Knasigt!

Böcker för dig som är nybörjarläsare

blåknasigthuvudbild

Hur knäppt kan det bli? Hur konstigt kan det bli? Hur knasiga böcker finns det egentligen? Ingen vet! Här är några böcker med hög knasfaktor och skrattgaranti!

 1. Spökpappan i simskolan

  av Inger Sandberg

  Alla spökbarnen och lill-prins Bus har gått i simskola. Nu är det dags för avslutning. Den som får i uppdrag att dela ut alla fina märken blir Pappa Spöke. Men han vill inte. Han tycker inte om vatten. Han kan inte ens simma själv!
  Allt verkar gå bra ända tills han tar ett steg bakåt ... och plums!

  Nivå: lätt | Läs som Bok

  Bokomslag
 2. Fille och Gonkans mormor och morfar har ett läskigt fiskskelett i sitt akvarium. De säger att det är en piratfisk, som de fått av jättebläckfisken Matilda. Det var på den tiden de seglade på de sju haven och hette kapten Lösskägg och kapten Y-front. Är det sant? Följ med nerför sopnedkastet efter Nordpolspiratens skatt, så får du se!

  Nivå: lätt | Låna som: bok

  Bokomslag
 3. Myggan var ute på sin första flygtur. När han kom hem frågade myggmamman:
  - Hur gick det?
  - Toppen! Alla människor klappade händerna när jag kom!
  Den här och många fler historier kan du skratta åt själv – och berätta för andra.

  Nivå: lätt | Låna som: bok

  Bokomslag
 4. Så tyst det är. Inga skrik. Inga syster-skrik? Var är lillasyster? Det visar sig att Super-Sofies lillasyster har blivit stulen. Två bananer är lösensumman som tjuvarna begär. Super-Sofie ger sig av för att rädda sin lillasyster. Det är tur att hon har en pajkatapult!

  Nivå: lätt | Låna som: bok

  Bokomslag
 5. Palle är en helt vanlig pojke, men hans pappa är verkligen inte som andra pappor! Han råkar alltid ut för en massa tokigheter. I den här boken har Palle och hans pappa lånat en jaktstuga. På väggarna hänger det huvuden från döda djur. Älghuvudet är störst – gissa var det hamnar!

  Nivå: lätt | Låna som: bok

  Bokomslag
 6. Laban och Labolina är bjudna på kalas hos Häxan. Häxan bjuder på extra prima häxgodis! Labolina smakar lite, men det skulle hon aldrig ha gjort! Vips är hon förvandlad till en klubba. Häxan är verkligen dålig på att trolla!

  Nivå: lätt | Låna som: bok

  Bokomslag
 7. Hugo har världens tjockaste glasögon. Han ser knappt nånting! I skolan är de arga för att han tog fel på skyltarna och satt inne på toa hela dagarna (och undrade när lektionerna skulle börja). Och när han ska köpa en hund kommer han från djuraffären med – en elefant!

  Nivå: medel |Låna som: bok

  Bokomslag
 8. Claude i storstan

  av Alex T. Smith

  En dag när herr och fru Blanksko går till jobbet bestämmer sig Claude och herr Korvstrumpa för att åka till storstan. De tittar på duvorna, dricker choklad på ett café, shoppar nya baskrar och besöker ett museum – sånt som man gör i storstan.
  Men på museet har en konsttjuv just slagit till! Vilken tur att Claude är där och kan ställa allt tillrätta.

  Nivå: medel | Läs som Bok | Talbok (Daisy)  

  Bokomslag
 9. I Villa Månskugga väntar hela familjen Skrämsson på att farmor ska komma på besök. Farmor har alltid med sig en stor säck med godis. Den här gången är säcken större än någonsin! Slemsniglar, harlortar och lakritsspindlar. Äckligt gott! Hedvig har bäddat i det blå gästrummet, där Blå Frun spökar nätterna igenom, så att farmor ska känna sig extra välkommen. Men på morgonen är godiset borta. Vem har tagit det?

  Nivå: medel | Låna som: bok

  Bokomslag
 10. Kurt jobbar i hamnen. Han kör truck. Låda efter låda kör han. I lådorna finns det örngott, vin, leksaker, ost, vitlök, badkar, bilar, majs och basketbollar. Kurt gillar att köra truck. Den kan lyfta flera tusen kilo medan han bara sitter och visslar. En dag ligger det en jättestor jättedöd fisk på kajen. Kurts chef säger att den kan Kurt ta. Och om man nu har mat så det räcker behöver man väl inte jobba? Kurt och hans familj drar iväg på semester!

  Nivå: medel | Låna som: bok

  Bokomslag
 11. Elak är förtvivlad. Hur ska han och Pucko lyckas erövra en planet och få invånarna att göra i brallan av skräck? Ja, det har ju inte gått särskilt bra hittills. Men när allt ser som mörkast ut, träffar de på en liten enögd alien-flicka och hennes radiostyrda jättenallerobotar! Och robotarna är verkligen skitfarliga!
  Elak får en lysande idé. Med hjälp av den lilla flickan och hennes robotar ska Elak äntligen lyckas ta över universum och bli rymdens superskurk nummer ett!

  Nivå: medel | Läs som Bok | Talbok (Daisy)  | E-bok

  Bokomslag
 12. Någon har stulit ekorrens nötter! Förskräckliga tjuvar! Förtjuvade skräckor! Kommissarie Gordon lägger sin paddiga panna i djupa veck. Som tur är får han en ny assistent till sin hjälp, skogsmusen Paddy. Paddy har många bra förslag, men hon får såklart inte använda pistolen. Att lösa gåtor är trevligare om man är två – och att dricka te och äta vaniljkakor med jordgubbsmarmelad också.

  Nivå: medel | Låna som: bok | ebok

  Bokomslag
 13. Hur mycket väger världens fetaste katt? Hur länge kan man spela Monopol? Hur knasigt kan det bli? Här finns fullt med bilder på märkliga saker som hösnuvehatten, strutsryttare och en surfande råtta. Och så en massa rekord förstås. Faktabok.

  Nivå: medel | Låna som: bok

  Bokomslag
 14. Har du träffat Herr Grums? Inte? Tur för dig det. För han är en riktigt otäck gubbe som hatar barn. Hemma hos Grums är det alltid fruktansvärt ostädat, utom i trädgården. Den är finast i hela staden. Det har nämligen den elaka älvan som bor i Herr Grums badkar sett till. Men en dag kommer hunden Jack på besök och härjar runt i trädgården. Herr Grums blir argare än argast, och ska hämnas på jack. Som tur är anar Polly vad som är på gång. Hon bestämmer sig för att rädda Jack.

  Nivå: medel | Låna som: bok

  Bokomslag
 15. Loranga är världens slöaste och snällaste pappa. Han leker hela dagarna med sin som Masarin, som alltid får äta så många bullar han vill. Lorangas pappa Dartanjang håller sig helst ute i vedboden, där han kan göra sina fina tabeller. Ibland hälsar Loranga och Masarin på någonstans, eller får besök. Om de inte målar om eller badar i garaget, som har råkat bli en pool när taket försvann! Filmen bygger på böckerna om Loranga, som är skrivna av Barbro Lindgren. Första delen heter Loranga, Masarin och Dartanjang, och den andra delen heter Loranga Loranga.

  Låna som: dvd

  Filmomslag
 16. Lise bor granne med doktor Proktor, en misslyckad uppfinnare. Han har till exempel försökt uppfinna ett pulver mot hösnuva, men det visade sig istället vara ett pruttpulver. Ett extra starkt pruttpulver, som gör att man far rakt upp i himlen och skrämmer slag på kråkorna. En solig vårdag ser Lise en flyttbil köra upp vid ett annat grannhus. In flyttar Bulle – väldigt liten, ännu rödhårigare och maximalt snackig. Snart är de indragna i ett galet äventyr.

  Nivå: utmanande | Låna som: bok | eljubok |ljudbok

  Bokomslag
 17. I en skruttig Volvo kör Gorillan in på barnhemmet Renfanans välkrattade grusgång. Hon vet genast vilken unge hon vill ha. Jonna är däremot inte lika säker på att hon vill ha den klumpiga Gorillan till mamma. Fast Gorillans hem är rätt trivsamt – en ostädad fabrikslokal med skrothandel på bakgården. Just när Jonna och Gorillan har börjat trivas med varandra dyker Tord från kommunen upp. Han vill gärna köpa Gorillans tomt – helst superbilligt.

  Nivå: utmanande |Låna som: bok | ebok

  Bokomslag
 18. Karla brottar. I skolan, hemma, på fritis. Kompisarna gillar det, ställer sig i kö. Rut tjatar om det, men får aldrig vara med, för hon bits. Ett brott då och då är allt Karla kräver av livet. Till den dag hon ser Josef äta med sin familj på kvarterskrogen. Karla blir förälskad. Kan kärlek börja med brottning?

  Nivå: utmanande | Låna som: bok

  Bokomslag
 19. Kanuld är neandertalare. Han bor med sin missnöjda mamma och sin misslyckade pappa, som mest vill uppfinna onödiga manicker. Istiden närmar sig, och vulkanerna mullrar i bakgrunden. Men Kanulds mage mullrar högre än vulkanen. Vad ska han göra? Kanuld och hans bästis ger sig sjutton på att fixa biffen.

  Nivå: utmanande | Låna som: bok | ebok

  Bokomlsag
 20. Joe tror att han är en helt vanlig kille. Men en dag får han en mystisk, magisk amulett i sin hand: Den gör honom till alla zombiedjurs beskyddare! Och plötsligt har han fått en spritt språngande galen gnagare på halsen. En hamster som går igen för att han inte funnit frid på andra sidan. Och nu behöver han Joes hjälp för att komma dit...

  Nivå: utmanande | Låna som: bok

  Bokomslag