Kroppen-knöligt eller kul?

Böcker för dig som är läsvan

Hoppandebarnhuvudbild

Kroppen är en spännande plats. Här händer det mycket! Och det finns massor av böcker där kroppen har huvud(!)-rollen.

 1. Här hittar du alla möjliga och omöjliga frågor om kroppen och knoppen. De flesta får ett svar också! Här får allt plats: erfarenheter och pinsamheter, kniviga situationer och bökiga hormoner, kärlek och hångel, skatt och gråt. Kort sagt: allt som kan tänkas hända i och med kroppen och knoppen när du börjar bli vuxen. Faktabok.

  Låna som: bok | talbok (Daisy)

  Bokomlsag
 2. Den här boken tittar närmare på alla skumma saker som kroppen har för sig. Varför är vi kittliga? Hur funkar hypnos? Kan två fingeravtryck vara likadana? Varför gäspar man? Sover kroppen när du sover? Alla de här sakerna, plus många fler, undersöks och reds ut. Kanske får du till och med reda på vad kärlek egentligen är… Faktabok.

  Låna som: bok

  Bokomslag
 3. När ska mensen komma? Varför har man mens? I den här boken får du veta allt om mens, både fakta som biologi och historia, men även alla känslor och tankar runt omkring. Det kan kännas pinsamt att få mens – men kanske ännu mera pinsamt att inte få det. Mens går även att tjäna pengar på – om man tillverkar mensskydd. Men varför är blodet blått i tv-reklamen? Faktabok.

  Låna som: bok

  Bokomslag
 4. Bert går i sjätte klass och skriver dagbok. Han är ihop med Nadja, men blir kär i Paulina. När killarna i Berts klass har snoppmätartävling vinner Bert när hans tankar går till Paulina. Det händer mycket i Berts liv under året. Han tvingas ”prya” som raggare, han gör riktig pryo på macken, han och hans polare borrar ett hål in till tjejernas omklädningsrum och bandet han spelar i lyckas ställa till ett rejält hallå.

  Låna som: bok

  Bokomslag
 5. Man kan pyssla om sin kropp på många olika sätt. Den här boken är full av enkla, billiga (oftast gratis) tips om sådant som mat, motion och massage. Du får testa hur hälsosam du är, och lära dig att fixa ett hemma-spa.

  Låna som: bok

  Bokomslag
 6. Det är mycket som är viktigt. Viktigast är kanske att få vara sig själv: du får bli kär i vem du vill, och det är bara du som bestämmer över din egen kropp. När man kommer i puberteten händer det massor i både kroppen och knoppen. Att känna sig stor och liten på samma gång är helt normalt. Det är också viktigt att veta hur saker fungerar. Vet man det, slipper man oroa sig i onödan. Och så är det roligt och spännande att få veta saker också. För även om du inte tänker ha sex på ett tag, är det säkert något du funderar över – det gör nämligen (nästan) alla!

  Låna som: bok

  Bokomslag
 7. Simon är 11 år. Hans syster Elin är mycket äldre, 18 år. Hon är tillsammans med en kille. När Simons och Elins föräldrar åker till Grekland ska Elin och hennes kille se efter Simon. Det är väl helt okej, tycker Simon. Även om de är lite larviga och bara pussas hela tiden. Men varför är dörren till Elins rum plötsligt låst? Vad gör de därinne?

  Låna som: bok

  Bokomslag
 8. Emma är 11 år, snart 12, och skriver dagbok. Ibland tycker hon att är allt toppen och livet äger. Som när hon känner snygg i sin nya topp och får träffa Simon. Andra stunder är allt botten och livet suger. Som när hon får finnar, och en av tjejerna i klassen också verkar vara intresserad av Simon.

  Låna som: bok

  Bokomslag
 9. Måns och Emma har varit tillsammans ganska länge nu. Måns tycker att Emma är finast i hela världen. Självklart vill han sova över hos henne! Väl i sovrummet tar Emma av sig tröjan. ”Vill du ta på mina bröst?” frågar hon. Måns blir lite yr. Det äe så mycket han vill – men en del saker han inte vill – än. Men vad vill Emma?

  Låna som: bok | ebok

  Bokomslag
 10. Barbro är snart tretton, fast det kanske inte syns. Hon har bytt skola, och tycker att killarna i klassen börjar bli ganska äckliga. Varje morgon undrar Barbro om hennes bröst inte växt lite under natten, men det har de aldrig. En dag hittar hon en intressant bok som heter ”Det fulländade äktenskapet i bokhyllan”. Det handlar om sex! Men nästa dag är den borta. Barbro hittar den under storasyster Kerstins säng. Då tar hon tillbaka den och lägger den under sin egen säng istället. Barbro Lindgren har skrivit två andra dagböcker som du kan tjuvläsa. Del 1 heter Jättehemligt och del 3 heter Bladen brinner.

  Låna som: bok

  Bokomslag
 11. John har precis börjat sjuan. Han tycker att alla har vuxit jättemycket under sommaren, utom han. Förr var han en av de längsta i klassen, nu är han en av de minsta. John gillar Clara, som verkar gilla honom också. Men en dag ser John henne med en av killarna i nian. Hand i hand... Tennisen går så där. Det kommer en ny kille, Danilo, som har en grym forehand men en helt värdelös backhand. Men på vanligt Danilokaxigt sätt tror han att han är bäst. John lyckas lära Danilo hemligheten med en i all fall hyfsad backhand – och så träffar han Ebba…

  Låna som: bok | ebok

  Bokomslag
 12. Hanna ska börja sjätte klass till hösten. Hennes kropp förändras, och hon tänker mer på killar och sex än hon någonsin skulle erkänna. Den där Janek som flyttat in i huset vid järnvägen, till exempel… Hanna har känt Jonna i hela sitt liv. Men nu finns också Sabina, som redan fått mens och solar topless. Alla tre tänker de mycket på Linda Palm, Rydöbruks snyggaste tjej, som är försvunnen. Det tisslas och tasslas om att hon nog är mördad, till och med våldtagen. Finns det någon i skogen som vill dem illa?

  Låna som: bok | ljudbok

  Bokomslag