomslag
 14. Sixten

  av Ulf Stark

  Sixten bor med sin pappa. Det är bara de två, sen mamma flyttade. Pappa oroar sig för Sixten ibland. Men Sixten säger att allt är bra. Även om det inte är riktigt sant, så låtsas han det. Men ibland blir Sixten trött på pappa. Som att han aldrig får tvättmaskinen lagad. Sixtens kompis Jonte säger att Sixtens pappa borde ha en tjej. Om de svarar på en annons och låtsas att det är Sixtens pappa som skriver funkar det nog, för Sixten är bra på att låtsas…

  Nivå: Utmanande | Läs som Bok | Talbok (Daisy) | E-bok

  Bokomslag