Häst är bäst!

Böcker för dig som är nybörjarläsare

Huvudbildhästärbäst

Är det doften? De vackra ögonen? Att de är så stora? Eller att det är så spännande att rida? Drömmen om att få galoppera i full fart, eller hoppa höga hinder? Det spelar ingen roll! Häst är bäst, ingen protest!

 1. Märta och stallkompisarna

  av Erika Eklund Wilson

  Märta ser fram mot hösten i stallet. Nu finns ju hennes nya favorithäst Karamell där. Det var Märta och Maja som hittade Karamell åt ridläraren Kattis. Så han är nästan som deras. Men det verkar Kattis ha glömt, för varken Maja eller Märta får rida Karamell. Och Vanessa retas och tror att Karamell är hennes.
  Dessutom har det börjat en ny kille på ridskolan, Åke. Han och Maja pratar hela tiden, så Märta börjar känna sig utanför: Hon funderar till och med på att sluta och börja med fotboll i stället. Men så kommer någon cyklande…

  Nivå: lätt | Läs som Bok

  Bokomslag
 2. Saga och Moses

  av Pia Hagmar

  Saga och hennes kompis Max är på väg hem från skolan. Saga är ledsen, fast mest är hon arg. Det har kommit en cirkus till staden och Saga vill så gärna gå dit. Men mamma säger att biljetterna är för dyra. De har inte råd. På vägen möter de plötsligt en liten brun häst. En bortsprungen häst. Tur att Saga är så modig och vågar gå fram till hästen. När hästens skötare dyker upp blir det riktigt spännande. För gissa var han jobbar?   

  Nivå: lätt | Läs som Bok |

  Bokomslag
 3. Erik på cirkus

  av Torsten Bengtsson

  Erik och hans pappa är på cirkus. Erik beundrar lindansaren och skrattar åt clownen. De vackra hästarna som gör konster är också jättebra. I pausen få de barn som vill rida. Pappa frågar Erik om han vill. Erik vill så klart rida. Han har aldrig gjort det förr. Men det kan väl inte vara så svårt – bara gasa och styra. Men när pausen är slut och ponnyn sätter av mot cirkustältet är frågan om hur man får stopp!

  Nivå: lätt | Läs som Bok

  Bokomslag
 4. Malva och hästarna    

  av Malin Eriksson

  Malva och hennes pappa går förbi en hage med hästar. Malva vill klappa dem, men hennes pappa säger åt henne att låta bli. Han tror att de bits och är allmänt otäcka. Men Malva klappar, och får med sig pappa till stallet. Hon ska bara börja rida! Pappa säger nej och nej igen. Hur ska Malva kunna övertala pappa? Kanske kan hon ringa farmor…

  Nivå: lätt | Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 5. Här kommer Hallon

  av Erika Eklund Wilson

  Lisas bästa kompis Alva har blivit dum. Nu vill Alva bara vara med Nelly och Lisa får inte vara med. Lisa är ledsen, och sitter mest hemma och ritar. Mest ritar hon hästar. När Lisa går till kiosken för att köpa godis möter hon Alva och Nelly. Då kommer plötsligt en häst galopperande i full fart mot dem. Alva och Nelly blir rädda – men Lisa tar fram ett äpple!

  Nivå: lätt | Läs som Bok | E-bok

  Bokomslag
 6. Man skulle kunna tro att Mulle är lat, glupsk och busig. Men han har andra sidor också. Han kan hjälpa utarbetade hopphästar att bli glada igen. Han förstår hur det är att vara människa. Och Mulle har en ponnys orubbliga lojalitet, och ställer alltid upp för Molly. När han inte kastar av henne, vill säga!

  Nivå: medel | Läs som Bok

  Bokomslag
 7. Saga i stallet   

  av Berit Härd

  Saga har ridit i ett halvår, men bara skrittat och travat. Men idag är det äntligen dags! På lektionen ska de få galoppera. Saga har fått sin favorithäst Billy. Hon borstar hans svans så den blir luftig och fin, så den kan fladdra vilt i galoppen! Lektionen börjar, och på läktaren sitter Sagas mamma och hennes lillebror Noel. Allra längt fram sitter de, och Noel äter på en stor glass. Men plötsligt tappar han den…

  Nivå: medel | Läs som Bok | E-bok

  Bokomslag
 8. Frans börjar rida

  av Christine Nöstlinger

  När Frans kommer hem efter semestern har det hänt något konstigt: hans kompis Gabi har blivit hästtokig! Nu är Gabi mycket hellre tillsammans med Sandra än med Frans. Men Frans har en plan. I smyg lär han sig så mycket han kan om hästar, och lurar Gabi att han kan rida. Gabi blir tokimpad, och fixar så att de kan få börja rida tillsammans. Hoppsan! Vad ska Frans göra nu?

  Nivå: medel | Läs som Bok

  Bokomslag
 9. Sam och Sigge

  av Lin Hallberg

  Erik och Simon tröttnar aldrig på att höra historien om hur de fick sina ponnyer. Sam, den väldigt busiga shettisen som älskar äpplen – och som visar sig bli lagom busig när det är Eric som har hand om honom. Och så Sigge, den rädda, skygga ponnyn som är så smutsig att man knappt kan se att han egentligen är gnistrande vit. Kan Sigge bli en glad häst igen?

  Nivå: medel | Läs som Bok

  Bokomslag
 10. Stallet på kullen

  av Reetta Niemelä

  Iris ska börja i ponnyklubben, och lära sig rida. Hon är lite nervös. Små föl galopperar runt i magen på henne. Men i stallet är alla snälla. Iris lär känna Minna, Rina pratkvarn och ponnyerna Stolt, Vinge, Nubb och Pärlan. I stallet på kullen får Iris lära sig mycket annat också. Hur man beter sig när man är med hästar, och hur man ska göra för att häst och människa ska förstå varandra. De rider och badar och kör vagn, och bjuder på tårta när Iris ramlar av. Iris får till och med lära sig hur man skaffar sig hästöron, så att man lyssnar på samma sätt som hästen.

  Nivå: medel |Läs som Bok

  Bokomslag
 11. En faktabok för dig som är nyfiken på hästar och ponnyer. Ja, vad är det till exempel för skillnad på en ponny och en häst? Hur lever hästar i det fria? Vad gör hästen när den blir rädd? Och varför har hästar skor? Det, och mycket annat, får du veta i den här boken.

  Nivå: medel | Läs som Bok

  Bokomslag
 12. En häst i huset

  av Lena Stiessel

  Sonja läser en bok om några som har en häst i huset. Böcker leder till många dumma saker… pappa tror inte att det går, men Sonja slår vad med honom att det gör det visst! Hon hämtar sin favorithäst Trolle på ridskolan. Steg för steg tar de sig upp, och det går lättare med socker! Men vad ska grannarna säga? Och mamma? Och hur i alla världen ska de få ner Trolle igen?

  Nivå: medel | Läs som Bok

  Bokomslag
 13. Vitnos, det lilla russet   

  av Marie Louise Rudolfsson

  Jag är född på Lojsta hed, som ligger på Gotland. Förutom min guldfärgade päls har jag en vit nos, så min mamma döpte mig till Vitnos. Jag var ett av de sista fölen som föddes, så jag är ganska liten. Och ganska vinglig. De andra fölen skrattar när jag försöker stå på mina långa ben. Men Maja, vårt ledarruss, säger att jag kommer att bli prins en dag! Det ni! Under tiden ska jag bli stor, lära mig allt som russ behöver kunna och busa med min bästis Vips.

  Nivå: medel | Läs som Bok | Provläs boken här

  Bokomslag
 14. Teddy till salu

  av Lin Hallberg

  Elsa och hennes mamma har flyttat till en gård på landet. Och Elsa har fått en låtsaspappa och en låtsassyster, Mikaela. I stallet finns Mikaelas häst Santos, som är världens finaste. Men Santos behöver en kompis. En dag ser Mikaela och Elsa en annons i tidningen: ”Utmärkt barnponny. Billigt till rätt köpare”, står det. Men de vuxna säger nej! Ska Elsa våga ringa i alla fall?

  Nivå: utmanande | Läs som Bok

  Bokomslag
 15. Åke och Semlan

  av Kristina Westerlund

  Åke och Nicke går i samma klass som de stöddiga hästtjejerna Mackan och Robin. Killarna råkar rädda några hästar på rymmen, och som belöning får de prova på att rida. Till Åkes förvåning är det faktiskt ganska härligt. Läskigt, men härligt. Och i stallet finns Semlan – guldbrun med vispig vit man och pannlugg – hon ser faktiskt ut som en semla! En vadslagning, några sadelstölder, en såld semla och en tävling senare har Åkes liv vänt snett igenom och kommit fram i ökad trav!

  Nivå: utmanande | Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 16. Carl gillar hästar. Hans pappa rider ibland i vaktparaden, som går tvärs igenom stan. I stallet där hästarna står finns den stora hästen Harry. Hans uppgift är att bär pukor, ett slags trummor, i paraden. Carl känner ingen som är så stor och snäll och trygg som Harry. Carl tycker att Harry är hans bästa vän. När killarna i klassen hör de börjar de skratta. De retar Carl, och tycker hästar är dumma och fula. Men Carl sitter upp på Harry och drar sin sabel…

  Nivå: utmanande | Läs som Bok

  Bokomslag