Fotbollsfeber!

Böcker för dig som är nybörjarläsare

Huvudbildalltförlaget

Inget är så roligt som fotboll. Man kan spela fotboll, titta på fotboll, prata om fotboll – och läsa om fotboll!

 1. Rakt i krysset

  av Pernilla Gesén

  Cassandra och Elias ska spela fotboll i skolan. Båda brukar alltid vinna, säger de. Cassandra får hjälpa Elias att knyta skosnörena. Han vill hellre ha Zlatanknut än rosett. Cassandra och Elias hamnar i varsitt lag. Matchen är stenhård. Men Elias vill inte passa bollen till någon annan i laget. Kan man vinna då?

  Nivå: lätt | Läs som Bok 

  Bokomslag
 2. Kim och Lina spelar match

  av Torsten Bengtsson

  Kim ska spela match, och Lina och mamma ska titta på. Lina tycker det är jättetrist. Blä. Kim springer och sparkar och rätt som det är får han bollen på näsan. Jättehårt! Kim börjar blöda näsblod och måste sluta spela. Nu fattas det en spelare i laget. Kanske kan Lina spela? Visst kan hon det – och att spela är mycket roligare, visar det sig.

  Nivå: lätt | Läs som Bok | E-ljudbok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 3. Erik står i mål

  av Torsten Bengtsson

  Eriks lag ska spela match. Det ska bli roligt, tycker Erik. Erik står i mål, och hans pappa säger hur han ska göra: stå mitt i målet! Och håll hårt i bollen när du väl får tag på den! Men Eriks pappa skriker väldigt mycket. Det är inte så kul. Och rätt som det är blir Erik kissnödig… väldigt, väldigt kissnödig…

  Nivå: lätt | Läs som Bok |E-bok | Provläs boken här

  Bokomslag
 4. Paula gillar fotboll

  av Ursel Scheffler

  Paulas bror Titus har en biljett över till en match. Den vill Paula ha! Titus fattar ingenting. Paula kan väl inget om fotboll? Men okej då… om Paula kan vara klar på tio minuter får hon följa med. Paula blir klar på nio minuter! Det visar sig att Paula kan väldigt mycket om fotboll. Titus är förvånad. Han vet inte att Paula har tränat stenhårt med sitt lag. Deras tränare, Ines, har faktiskt spelat fotboll på elitnivå! Kanske får Paulas lag till och med spela i cupen, där Titus lag också ska vara med.

  Nivå: lätt | Läs som Bok

  Bokomslag
 5. Simon gör mål

  av Jørn Jensen

  Simon har fått pengar. Jakob tycker han ska köpa en fotboll. Det gör Simon, och sedan går de till parken. De skjuter på varandra med den nya bollen. Felix och Sofia kommer. Nu kan de vara lag! Vem gör första målet?

  Nivå: lätt | Läs som Bok | Provläs boken här

  Bokomslag
 6. Turbo och hans kompisar tränar fotboll. Det är roligt varje gång. Turbo är snabb (det är därför han kallas för Turbo) och duktig på att passa, skjuta och nicka. Han är helt enkelt en bra fotbollsspelare! En dag kommer en tränare från ett annat lag och frågar om Turbo vill spela med dem i stället. Det nya laget är bättre. De tränar mycket och alla kämpar för att få spela matcherna. Nu har Turbo chansen att tävla med de bästa, som ett riktigt proffs! Men… är det lika roligt då?

  Nivå: lätt | Läs som Bok

  Bokomslag
 7. Snygg passning, Jacob

  av Rüdiger Bertram

  Jacob har nyss bytt lag. Hans nya lag är jättebra, och alla kämpar stenhårt. Tom är lagets stjärna. I skolan är alla killar lite avundsjuka på Jacob. Alla utom Paul. Han bryr sig mer om böcker än om fotboll. Och när Jacob hamnar på avbytarbänken är Paul den som kan hjälpa honom. Man måste ha is i magen!

  Nivå: lätt | Läs som Bok

  Bokomslag
 8. Sätt straffen, Charlotte!

  av Jennifer Wegerup

  Charlotte spelar fotboll i IF Ekby. Fotboll är inte bara det roligaste som finns – det är det viktigaste också, tycker Charlotte. Men alla i laget är inte lika. Julia är en riktig drömmare som nästan kan glömma bort att hon spelar en viktig match. Soraya är stark och snabb, men tycker det är lika roligt att spela även om laget förlorar. Det tycker inte Charlotte! Ekby ska spela cup, och första matchen ska avgöras på straffar. Nu gäller det! Charlotte bara måste få in bollen!

  Nivå: medel | Läs som Bok

  Bokomslag
 9. Spinkis Fotbolls-ABC

  av Lasse Anrell

  Har du läst böckerna om Spinkis? Han heter egentligen Olle, men kallas för Spinkis för att han är så liten och klen. Men Spinkis älskar fotboll! Här har Spinkis och hans kompisar Costas och Katta samlat ihop ord som man behöver kunna när man spelar fotboll i en ABC-bok. Vad är offside och när dömer domaren inkast?

  Nivå: medel | Läs som Bok | Provläs boken här

  Bokomslag
 10. Inte coolt, sa Bruno

  av Lasse Anrell

  Det börjar en ny kille i Alis lag som heter Bruno. Bruno är bra, väldigt bra till och med. Ali är glad över att ha fått med honom i laget. I alla fall till en början. För Bruno säger en massa dumma saker som Ali inte gillar. Till exempel tycker han inte att tjejer har något på en fotbollsplan att göra. Ali håller inte med, och inte Alis kompis Emma heller. Och tränaren, Niklas, håller inte heller med. Bruno säger så mycket dumt att han hamnar på bänken. Laget får chansen att spela på Friends arena. Men ska Bruno få en chans att spela?

  Nivå: medel | Läs som Bok

  Bokomslag
 11. Matilda får skäll av sin mamma för att hon skrivit sämre än vanligt på matteprovet. Hon måste plugga mer! Nu blir det ingen mer fotboll innan jul! Matilda kan inte tänka på annat än fotboll. Och på den viktiga matchen i helgen. Att spela lite fotboll, ibland, kan väl inte skada? Bara inte mamma får reda på nåt…

  Nivå: medel | Läs som Bok

  Bokomslag
 12. Tufft spel

  av Magnus Ljunggren

  Tina tycker att fotboll är det bästa som finns. Hon kan trixa till nästan hundra. På söndag är det varken match eller träning, men Kohällas pojklag, Bästa klubben, behöver hjälp. Tina dominerar, passar, dribblar, gör mål. Trots Leos högljudda pappa. ”Hon spelar som en mördare!”, skriker han. Mot slutet av matchen råkar Tina fälla Leo. Pappan tar honom till akuten. Var det för tufft spel?

  Nivå: medel | Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 13. Mackan vågar

  av Helena Lund-Isaksson

  Mackan älskar att spela fotboll. Nu har dessutom hans lag äntligen vunnit en match, så stämningen i laget är på topp! Det kommer en ny kille till laget som heter Pål. Det gillar inte Ante. Han är dum mot Pål, och Mackan får ont i magen. Plötsligt är det inte ett dugg roligt med fotboll, och stämningen i laget blir dålig. Kan Mackan och de andra att få Ante att sluta dumma sig?

  Nivå: medel | Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 14. Dribbla, spark och spring!

  av Inger Alfvén och Beate Grimsrud

  Lydias familj är ny i stan. Lydia bestämmer sig för att börja spela fotboll – och hennes pappa bestämmer sig för att hon ska bli världens bästa målvakt. Men Lydias tränare, Olga, har andra idéer. Hon låter Lydia spela utespelare – och sätter henne på bänken! Grrr. Lydia vill bestämma – allt och jämt!

  Nivå: medel | Läs som Bok

  Bokomslag
 15. Frans spelar fotboll

  av Christine Nöstlinger

  Frans vill spela fotboll. Men killarna i laget säger att Frans är för svag och ömtålig. Kanske vill han spela med det nya tjejlaget BK Girls istället? Det vill Frans! Men tänk om killarna får syn på honom – då kommer han säkert att bli retad. Frans funderar inte så mycket över det, utan spelar med tjejerna och har roligt. Men så en dag ska de båda lagen spela en match mot varandra. Hur ska Frans göra nu?

  Nivå: medel | Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 16. Fotbollsmysteriet

  av Martin Widmark

  Årets viktigaste (och enda) fotbollsmatch ska spelas i Valleby. Grannbyn Solbacka kommer på besök. Hittills har Valleby aldrig lyckats vinna, men i år har de en ny tränare: Vallebys brevbärare Franco Bollo. Hans pappa har varit fotbollsproffs i Italien, så i år måste det bara gå bra. Men en krullhund, platta cykeldäck, en sur korvgubbe och en värdefull segerpokal blir viktigare än själva matchen…

  Nivå: medel | Läs som Bok | Talbok (Daisy) | E-bok

  Bokomslag
 17. Fabian är 8 år, och han är trött på att vara bollkalle. De stora killarna tycker att han är alldeles för liten för att vara med och spela på riktigt. Så Fabian får spela med sin farmor i stället. Nu råkar farmor vara väldigt bra, och hon lär honom massor med knep. En dag ger hon Fabian ett par gamla fotbollsskor, som hans farfar haft.  Och farfar blev på sin tid matchhjälte brasilianska cupen. När Fabian spelar i skorna märker han att han genast blivit bättre. Skorna måste vara förtrollade! Nu får Fabian chansen att vara med i ett lag och spela matcher. Men inför en viktig match förbjuder domaren Fabian att använda skorna – de har fel sorts dobbar…

  Nivå: utmanande | Läs som Bok | Ljudbok (CD)

  Bokomslag
 18. Inspark

  av Mattias Danielsson

  Visste du att fotboll är världens största sport? Här får du veta massor om fotboll! Vem vet hur fotboll började? Kanske var det roligare att springa efter något än att bara springa? Det man vet om fotbollens historia finns med, fotbollsregler, berömda spelare och lag. Lotta Schelin avslöjar sina målgörartips, och Zlatan berättar hur han blev så bra på att dribbla. Du får också läsa om hur det är att vara ett fotbollsfan, och tips på coola målgester. Du får till och med veta vad träskfotboll är för något.

  Nivå: utmanande | Läs som Bok

  Bokomslag