Hjälp! Läskigt!

Böcker för dig som är nybörjarläsare

Huvudbildläskigt

Vad är det som prasslar, gnisslar och skrapar? Vem är det som skrattar, gråter, ylar? Är det mördare eller monster? Zombies eller spöken? Läs - om du törs!

 1. Rosor och rassel

  av Ewa Christina Johansson

  Malte fyller år idag. Moster Ros har gjort en tårta. Det ska bli kalas i trädgården. Bordet är dukat, men det saknas något. Moster Ros vill att de ska ha rosor på bordet. Malte och Milda ska plocka rosor. De finaste rosorna växer vid källardörren. Men Malte tycker att det är läskigt. Det finns ju spöken i källaren! Det rasslar bakom källardörren… Och är det inte något vitt som rör sig därinne?

  Nivå: lätt | Läs som Bok | E-bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 2. Svarta madam

  av Katarina Genar

  Greta går i ettan. Skolan hon går på är fasligt gammal. Grinden gnisslar, det finns spindelväv överallt och det knackar och knakar i väggarna. Eleverna tror att det är spökena. De finns överallt. Sally går i trean och vill gärna bestämma. Just idag har hon bestämt att de ska leka Svarta Madam. Svarta Madam är ett spöke som visar sig i spegeln om man kallar på henne. Vilka törs vara med?

  Nivå: lätt | Läs som Bok | Talbok (Daisy) | Provläs boken här

  Bokomslag
 3. Linn är min bästa kompis. Men just i dag är jag så irriterad på henne! Jag vill inte göra henne illa, men jag tänker mig inte för. Jag bara skjuter stolen bakåt, fort – och då råkar jag köra över hennes tår! Linns mamma säger att de måste till sjukhuset. Jag blir tvungen att gå hem ensam, i mörkret. Alltså, jag tror inte på spöken. Men tänk om de finns ändå, fast man inte tror på dem …

  Nivå: lätt | Läs som Bok | Talbok (Daisy) | Provläs boken här

  Bokomslag
 4. Erik spökar

  av Erik Bengtsson

  Erik sitter hemma och undrar vad Lea gör när det ringer på dörren. Där ute står – ett spöke! Bu! Fast det är ett väldigt litet spöke… det är Lea!Erik och Lea bestämmer sig för att spöka tillsammans. Eriks pappa kan de nog skrämma. Kanske kan de locka iväg honom till ödehuset?

  Nivå: lätt | Läs som: Bok | E-bok | Provläs boken här

  Bokomslag
 5. Varulven ylar

  av Jörn Jensen

  Adam och Freja är scouter. Ikväll ska de utföra ett uppdrag. De ska hämta ett brev som deras ledare gömt i ett ihåligt träd i parken. De andra i scoutgruppen ska också hämta brev på hemliga platser. När Freja och Adam kommer in i parken är det mörkt. Plötsligt hör de något – eller någon – som ylar…

  Nivå: lätt | Läs som Bok

  Bokomslag
 6. Vilma och spökhuset

  av Cecilia Lidbeck

  Vilma badar med sina kompisar. När de äter glass efter badet sätter sig ett bi på Vilmas glass. Vilma skriker till. Men det var ju bara ett bi! Erik säger att Vilma är en fegis. Men Vilma vågar ju nästan allt. Hon vågar hoppa från trean och klappa Perssons hund. Plötsligt har Vilma sagt att hon vågar gå till spökhuset mitt i natten också… kommer hon att våga göra det också?

  Nivå: lätt | Läs som Bok

  Bokomslag
 7. Ebba vill bjuda sin mosterkompis Boris och hans husdjur Mysis på bio. De väljer mellan en film med söta och roliga ekorrar och en superläskig skräckfilm. Så klart det blir skräckfilmen! Tyvärr finns det bara två platser kvar. Stackars Mysis får vänta utanför. Filmen är verkligen otroligt hemsk, men slutet blir minst sagt oväntat.

  Nivå: lätt | Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 8. Vättar i väggen

  av Holly Black

  Syskonen Grace och deras mamma tvingas flytta från sin trevliga lägenhet till ett gammalt kråkslott. Det är fullt av damm, bråte och lönndörrar, och på vinden finns ett slags bibliotek. I hyllorna står underliga böcker om underliga varelser… men det underligaste av allt är att varelserna inte bara verkar finns i böckernas värld.

  Nivå: medel | Läs som Bok

  Bokomslag
 9. För att Tom Trulsson ska få Tredje Spökjägardiplomet måste han ge sig i kast med spökerier av tredje farlighetsgraden. Sådana är reglerna, förklarar professor Slemblad i Spökjägarföreningens prövonämnd. Tom vet. Han vill sätta igång, nu genast. Men byn Sumpgöl verkar vara drabbad av mycket värre spökerier än de av tredje graden. Tom får använda all sin list, och han har tur som har Hedvig och Hugo med sig. Och till slut anar han varför professor Slemblad såg så nöjd ut när Tom gav sig av mot den hemsökta byn…

  Nivå: medel | Läs som Bok

  Bokomslag
 10. Mystiska mumier

  av Mary Pope Osborne

  Den magiska trädkojan virvlar iväg Viktor och Hanna på ett äventyr mitt ute i öknen. När de har gnuggat sanden ur ögonen får de syn på en pyramid. De har hamnat i det gamla Egypten! Ett begravningsfölje kommer dragande på en kista, en sarkofag. De försvinner in i pyramiden och syskonen följer efter.
  Inne i pyramiden träffar de på den döda drottningen som inte kan hitta till Underjorden utan De dödas bok. Kan Viktor och Hanna hjälpa henne eller kommer de själva att bli mumier?

  Nivå: medel | Läs som Bok | E-bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 11. Anna håller på att komma för sent till skolan. Igen! Hon står utanför kyrkogården och tittar på gravstenarna. Ska hon våga ta genvägen? Sist hon provade var det väldigt läskigt. Skuggor och ljud gjorde att hon lovade sig själv att inte gå in på kyrkogården igen.

  Nivå: medel | Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 12. Vampyrboken

  av Ulf Sindt

  Var bor vampyrer egentligen? Sover de i kistor? Hur känner du igen en vampyr? Och hur skyddar du dig emot en? I den här boken hittar du roliga fakta om vampyrer, och ett par vampyrkändisar från förr. Du får också läsa historien om stackars Alfred som åkte till Transsylvanien för att plocka fina blommor…

  Nivå: medel | Läs som Bok

  Bokomslag
 13. När Rocía kommer till klassen är det ingen som pratar med henne. De säger att hon luktar illa. Hon bor i en husvagn, och klassens tuffast, Kristoffer, slänger sina nycklar på Rocía och hånar henne. Men vem är Rocía? Varför är hennes röst så dov? Vad döljer sig bakom den stålgrå blicken? Vad det än är, är det sådant man aldrig pratar om…

  Nivå: medel | Läs som Bok

  Bokomslag
 14. Uppdrag spöka

  av Mia Söderberg

  Spökena på Kråkinge slott ligger pyrt till. De trivs bra i sitt mysiga slott, och har det lugnt. Men Spöksenaten är bekymrad. Ingen tror på spöken nu för tiden. Därför har de bestämt att spökena måste skrämma slag på några människor i månaden. Det är ju faktiskt det spöken, skelett och vampyrer är till för! Vampyren Caspero, spöket Skeleton och de andra ska sätta igång med folket i prästgården. Spökena bestämmer sig för att börja med barnen. Barnen borde väl vara de som är lättast att skrämma, eller?

  Nivå: medel | Läs som Bok

  Bokomslag
 15. Läskigt, Sune!

  av Sören Olsson

  Sune pappa var världens bästa scout när han var liten (fast nu för tiden jobbar han på Skatteverket). Pappa tjatar hela tiden om sina hjältedåd i skogen, alla tjejer han räddat från vargar, björnar och köttätande harar. Men nu ska Sune själv bli vildmarksexpert! Han och Jocke ska på hajk, och vara nästan en vecka mitt i ingenstans. Fast Jocke varnar Sune för Dolda Gubben. Han som rycker upp tältpinnar och lägger gift i maten och tar alla mörkrädda små barn…

  Nivå: medel | Läs som Bok | E-bok

  Bokomslag
 16. Tredje tecknet

  av Ingelin Angerborn

  Olivia tror att hon har ett hål någonstans inuti. I hjärtat eller något. Hon har alltid känt så, som om det saknades något. Som om det liksom fattades en pusselbit. Är det för att hon är adopterad? Olivia vet inte. Men hon vet att det börjar hända konstiga saker. Katten Smilla beter sig märkligt, hissen verkar gå dit den vill, det är nyckelpigor överallt – och Olivia hittar en nyckel som inte verkar passa någonstans.  Till och med hennes egen spegelbild verkar opålitlig. Spegelbilden ser ut som hon, men Olivia får en egendomlig känsla av att hon inte vet vem det är hon ser…

  Nivå: utmanande | Läs som Bok | E-bok | Talbok (Daisy) | Provläs boken här

  Bokomslag
 17. Läskigt läge

  av Tomas Halling

  Linus, Maja och Oskar vill åka och bada, men ingen vuxen har tid att följa med. De tjatar sig till att få åka själv. Men mamma och pappa kräver tre saker. De ska vara försiktiga. De måste vara hemma senast fem. Och de får absolut inte åka till det gamla slottet! Men efter badet, när de cyklar förbi slottet, undrar de om en gammal stenhög verkligen kan vara så läskig. De kanske bara ska titta lite?

  Nivå: utmanande | Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 18. Bröderna Lejonhjärta

  av Astrid Lindgren

  Karl, som kallas för Skorpan, är sjuk. Han vet att han ska dö, ganska snart. Skorpans bror Jonathan har berättat om landet Nangijala, dit man kommer när man dör. Det är där, i Nangijala, som alla sagor händer. Men när bröderna väl kommer till Nangijala är sagorna kanske lite väl otäcka. Den onda Tengil har tagit makten och gjort folket till slavar. Vid sin sida har Tengil både beväpnade män och Katla, en eldsprutande drake. Trots att det är farligt måste bröderna ta upp kampen mot Tengil.

  Nivå: utmanande | Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 19. Slottet av is

  av Janina Kastevik

  Minnas pappa växlar snabbt i humöret, och Minna har lärt sig alla varningssignalerna. Men det har inte hennes lillasyster Lo, som bara är sex år. Efter ett av pappas vredesutbrott flyr Minna ut i trapphuset – utan skor – och hittar en ny knapp i hissen. Hon trycker på den och hamnar i Undrien, som till en början verkar vara ett paradis. Men i Undrien finns en grym härskare, samt en spådom: han ska besegras av ett barn, som kommer till Undrien utan skor. Minna måste ta upp kampen mot förtryckarna i båda världarna.

  Nivå: utmanande | Läs som Bok | E-bok | Provläs boken här

  http://malmo.stadsbibliotek.org/search~S7*swe/?searchtype=i&searcharg=978-91-638-7372-0
 20. Gömstället

  av Mårten Sandén

  Peter och Petra (fantasilösa namn, eller hur?) är tvillingar, och har just flyttat till Lund från New York. Deras pappa är från Sverige, och de har fullt sjå med att lära sig prata svenska ordentligt och packa upp efter flytten. Men de vill upptäcka Lund också. Tvillingarna har en hobby, och det är att smyga på skummisar. Mannen som lämnar tågstationen i tjock rock är väl typiskt skum, och tydligen är deras granne, tandläkare Hedvall, också en ful fisk…

  Nivå: utmanande | Läs som Bok | E-bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 21. Fröken Spöke

  av Kerstin Lundberg Hahn

  Ebba och Ivars klass har fått en vikarie. De märker genast att det är något särskilt med henne. Fröken Sparre är lång och smal. Hon har vita armar, blodröda naglar och iskalla händer. Fröken Sparre tål inte solen, men hon kan läsa tankar – och flyga genom luften! Kan fröken Sparre vara en vampyr? Eller kanske ett spöke? Ebba och Ivar bestämmer sig för att ta reda på hur det ligger till…

  Nivå: utmanande | Läs som Bok | E-bok

  Bokomslag
 22. Vampyrjakt!

  av Mårten Melin

  Livia och Vanja har en klubb. En vampyrklubb. Nu ska de ut och jaga vampyrer. Vampyrer är lättast att hitta när det är mörkt. Det vet ju vem som helst. Utrustade med vitlök, spetsig påle, kors och vigvatten ger sig Vanja och Livia ut i natten. Var ska de hitta alla vampyrerna?

  Nivå: utmanande | Läs som Bok | E-bok

  http://www.malmo.stadsbibliotek.org/search~S7*swe/?searchtype=i&searcharg=9789175671840
 23. Riddarnas kamp

  av Anna Jansson

  I Visby är det medeltidsvecka. Alla leker att det är medeltiden, och på gatorna ser man munkar, spågummor, riddare, tiggare och vackra jungfrur med struthattar på huvudet. Emil och hans kompis Ubbe tittar på Riddarspelen, där riddarna ska kämpa mot varandra. Men riddarna misslyckas hela tiden. Någon saboterar för dem! Vem kan det vara? Den mystiska clownen, tiggare, spåkvinnan – eller kanske rent av någon av de vackra jungfrurna? Emil bestämmer sig för att ta reda på sanningen.

  Nivå: utmanande | Läs som Bok | E-bok

  Bokomslag