Fakta!

Böcker för dig som är nybörjarläsare och dig som är läsvan

Huvudbildfakta

Något du vill veta? Kolla upp? Det finns gott om fantastiska, förfärliga och fantasieggande faktaböcker. Välj ämne, och nörda loss!

 1. Djuren i skogen

  av Sarah Sheppard

  Följ med ut skogen och hälsa på några vilda djurfamiljer!
  Hur bor egentligen en ekorre? Hur ser en myrstack ut inuti? Vart ska igelkotten flytta och varför sover paddan med sina fiender?

  Läs som Bok

  Bokomslag
 2. Slaget om borgen

  av Magnus Ljunggren

  För många år sen belägrades borgen. Rodrick var med redan på den tiden! Han berättar om hur fienden anföll med eldpilar, spjut och katapulter. Och för att förstöra borgens tjocka murar rullade de fram den största murbräcka riddarna någonsin har sett!
  Men hur klarade Rodrick och de andra sig från att falla i fiendens händer? Jo, med lite list kan man vinna även de svåraste strider...

  Läs som Bok

  Bokomslag
 3. Märtas hästbok

  av Erika Eklund Wilson

  På ridskolan är det mycket att tänka på och många svåra ord att lära sig. Allt från "spilta", "träns" och "skänklar" till olika gångarter som "skritt" och "trav". Och vad är "rida lätt"? Det är väl inte lätt att rida, direkt. I Märtas hästbok har Märta även skrivit upp olika hästraser och alla konstiga namn på deras färger. Det finns hur många hästord som helst, enligt Märta.

  Läs som Bok | E-bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 4. Varför är snor ibland grönt? Hur många gånger fiser människan på en dag? Alla bajsar, kräks och svettas, men vad vet vi egentligen om våra äckligare sidor? Varför svettas man, till exempel? Vilket bajs tyder på vad? Och hur kräks man på bästa sätt?

  Läs som Bok

  Bokomslag
 5. Boken om bovar

  av Ulf Sindt

  Lasse-Maja föddes i slutet av 1700-talet. Fast då hette han bara Lasse. Men när han började göra brott blev han Lasse-Maja, för han klädde ut sig i kvinnokläder. Inte ens hans föräldrar kände igen honom i kjol och sjal! Lasse-Maja levde ett spännande – men olagligt liv. Här får du läsa om det, samt om andra skojare som lurat folk på pengar. Hur mycket skulle du vilja betala för att se ”världens största bluff” – och skulle du bli arg om det visade sig vara just en bluff?

  Läs som Bok

  Bokomslag
 6. Fotboll

  av Susanne Bengtsson

  Här får du veta det mesta om fotbollens grunder. Du får lära dig hur en träning kan gå till, hur spelplanen ser ut, vilken utrustning du behöver, och hur en match spelas. Du får också läsa om olika typer av skott, finter och målgester. Läs också om vad kända och okända spelare tycker är det bästa med fotboll.

  Läs som Bok

  Bokomslag
 7. Atlas för äventyrare

  av Lucy Letherland

  Vad gör man i jordens fyra hörn? Och hur ser det ut? Vad är roligast, läskigast och mest ovanligt?
  Här får du kolla på allt från norrsken till nyårsfirande, från snorkling till sambadans. Över hela klotet finns djur, natur och kultur som bara väntar på att bli utforskade.

  Läs som Bok

  Bokomslag
 8. Minecraft: bygg fantastiska världar och städer

  av Kristen Kearney och Yazur Srovoz

  Här visar duktiga spelare hur du gör för att bygga spännande byggnader och häftiga världar. Du får också lära dig bygga fordon, möbler, super-rutschkanor och mycket mer.

  Läs som Bok

  Bokomslag
 9. En blixt är hetare än solen. En åttaarmad bläckfisk har tre hjärtan. Bilar kan drivas med kokosnötter. En rymdhiss kan transportera astronauter upp i rymden. Alla de här påståendena och 96 stycken till förklaras i den här boken. Den innehåller massor av fakta och beskrivande bilder.

  Läs som Bok

  Bokomslag
 10. Det finns mer än du tror hemma i skåpen som man kan göra spännande saker med. Gör din egen pruttiga saft. Mikra marshmallows och se vad som händer. Eller varför inte göra din egen skumfabrik hemma i köket?

  Läs som Bok | E-bok

  Bokomslag
 11. Hur mycket väger världens fetaste katt? Hur länge kan man spela Monopol? Hur knasigt kan
  det bli? Här finns fullt med bilder på märkliga saker som hösnuvehatten, strutsryttare och en
  surfande råtta. Och så en massa rekord förstås.

  Läs som Bok

  Bokomslag