Hjältar i andra världar

Böcker för dig som är läsvan

Huvudbildhjältar

Ibland är den andra världen ganska lik vår egen, ibland myllrar den av drakar och magi. Men hjälten måste alltid visa att hen just är en hjälte! Böcker för dig som är läsvan.

 1. Minnas pappa växlar snabbt i humöret, och Minna har lärt sig alla varningssignalerna. Men det har inte hennes lillasyster Lo, som bara är sex år. Efter ett av pappas vredesutbrott flyr Minna ut i trapphuset – utan skor – och hittar en ny knapp i hissen. Hon trycker på den och hamnar i Undrien, som till en början verkar vara ett paradis. Men här finns en grym härskare, och en spådom: han ska besegras av ett barn, som kommer till Undrien utan skor. Minna måste ta upp kampen mot förtryckarna i båda världarna.

  Läs som Bok | E-bok

  Bokomslag
 2. Gregor måste passa sin tvååriga lillasyster Boots, och dessutom ta hand om tvätten. I tvättstugan sugs de in i ett hål, och efter att ha fallit i en evighet landar de i Underjord. Invånarna på denna mörka plats rustar för krig, och enligt en profetia är Gregor den som ska rädda dem. Men Gregor vill bara en sak: han vill hem, och han måste få med sig sin älskade lillasyster!

  Bokomslag
 3. När Oliver och Terry letar grejer på soptippen hittar de av en slump vägen till ett annat land – landet Innanför. Där finns människor som flyttat dit från vår värld, men även älvor, häxor, troll och tomtar. De lär känna Sabrina, som vill ha tillbaka sin riktiga lillebror. Samtidigt måste hon vara extra snäll mot Fille, som ser ut som en riktig trollunge.

  Bokomslag
 4. Coraline är utforskare, och hennes familj har precis flyttat till en lägenhet i ett gammalt hus. Så det finns mycket att utforska. Grannarna är minst sagt konstiga, och katten som bara försvinner är konstig den med. Men konstigast är ändå dörren, den som leder till en annan värld. I den andra världen bor Coralines andra familj, som har knappar i stället för ögon. Fast de tycks i alla fall ha tid för henne, till skillnad från hennes riktiga föräldrar. Ska Coraline stanna kvar hos sin Andra mamma? Eller... kanske måste hon stanna kvar...

  Bokomslag
 5. En klar kväll står de tre barnen Kristoffer, Jesper och Jenny med sin morbror Martin och tittar på stjärnorna. Morbror Martin börjar berätta: om Perseus strid med Medusa, om drottning Cassiopeja som sitter fastsurrad på sin tron och om det fruktansvärda monstret Minotaurus labyrint. Stjärnbilderna tycks vakna till liv, och här kryllar av djur, vidunder, gudar och inte minst hjältar. Faktabok.

  Läs som Bok

  Bokomslag
 6. Det är faktiskt Cillas fel att Dina blev biten av en drake. Det tycker Dina, som är dotter till en skämmerska. Och Dina har ärvt sin mammas gåva. När människor ser henne i ögonen ser de sig själva och allt de någonsin gjort som de skäms för. Dina hatar sin gåva, för så klart vill ingen se henne i ögonen, och ingen, allra minst Cilla, kommer på tanken att vara vän med henne. En dag kommer en ryttare, Drakan, och vill hämta henne. Dinas mamma är ute på uppdrag och nu behöver hon Dinas hjälp. Drakan möter Dinas blick utan minsta skam, så han kan absolut inte vara en ond människa. Eller...?

  Bokomslag
 7. Tyko, 13 år, är en ”grävling”. Han tvingas arbeta i de mörka gruvgångarna tillsammans med andra pojkar, som alla är små och smala för att kunna ta sig längre in i gångarna än vad en stor kropp kan. Grävlingarnas uppgift är att hitta silver till "den dansande djävulen", tyrannen som lever ett lyxliv ovan jord. Hoppet om ett bättre liv, ett liv i frihet, har så gott som lämnat pojkarna, när Tyko hittar en uråldrig järnlucka i bergets vägg. I luckan finns ett meddelande, som blir upptakten till Tykos resa genom tre världar.

  Bokomslag
 8. Will växer upp utan föräldrar. Han vill bli riddare, men är för liten och klen för att komma in på krigarskolan. Wills värld faller samman. Ska han få bli en simpel djurskötare? Men Will får bli lärling hos Halt, spejaren som man knappt ser. Will lär sig behärska spejarnas vapen, och han märker till sin förvåning att han verkar ha talang för att inte märkas. Kanske kan en spejare spela roll i alla fall?

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 9. En natt sitter plötsligt en kvinna i gungstolen hos morfar. Aina nyper sig i armen – drömmer hon? Kvinnan säger att Aina är den enda som kan hjälpa dem. Aina måste åka till Öster, för att hindra härskaren från att mixtra med Iluret. Iluret är en klocka som styr tiden, inte bara i Öster, utan även i vår värld. Ainas resa blir fylld av äventyr och faror, men hon har sina vänner Linus och Lovisa med sig. Som tur är behärskar de alla ett ”hemligt” språk –teckenspråket.

  Läs som Bok | E-ljudbok

  Bokomslag
 10. Katsa är en särling, som barn med olikfärgade ögon kallas. Alla särlingar har en särskild gåva, och föräldrarna måste lämna sitt barn till landets kung. Katsas gåva är dödandets gåva, och hon har vuxit upp vid kungens hov och skickas ut på uppdrag för att hota, lemlästa eller döda kungens fiender. Allt förändras när hon möter Po, som har tankeläsandets gåva. Tillsammans upptäcker de sanningar om sig själva, och om kungen. Har Katsa verkligen dödandets gåva, eller är hennes talanger egentligen till för något annat? Och hur ska de kunna störta en kung som har gåvan att kontrollera andra människor?

  Läs som Bok

  Bokomslag
 11. Will och hans pappa, som är arkeolog, brukar göra utgrävningar tillsammans. När pappan en dag försvinner genom en glugg i källaren, bestämmer sig Will och hans bästis Chester att försöka ta reda på vad som har hänt. De pressar sig igenom gluggen, och hamnar i ett underligt tunnelsystem. Där nere möter de en hel värld, och får reda på sanningar som är svåra att acceptera.

  Läs som Bok

  Bokomslag
 12. 15­årige Takeo ser sin familj mördas och byn där han vuxit upp brännas ner av den grymme klanledaren och hans krigare. Klanerna krigar ständigt, men i Takeos lugna trakter har det varit fred – tills nu. Takeo räddas och blir adopterad av herr Otori. Varför, undrar Takeo. Vad vill Otori egentligen? Takeo upptäcker att han är annorlunda, att han tillhör Släkten. Är det därför?

  Bokomslag
 13. 11­åriga Lyra växer upp på Jordan College i Brytannien. Hennes farbror Asriel berättar om ett ställe nära Nordpolen, där han sett en portal till en annan värld genom "stoftet" i norrskenet. Asriel ger sig av för att undersöka saken närmare, och snart tvingas Lyra följa efter. Till sin hjälp har hon en guldkompass, en magisk sanningsmaskin.

  Bokomslag
 14. 15­åringa Anya är på väg hem från skolan när hon tvärstannar. Där ligger en vren, svårt skadad, med öppen mun och läpparna uppdragna över sina rakbladsvassa tänder. Vrenerna är varelser som blivit kvar på jorden efter krig med andra civilisationer i universum. De kallas mördarslavar, och är väldigt värdefulla. Anya har aldrig sett en vren förut, hon vet bara att de är livsfarliga. Men inte kan hon väl bara lämna honom att dö?

  Läs som Bok | E-bok | Ljudbok (CD)

  Bokomslag
 15. Arteil Krill har vuxit upp i den lilla staden Gopnyk. För tio år sedan försvann hans syster Malda under mystiska omständigheter. Arteil trodde aldrig att han skulle få se henne igen – och absolut inte att hon en dag skulle stiga fram ur en magisk portal bakom garderoben i hans sovrum! Det visar sig att Malda har vuxit upp hos den onda häxmästaren Wurzel Stern. Hon har fått lära sig mer än något barn borde om hur svart magi fungerar. Nu behöver Malda Arteils hjälp. Han följer med sin syster till hennes värld utan att egentligen veta vad hon har i kikaren...

  Läs som Bok

  Bokomslag