Farliga resor

Böcker för dig som är läsvan

Huvudbildfarligaresor

En resa kan ha många mål. Eller gå ut i det totalt okända. Resor kan vara lugna och trevliga – eller fyllda med äventyr och faror. Här hittar du böcker om den sorts resor där det är bra att någon med sig som man kan hålla i handen.

 1. Lin bor i ett gammalt hus där hon vantrivs, och saknar sina vänner. Hon saknar också Rufus, den tama sorken hon haft, men som nu ligger begravd under törnrosbusken. En dag får hon ett paket med två nycklar. Den ena leder till källaren och den andra leder vidare in i en annan värld, till vinterriket Sylver. Där möter hon Rufus, som nu är lika stor som hon, och som kan tala! Men för att kunna ta sig hem igen måste Lin hitta den försvunne vinterprinsen innan klockan är midnatt…

  Bokomslag
 2. Bastian Balthasar Bux är 11 år, moderlös och mobbad i skolan. Inte undra på att han gärna drömmer sig bort. Bastian hittar en bok, Den oändliga historien, som han råkar stjäla från ett antikvariat. Boken har allt, och Bastian älskar den. Men ju längre han läser, desto mer vänder sig boken till honom. Bastian är en del av historien! Det är han som ska rädda landet Fantásien, sagoriket som bit för bit försvinner bort i ”Intet”. Men hur ska han klara en sådan sak?

  Läs som Bok | Talbok (Daisy) | DVD

  Bokomslag
 3. Mira ska (mot sin vilja) åka på vildmarksläger i Kilsbergen. Ledaren Kenneth är hysteriskt hurtig, och de andra deltagarna rätt trista och dryga. Första natten i skogen försvinner Kenneth . Ungdomarna är plötsligt helt ensamma, vilse utan vare sig mat eller vatten. På radion talas det om förrymda fångar från Kumlaanstalten i närheten. Och Mira kan inte släppa sms:et hon såg att Kenneth fick: ”Gör det inte! Du kommer att ångra dig!”.

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 4. När nyinflyttade Malva lär känna grannkvinnan Veronica förs hon in i en värld där drömmar kan bygga upp hela världar. Veronica berättar att någonstans i havet, insvept i dimma, finns en ö. Dit rövades Veronicas lillebror bort för länge sen, för att hans drömkraft var användbar. Eller är allt bara en gammal kvinnas fantasier? När Malva får en lillebror börjar saker och ting att verka kusligt välbekanta...

  Bokomslag
 5. När elvaårige Michaels föräldrar blir arbetslösa bestämmer de sig för att segla jorden runt. Mamma får bli kapten, pappa styrman, Michael är skeppsgosse och Stella, deras hund, får bli skeppskatt. Resan är helt fantastisk, men när de seglar över Korallhavet slår stormen till. Michael och Stella spolas över bord, och Michael är övertygad om att de ska drunkna. Men de spolas iland på en öde ö, där Michael är säker på att de istället kommer att svälta ihjäl.  Fast snart visar det sig att han och Stella inte är ensamma på ön ...

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 6. Nanna och Fride bor i en bunker, som deras farfar byggt under sommarstugan, med sin pappa. De har inte varit utomhus sedan en fruktansvärd sjukdom dödade nästan allt liv på jorden. När deras pappa blir sjuk tvingas de lämna sitt gömställe. De måste ta sig in till staden och leta efter medicin och mat. Staden ligger öde och stilla, tom på liv och människor. Eller… är den kanske inte helt tom?

  Bokomslag
 7. Lucy, Edmund och den jobbiga Eustace halkar genom en tavla till landet Narnia, som de besökt förut. De hamnar på skeppet Gryningen, som strävar österut. Kung Caspian söker efter sju riddare, antingen för att rädda dem, eller hämnas deras död. Färden blir dramatisk. Slavhandlare, stormar, magiska öar, en pensionerad stjärna och ett sjövidunder är bara några av de faror och underverk de möter på sin färd.

  Läs som Bok | Talbok (Daisy) | E-bok

  Bokomslag
 8. Gorillan Sally Jones föds i regnskogen, och blir fångad av tjuvjägare. Hon förs till Europa, och i Istanbuls basar blir hon såld till Frau Schultz. Hon lär upp Sally till en mästerlig juveltjuv, en tjuv som kan ta sig in på alldeles omöjliga ställen. Men polisen är Sally på spåren, och hon måste fly. Sally går till sjöss, och seglar de sju haven. Hon hittar en vän – men ska hon någonsin hitta hem?

  Bokomslag
 9. Det är sommaren 1943 i en liten värmländsk by nära den norska gränsen. 13-åriga Maja får två jämnåriga kamrater den sommaren, den judiske pojken Ben och den norska flickan Hilde, som båda har flytt från det tyskockuperade Norge. Barnen får veta att nazisterna letar efter en motståndskvinna som kallas Svarta rosen. De förstår att de måste varna henne, och blir tvungna att bege sig över gränsen… till Norge och kriget, där det är svårt att skilja på vän och fiende…

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 10. Jakob växer upp med sin farfars märkliga berättelser om monster, krig och äventyr. Men mest pratar farfar om barnhemmet där barn med olika förmågor bodde. När Jakob blir äldre förstår han att historierna måste vara påhittade. Men farfadern dör under mystiska omständigheter och Jakob lovar att ta reda på sanningen. Vad som egentligen hände en gång för länge sedan, mitt under brinnande krig. Jakob åker till avlägsen ö utanför Wales kust, där han möter Emma. Och Emma tar honom med på en ännu underligare resa…

  Bokomslag
 11. Tolvåriga Torak är ensam, sårad, skräckslagen och oändligt sorgsen. Hans far ligger döende intill honom, attackerad av en demon i skepnad av en björn. Torak får lova sin far att söka upp Världsandens berg för att få hjälp att besegra demonen. Torak måste finns mat, men allt han hittar är en övergiven vargunge. Efterhängsen är den också. Tillsammans ger de sig iväg på en lång och farlig vandring genom Storskogen.

  Läs som Bok | Ljudbok (CD)

  Bokomslag
 12. Esmat är 16 år, och delar lägenhet med en annan kille som också kommit ensam till Sverige. Hans flickvän har gjort slut. Efter att ha varit arg och ledsen börjar Esmat göra det han inte vågat: att berätta för henne om allt det viktiga. I sina tankar berättar han om hur rädda de var för talibanerna, om flykten till Kabul, om sitt liv som gatubarn och sitt jobb på en mattfabrik. Om att han bara har två saker kvar från sina första 13 år. Om hur han i många år innan han skulle somna, försökte minnas hur det var att sitta i sin mammas knä. Minnas själva känslan: att-ha-en-mamma-känsla. Och om att han, trots allt, har haft en väldig tur här i livet. För utan den där turen skulle han inte ha överlevt.

  Bokomslag
 13. Elias bok av Magnus Nordin                              

  Gotland är drabbat av virus. Ett virus som dödar människor men skapar monster. Hela ön kryllar av zombies. De stryker runt om nätterna, på jakt efter fler offer. Elias och hans lillasyster Emma kämpar för att överleva i den här världen. De söker efter skydd, mat och andra som kanske har klarat sig. En dag får de höra ett rykte om en båt som ska samla ihop överlevande och föra dem till en säker plats. Syskonen börjar bege sig mot havet…

  Läs som Bok | Ljudbok (CD)

  Bokomslag
 14. Symone (eller Sym som hon kallas) är besatt av Antarktis. Hon har läst hundra böcker om Sydpolen, och är kär i Titus, en polarforskare som blev kvar i kylan och snön för 90 år sedan. När hennes farbror Viktor ordnar en resa till Sydpolen och låter henne följa med blir hon överlycklig. De andra på resan är en märklig samling, och Victor beter sig underligt. Och Sym får lära sig att isen är lika vidunderlig, kall, stor och oförutsägbar som den var för 90 år sedan.

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 15. Bilbo lever ett trevligt och gott och framförallt lugnt liv, något han gillar. Men en dag får han  besök av trollkarlen Gandalf och tretton dvärgar. De övertalar Bilbo att hjälpa dem. De har bestämt sig för att röva tillbaka skatten som stals från dvärgarnas för länge sedan. På vägen lurar många faror – troll som vill äta upp den, vättarna i Dimmiga bergen och den underliga varelsen Gollum, som förlorar sin ring till Bilbo. Men svårast och farligast av dem alla är skattens väktare – den fruktansvärda draken Smaug. Bilbo ger senare ringen till Frodo, och ett nytt äventyr tar sin början. I den serien,  trilogin om Härskarringen, heter böckerna Sagan om ringen, Sagan om de två tornen och Sagan om Konungens återkomst. Alla böcker är fantastiskt bra och tjocka, och finns som film.

  Läs som Bok 

 16. Hassels lillebror Femman är en ovanlig kanin – han får varsel, och anar vad som kommer att hända i framtiden. När Femman drömmer om att deras koloni ska förstöras av människor tror Hassel på honom. Femman ser ängen de bor på, helst indränkt i blod. Kaninflockens ledare tror inte på Hassel, men han lyckas övertala en liten grupp kaniner att följa med. Deras flykt blir både lång och farlig.

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 17. Det finns mycket fantastiskt att upptäcka på vår jord. Med den här kartboken får du veta var du bäst upplever vulkanutbrott, hittar ädelstenar, simmar med krokodiler, bestiger de högsta bergen eller varifrån du tar u-båten till platsen närmast jordens kärna. I boken finns både vanliga kartor och temakartorna "Mystiska platser", "Farliga djur", "Djuphavsgravar" och "Guld och ädelstenar". Dags att packa kappsäcken? Faktabok.

  Läs som Bok

  Bokomslag
 18. Vad gör man i jordens fyra hörn? Och hur ser det ut? Vad är roligast, läskigast och mest ovanligt? Här får du kolla på allt från norrsken till nyårsfirande, från snorkling till sambadans. Över hela klotet finns djur, natur och kultur som bara väntar på att bli utforskade.

  Läs som Bok 

  Bokomslag