Läskigt spännande!

Böcker för dig som är läsvan

Huvudbildläskigt

Längtar du efter knarrande trappor, gnisslande dörrar, vinande vindar och mörka skuggor? Här hittar du läskiga böcker att sätta tänderna i -innan någon vampyr sätter tänderna i dig!

 1. Dockskelettet

  av Holly Black

  Zach, Poppy och Alice har varit bästisar så länge de kan minnas. Med sina actionfigurer leker de samma lek, om och om igen. Den inlåsta gamla porslinsdockan spelar alltid en viktig roll i deras lekar. De kallar henne drottningen. Men det sägs att dockan inte är någon vanlig docka. Porslinet är gjort av en människas skelett. Ett litet flickskelett. Håret på hennes huvud är gjort av flickhår. Och dockans kropp är fylld av askan som blev över. En dag bestämmer Zachs pappa att Zach är för gammal för deras lek och slänger alla hans figurer. Zach skäms så mycket att han slutar träffa Poppy och Alice. Men en natt får Zach besök av sina gamla vänner. De säger att de har ett uppdrag… ett uppdrag som de fått av dockan.

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 2. De tysta stegen bakom

  av Jonna BjörnStjerna

  Elsa vet att hon kommer sakna alla kompisarna hemma i stan. Varför måste hon flytta ut på landet? Såklart också att nya huset är ett riktigt kråkslott med knakande golv och väggar och dystra rum med vindlande gångar. Inte blir det bättre av att mamma och pappa verkar tycka att hon mest är besvärlig, bråkig och ljuger om allting. Dessutom tycker de att alla märkliga olyckor som har skett på sistone är hennes fel. Elsa är säker på att de egentligen önskar att de hade ett annat barn, någon som alltid är snäll och hjälper till...

  Läs som Bok | E-bok

  Bokomslag
 3. 20 över 7

  av Ewa Christina Johansson

  Luddes kusiner Mille och Hella är försvunna. En lada har brunnit ner på deras gård, och i askan har polisen hittat resterna av Milles mobiltelefon.
  Men Ludde känner på sig att kusinerna lever och att han är den ende som kan hitta dem. Han bestämmer sig för att inte ge upp. På kusinernas vind hittar Ludde en planka med inristningen 20 över 7. Men han känner sig iakttagen däruppe…

  Läs som Bok | E-bok

  Bokomslag
 4. Augustinatt

  av Maud Mangold

  Nora och hennes storebror Alfons är ensamma på landet. Alfons har blivit jättekär i en tjej på campingplatsen, så han är mest borta, och Nora sitter ensam i huset. Alldeles ensam, för sedan några dagar är familjens katt Felix försvunnen. Nora har letat, ropat och lockat med den bästa kattmaten, men ingen Felix. Plötsligt en kväll hör Nora ett konstigt, gnällande ljud från trädgården. Kanske har Felix kommit tillbaka? Hon går ut i den mörka augustinatten och följer ljudet fram till äppelträden. Där, under ett av de gamla, knotiga träden, hittar Nora ett bylte med något som verkar vara ett spädbarn. Det är i alla fall vad Nora tror när hon bär in byltet i huset ...

  Läs som Bok | E-bok

  Bokomslag
 5. Barnkolonin

  av Kerstin Lundberg Hahn

  Långt ute på landet ligger ett vandrarhem som en gång var en koloni för fattiga barn. Hit flyttar fjortonåriga Joels familj. Hans föräldrar ska öppna ett pensionat, de ska rusta upp huset medan Joel och hans storasyster passar småttingarna Max och Hanna.
  I huset ser Joel ett skåp med ett par djurskallar i. När han senare hittar ett vargkranium i skogen, får även det ta plats på en av hyllorna. Vad Joel inte vet är att han aldrig borde ha rört skelettet från början, än mindre dra in det i huset…

  Läs som Bok | E-bok

  Bokomslag
 6. Den skrikande trappan

  av Jonathan Stroud

  Lucy, George och Anthony trodde att det skulle bli ett rent rutinuppdrag. Lite järnkedjor och magnesiumeld, bara. Men elden sprider sig, och plötsligt har huset de skulle skydda brunnit ner till grunden.
  Spökbekämparfirman Lockwood & Co blir så klart stämda på en smärre förmögenhet. Hur ska de få ihop pengarna? Kan de lyckas fördriva spökena från Combe Carey Hall? På det gamla godset spökar det så mycket att inte ens de kändaste spökjägarföretagen har lyckats fördriva spökena.

  Läs som Bok | E-bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 7. En farlig önskan

  av Beth Bracken

  Svarta skogen är mörk och mystisk. Det ryktas om att det finns feer där, och att det man önskar sig i skogen blir sant.
  Soli och Lucy är vänner. Eller, rättare sagt – de var vänner. Dagen de blir osams är de inne i Svarta skogen. Soli önskar något, något hon får ångra djupt.

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 8. Spegeln en skräcksaga

  av Kelly Barnhill

  Jack, 12 år, ska tillbringa sommaren i Hazelwood hos sin moster och morbror, medan hans föräldrar skiljer sig. Det känns nästan som om han redan har rest. Som att hans mamma håller på att glömma bort honom. Hemma finns det inga kort på honom och hans mamma svarar knappt när han säger hejdå. Men när Jack kommer till byn är det som att alla väntat på just honom. Han får uppmärksamhet, och vänner. Men det är något konstigt med Hazelwood. Det har försvunnit barn från byn, och de som återvänt är märkta för livet. Jack börjar utforska Hazelwoods hemliga historia…

  Läs som Bok 

  Bokomslag
 9. Till en by i Norrlands inland kommer det alltid en massa konstigt folk om vintrarna. De är där för att testa sina nya bilmodeller. Svarta, anonyma bilar utan märken och nummerplåtar fräser omkring i stan. Förarna kör som dårar, men ingen vågar protestera. Det är för mycket pengar i det här. Men Marie, en ung tjej, får nog av bilmaffian. De måste stoppas! De förstör naturen, och stan! Marie drar hop folk för att  demonstrera. Detta måste få ett stopp! Men det enda som tar slut är… Marie.

  Läs som Bok | E-bok

  Bokomslag
 10. Mysteriet på Hester Hill

  av Kristina Ohlsson

  Tvillingarna Meg och Frank ska tillbringa sommaren i den lilla byn Svarthed i det stora huset Hester Hill. Huset har en tragisk historia, som verkar levande än idag. De hör ett barn gråta på natten, konstiga steg och böcker ramlar ner från bokhyllan utan förklaring.
  När de hittar en underjordisk gång i källaren börjar de ana att det ligger på deras lott att
  ta reda på vad som hände på Hester Hill för 100 år sedan. Och hur ska de kunna förhindra den sekelgamla spådomen om Den Stora Olyckan, som ska förstöra hela Svarthed?

  Läs som Bok | E-bok  | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 11. Rysningar

  av Bali Rai

  Sam bor i en trist lägenhet tillsammans med sin mamma. Han har inga vänner, ingen som försvarar honom mot gängen som terrar allt och alla. Men idag är det öde bland höghusen. En snöstorm har dragit in, himlen glöder olycksbådande och Sam fryser. Han vill hem, och ökar farten.
  Sam halkar och slår huvudet. När han kvicknat till står en flicka och stirrar ner på honom. Hennes hår är eldrött mot den vita snön. Hon säger att hon heter Cassie. Sam anar ännu inte att han i samma ögonblick fångas i en helt annan sorts storm. En märklig och mäktig storm där han riskerar att råka väldigt illa ut…

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 12. De svarta svanarnas natt

  av Jesper Tillberg

  Jonas pappa ärver ett fallfärdigt gammalt hus på Fårö och bestämmer sig för att rusta upp det under sommaren. Jonas och hans storasyster Jenny följer motvilligt med – hur kul låter Fårö, liksom?
  Men så fort de stigit av färjan börjar mystiska saker hända. Vem är den gamle mannen i det ensliga huset? Spökar det verkligen uppe på vinden? Och vad är det med det nya dasset som pappa har börjat bygga på tomten?

  Läs som Bok | E-bok

  Bokomslag
 13. Dömd

  av Pascale Vallin Johansson

  Amir, Lo och Vidar har mammor som mördat. Sägs det. Nu är de fosterbarn på gården Himmelsfrid, där Gunvor och Gillis håller dem instängda bakom ett taggtrådsförsett elstängsel. Så fort de gör minsta fel straffas de, och Gunvor gör allt för att få fosterbarnen att inte lita på varandra. Men Amir, Lo och Vidar är övertygade om att deras mammor är oskyldigt dömda. För att kunna ta sig från Himmelsfrid måste de lära sig lita på varandra – och kanske till krafter som de knappt kan tro finns på riktigt.

  Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 14. Skuggor över Svavelköping

  av Johan Sjöberg och Johan Egerkrans

  I den lilla staden Svavelköping har det varit lugn och ro under de senaste tusen åren. I alla fall på ytan. Men när den magister Sephirot dyker upp som lärarvikarie förändras allt. Inte nog med att han har lektioner om sådant som "Spårvagnar och rälsbussar i Sovjetunionen och Östtyskland 1951-1978". Han gillar dessutom när barnen gråter!
  På en klassutflykt till den svarta skogstjärnen som sägs vara en port till dödsriket hittar klass 6A ett surrande, gyllene klot. Dante, Miriam och Elton får äntligen visa sina talanger för det övernaturliga...

  Läs som Bok 

  Bokomslag
 15. Spökskeppet Vallona

  av Lena Ollmark

  Karl ska tillbringa några höstveckor hos sin morfar i Krabbsjögrund. Han märker snart att allt inte är så trevligt som det brukar vara på sommaren. Morfar är sig inte lik, han verkar orolig, nästan rädd, och det tycks vila en skugga över staden. Vad är det egentligen för mystiskt med modellen av skeppet Vallona som hänger i kyrkan? Och varför beter sig doktor Ekwall så märkligt? När så morfar plötsligt försvinner, bestämmer sig Karl och hans kompis Sara för att hitta honom. De ger sig iväg, ut i tjockan, den fruktade dimman som hyser de drunknade sjömännens själar…

  Läs som Bok | E-bok | Ljudbok (CD)

  Bokomslag