Hästar hästar hästar!

Böcker för dig som är läsvan

Huvudbildhästarläsvan

Jo, man kan faktiskt ägna sig åt hästar dygnet runt. Vara i stallet. Rida. Pyssla med hästar. Prata om hästar. Drömma om hästar, och läsa om hästar. Här hittar du massor av mysiga, roliga, sorgliga och spännande hästböcker!

 1. Vi i stallet

  av Jessica Ortiz Bergström

  Vare sig du vill bli bäst i världen på att rida, mest gillar att hänga i stallet för kompisarnas skull eller älskar att pyssla om din sköthäst kommer du att tillbringa massor med tid i stallet. Här får du veta det mesta om hästar, med lite extra hästvett som bonus. Hästen gås igenom i minsta detalj – från skelett till sinnen. Stallet rutiner, hästens skötsel och sjukdomar, ridningens grunder och vett och etikett i stallet och på hästryggen ingår också.

  Läs som Bok

  Bokomslag
 2. Rida på Golden

  av Inger Frimansson

  Frossan (som egentligen heter något mycket värre) får en ny klasskamrat, Ingeborg som kallas för Bojan. Frossan har precis börjat rida, men Bojan har redan en egen häst.De två tjejerna blir kompisar, och Bojan erbjuder Frossan att rida på hennes häst, Golden Angel. Men Frossan vågar inte berätta att hon bara är en larvig nybörjare. Tänk om inte Bojan vill vara kompis med henne då?

  Bokomslag
 3. Jenny har köpt en häst som visar sig vara mer än besvärlig. Killen, som hästen heter, är en skäck – kan det vara så att de verkligen är bråkigare än andra? Men som om det inte skulle vara nog med en problemhäst chockar Petra alla genom att köpa Jasmin. Hon tyckte helt enkelt så synd om henne. Hur ska det gå för problemhästarna?

  Läs som Bok

  Bokomslag
 4. Hästskötarboken

  av Emma Rost

  Det är nåt magiskt med ordet försteskötare. Att få ha en häst att pyssla om, och i hemlighet kunna låtsas att det är ens egen. Att vara hästskötare är framför allt roligt, och man lär sig en massa bra saker. Men lite är det så klart bra att kunna när man börjar. Här får du massor med fakta och tips – allt från hästens historia och utrustning till färger och tecken. Hur sätter man på ett täcke, lindar ett ben och hur gör man hästen extra fin om de ska tävla?

  Läs som Bok

  Bokomslag
 5. Tess känner sig lurad. Hennes föräldrar har flyttat ut på landet för att kunna jobba mindre och andas frisk luft. Tess har tyckt att landet låter okej, speciellt som hennes pappa sagt att det finns hästar överallt. Men nu har Tess föräldrar jobbat mer än någonsin med huset, och Tess har inte sett skymten av minsta lilla häst – eller kompis. Men en dag hittar hon honom: Malte! Han är mager och smutsig, och ser lika ensam och övergiven ut som Tess känner sig. Staffan, ägaren, vill inte alls ha honom – han fick Malte i pant för en traktor han sålt. Tess kan nästan ingenting om hästar, men Staffan låter henne ta hand om Malte.

  Läs som Bok | E-bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 6. Juni har inget bollsinne, passar inte i showdanskläder och ramlar i vattnet varje gång hon ska kliva på en båt. Hon har varit med i en orienteringsklubb och gått vilse. Hon har simhoppat och nästan slagit ihjäl sig. Dessutom är hon lat. Helst vill hon gosa med sin katt och hänga med sin bästis Alba. Men Juni misstänker att det liksom inte räcker för resten av världen. Alba är en sådan där lyckad tjej som går på massor av aktiviteter. Och nu har hon fått den briljanta idén att hon och Juni ska börja rida tillsammans. Men Juni måste lova att rida hela terminen, och inte hoppa av som hon brukar. Juni, som vill behålla sin bästis, säger till slut ja. Så illa kan det väl inte vara?

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 7. Hästviskaren

  av Judy Waite

  Nicky vet att han gör fel, men han gör det i alla fall. Han tjuvrider arabstoet Eclipse, och tillsammans är de som en enda varelse. Nicky älskar hästar över allt annat. Han förstår precis vad de känner. Och han kan få den vildaste häst att bli foglig som ett lamm. Men omgivningen gillar inte Nicky. De vet nog vad sådana som han går för. Zigenare. När en häst blir misshandlad försöker folk kasta skulden på Nicky. Ska han behöva lämna Eclipse som han behöver för att kunna andas?

  Läs som Bok

  Bokomslag
 8. Eldens gåva

  av Noomi Hebert och Lena Ollmark

  Under en uteritt råkar Åse, Andrea, Joakim och Vera av misstag snubbla in i en magisk ceremoni. När de ridit genom en eld – en ritt som verkar ta evigheter – har de fått krafterna från de fyra elementen – jord, luft, eld och vatten. Ingen av dem fattar vad som hänt. Långsamt går det upp för dem att de är utvalda att bekämpa ondskan. Men hur ska de kunna bemästra sina krafter och samtidigt leva ett normalt liv? Och kommer de någonsin att kunna hålla sams?

  Läs som Bok

  Bokomslag
 9. Sandras ponny

  av Heddi Böckman

  Sandra har vuxit ur sin B-ponny Prillan. Nu letar hon ny häst, och har provridit massor med hästar – svarta, bruna, smala, breda, tröga, spralliga. Många var bra, men det har inte varit någon som tänt en gnista inom Sandra. Tills hon träffar Vildros. Henne borde hon absolut inte köpa. Hon är skygg, het och sätter av i sken när Sandra ska provrida henne. Men Sandra vill ha henne. Det känns direkt som att de är vänner. Som att de hör ihop.

  Läs som Bok

  Bokomslag
 10. Klaras dröm

  av Pia Hagmar

  Klara har längtat i flera år efter att få börja rida. Fast längtat är nog fel ord. Hon har drömt om det, fantiserat, tjatat, gråtit, vrålat och tjatat igen. Ingenting har hjälpt. Hennes mamma tycker nämligen att den enda ridskolan som finns i närheten inte duger. Så blir Klaras mamma uppsagd, och de tvingas flytta. Klara vill inte, men måste. Som plåster på såren får hon faktiskt börja rida. Men från att ha varit jublande glad blir hon rädd. Plötsligt vill hon inte! Ska hon inte ens få ha sin dröm kvar nu?

  Läs som Bok | Talbok (Daisy) | E-bok

  Bokomslag
 11. Emily ensam

  av Gull Åkerblom

  För inte alls länge sedan var Emily och Moa bästa vänner. Deras dröm var en egen häst. Men Moa har slutat rida, blivit kär i Samuel och börjat åka skateboard. Emily fattar ingenting. Hur kan Moa byta ut en varm, levande häst mot en bräda på fyra hjul? Emilys pappa får plötsligt för sig att han och Emily ska köpa en häst ihop. En häst med pappa! Han med alla sina gamla böcker, jazzskivor och korsord, han kan ju inte ens rida! Eller… kan han det?

  Läs som Bok

  Bokomslag
 12. Bara min!

  av Lin Hallberg

  Sofia rider på ridskolan. Helst på sin älsklingshäst, Santos. De flesta tycker att han bara är dum och besvärlig, men Sofia älskar honom. Hon drömmer om att få köpa honom, att få ha honom som sin egen. En dag när Sofia kommer till stallet står det en ambulans utanför. Santos har kastat av en av ridskolans elever. Ridskolans chef börjar prata om att låta honom gå till slakt.Sofia måste rädda Santos!

  Läs som Bok

  Bokomslag
 13. Räddad

  av Marie Helleday Ekwurtzel

  Lilly rider på ridskolan. Hon och bästisen Stina har ridit i flera år. Nu ska Stina få bli skötare på Ole. Lilly vill helst av allt bli skötare på Komet. Men det kanske Simon också vill? Lillys pappa har ett problem. Han jobbar som veterinär, och har just räddat en massa djur från en bonde som inte skötte om dem ordentligt. Alla djur har fått nya hem, utom en häst. Det är ett litet sto, en korsningsponny kanske? Pappa vet bara att hon är mager och tovig, och att det står Glimma på namnskylten.

  Läs som Bok

  Bokomslag
 14. Muren

  av Titti Knutsson

  Peter är på väg hem. Hans mamma har sagt att han ska gå så långt från muren han kan. Men Peter håller inte med. Där finns soldater som hör och ser. Soldaterna som skyddar mot de andra – mot gnagarna. Sofia är en av gnagarna. Hon är rädd för krokodilerna, som har makt, pengar och fina hus att bo i. Av en slump träffar hon Peter. De är fostrade att avsky varandra, men nu måste de lita på varandra och samarbeta för att rädda Storm, den svarta hingsten med vit man.

  Läs som Bok | Talbok (Daisy) | E-bok

  Bokomslag