Pirr i magen – första kärleken

Böcker för dig som är nybörjarläsare

Huvudpildförstakärleken

Kärlek kan drabba vem som helst när som helst. Ibland slår den två personer samtidigt. Då kan man bli ihop och pussas och mysa. Att bli kär för första gången är väldigt pirrigt. Men det är det andra gången också, och tredje och tjugotredje! Här är några böcker om när kärleken sätter in på allvar för allra första gången.

 1. Abel tänker så det nästan knakar. Själv vet han vilka han är kär i. Men är det någon som är kär i honom? Abels mamma söker på nätet och får veta hur många ägg man ska ha i degen. Abel söker han också. Men nätet kan inte svara på om någon är kär i Abel. Men så får han en annan idé!

  Nivå: lätt | Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 2. Vilma och Leo

  av Cecilia Lidbeck

  En ny familj flyttar in i huset bredvid Vilma. Vilma ser en pojke med en katt. Katten är söt – och det är pojken också. Pojken heter Leo. Vilma gör allt för att Leo ska få syn på henne. Men han verkar inte märka henne. En dag ligger det ett rött hjärta i Vilmas brevlåda. Det är nog från Tim. Men Vilma har bara Leo i huvudet. Om hon sjunger eller trixar med fotbollen kanske Leo upptäcker henne?

  Nivå: lätt | Läs som Bok

  Bokomslag
 3. Petter och kärleken

  av Eva Brenckert

  Petter och hans mamma ligger i sängen. Petter är sju år, och kan läsa lite. Men i kväll vill han inte läsa. Han vill prata med mamma. Petter berättar att han är kär i Emelie. Han har pussat henne också. Mamma får till och med lära sig vad en långtradare är!

  Nivå: lätt | Läs som Bok |

  Bokomslag
 4. Kärlekboken

  av Pernilla Stalfelt

  Kärlek kan vara många saker. Och till många saker, och människor så klart. En del älskar pengar – men pengar kan inte älska tillbaka. Kärleken kan vara hemsk ibland, underbar ibland. Lätt ibland och svår ibland. Vissa gifter sig av kärlek. Vill du att någon ska bli kär i dig? Här finns ett recept på kärleksdryck som (nästan) garanterat fungerar!

  Nivå: lätt | Läs som Bok

  Bokomslag
 5. Vilma och Loppan har fått en ny klasskompis. Han heter Sigge. Han är intresserad av rymden, precis som Vilma. Och han är nog intresserad av Vilma också…Vilma blir glad och pirrig av Sigge. Men Loppan retar henne, och säger att hon är kär. Högt, så att alla hör! Är Vilma verkligen kär? Finns det kanske en knapp för kärlek?

  Nivå: lätt | Läs som Bok | Provläs boken här

  Bokomslag
 6. Kärlekskrisen

  av Ann Caroline Håkans

  Juni går i tvåan, och hon är duktig på att ställa till det för sig. Som nu. Hennes kusin Ella tjatar så mycket om sin pojkvän Theo att det bara slipper ut Juni att hon också har en pojkvän. En pojke man är vän med, som Juni är med Jonah, är väl typ en pojkvän? Ella blir överlycklig. Snart är det ju skol-DM. Fy! Hon vill inte tävla. Absolut inte. Och nu ska hon dessutom visa upp sin pojkvän för Ella… hur ska hon ta sig ur den här dubbelknipan?

  Nivå: medel | Läs som Bok | E-bok

  Bokomslag
 7. Fråga chans

  av Marie Oskarsson

  Jack går i samma klass som Emilia och Edvin.  Jack och Edvin är bästisar, men nu har Jack blivit kär i Emilia. När hon är i närheten fladdrar det tusen oroliga fjärilar i magen på honom. Jack måste fråga chans på henne. Men hur ska han våga? Hur ska han göra? Och vad kommer Edvin att säga?

  Nivå: medel | Läs som Bok | E-bok | Talbok (Daisy) | Provläs boken här

  Bokomslag
 8. Turbo blir kär

  av Ulf Sindt

  Det har börjat en ny tjej i Turbos skola. Sofi. Hon är tuff och söt, och Turbo blir kär. Men när Turbos kompis Simon ska fråga chans på henne inträffar katastrofen: han frågar chans på fel Sofi! Den feliga Sofi blir så klart sur, och den rätta Sofi visar sig vara fel hon också…Turbo vet inte om han är så bra på att vara kär. Hans kompisar håller med. Det är nog lättare att tycka om katter. Om inte… om inte det kan vara så att fel Sofi plötsligt har blivit rätt Sofi?

  Nivå: medel | Läs som Bok

  Bokomslag
 9. Mini får kärleksbrev

  av Christine Nöstlinger

  Mini lär känna Maxis kusiner, Tomas och Lukas. Lukas är trög och tjock och gillar konstiga saker, men Tomas kallar henne ”gullet” och vill springa ikapp med henne fastän han förlorar. Men Tomas bor långt bort, så Mini skriver brev till honom. Tomas skriver ett svar. Och vilket svar sen! Tomas brev är helt underbara. Fast han har lite konstiga intressen, som myror. Mini tycker det är svårt att skriva kärleksbrev, men Maxi vill inte hjälpa henne. Det är något man måste göra själv! Eller?

  Nivå: medel | Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 10. De vuxna, de tror att man måste vara minst 14 år för att vara kär. Men Moa och Pelle vet bättre. De har nyss fyllt 7, och de har alltid varit tillsammans. De behöver inte prata om att de är kära, de vet att de hör ihop. Men när de börjar skolan händer något. Moa tycker att det känns som att gå på en myr, där det är långt mellan de trygga tuvorna. De andra barnen skrattar när de håller varandra i handen. Kommer Moas och Pelles kärlek att överleva?

  Nivå: medel | Läs som Bok

  Bokomslag
 11. Pusspojken

  av Ulf Stark

  Ulfs brorsa och hans kompisar tittar på tjejer, pratar om att pussas och tränar på att hoppa säck. Men Ulf tittar på en fågel, tycker det verkar läskigt att pussas – och när det gäller säckhoppning är han faktiskt en nationell katastrof. Fast det där med att pussas kanske är lite mysigt ändå. Hur ska han lära sig? Han vågar inte fråga Katarina, som han gillar. Om det skulle bli dåligt. Men kanske kan Röda armén hjälpa till?

  Nivå: medel | Läs som Bok | Provläs boken här

  Bokomslag
 12. Förhäxad

  av Mårten Melin

  Vera är kär. För första gången. I Karl, som går på hennes skola. Helt plötsligt hände det bara. Vera är också häxa. Hon går i häxskola hos Mara med kompisen Sira. Vera undrar om hon kan trolla så att Karl blir kär i henne. Sira undrar om Vera inte vill att Karl ska gilla henne ändå. Men det spelar väl ingen roll, säger Vera. Det viktiga är ju att Karl blir kär i henne! Vera trollar, och möter Karl – men frågan är vem som egentligen har blivit förhäxad? Kanske båda två!

  Nivå: medel | Läs som Bok | E-bok | Provläs boken här

  Bokomslag
 13. Lyckokakan

  av Kerstin Lundberg Hahn

  Oscars föräldrar är pinsammast i hela världen. De sjunger och dansar och håller på så att Oscar bara vill sjunka genom jorden. Han önskar att de var mer normala, som han. Och när han får en lyckokaka ser han sin chans… Men önskningar är svåra saker. Ibland blir det inte alls som man tänkt sig. Samma sak med kärlek. För Maja, som Oscar är kär i, är plötsligt ihop med Oscars kompis, och Oscar blir killen som viskar med fiskar, sjunger på skolavslutningen och bara gör en massa knäppa saker. Så dyker Bie upp, och Oscar måste komma på vad han verkligen önskar sig.

  Nivå: utmanande | Läs som Bok | Talbok (Daisy) | Provläs boken här

  Bokomslag
 14. Karla är brottare. Hon kan brotta ner vem som helst, faktiskt. Lätt! Men en svag punkt har hon – grannkillen Josef, som är så himla söt. Karla blir blyg och vet inte vad hon ska säga när de träffas. Och hur många gånger hon än brottar ner honom går det inte över. Rut, Karlas bästis, har blivit kär i Karlas brorsa Martin. Martin verkar inte bry sig om Rut alls – däremot bryr han sig om att Karla ska börja på brottarklubb. Där träffar hon Boris Olsson, som blir hennes vän. Och det kan behövas i Karlas röriga liv av brottning, kärlek och ljug

  Nivå: utmanande | Läs som Bok

  Bokomslag
 15. Farzad, Robin och Izzy har bildat FFGG (Föreningen För Goda Gärningar). Nu har de ställt till det för sig igen. De ville ju bara rädda Marko-polos akvariefiskar… visst var det dumt att stoppa in de små fiskarna i samma påse som den stora paradisfisken, men att paradisfisken var så hungrig kunde de ju inte veta! Men om de hittar en tjej till Marko-polo vore det ju verkligen en god gärning! Men vem kan vilja vara tillsammans med honom? Marko-polo gillar bara fiskar, har alltid samma kläder och luktar i ärlighetens namn rätt illa. Men någon måste det väl finnas?

  Nivå: utmanande | Läs som Bok | Talbok (Daisy) | Provläs boken här

  Bokomslag
 16. Julius och pusskalaset

  av Martin Svensson

  Julius är kär i Linn, och när man är kär blir man yr eller varm om den man är kär i tittar på en. Ibland måste man kasta sig på golvet, eller låtsas gå in i en vägg. Inte blir det lättare av en stressad mamma, en långsam pappa, en tandkrämsätande lillasyster och en kompis som bara hittar på en massa bus. Men Linn ska ha kalas, och det ryktas att det kommer att bli ett pusskalas! Nu kanske Julius kan ställa sin känsliga fråga på alldeles rätt sätt!

  Nivå: utmanande | Läs som Bok | E-bok | Talbok (Daisy) | Provläs boken här

  Bokomslag
 17. Sagan om Sune

  av Sören Olsson och Anders Jacobsson

  Sune går i ettan och är redan tjejtjusare. Mest gillar han Sophie som går i samma klass. De har känt varandra ända sedan de var små, och de leker hela tiden. Ibland leker de faktiskt med Sophies dockskåp, fast det är hemligt. Sunes liv är fullt av spännande och knäppiga saker. Han bråkar med sin jobbiga lillebrorsa Håkan Bråkan, är rädd för Pomperipossa i matsalen och smyger på Gäckande Skuggan, en mystisk typ som helt säkert förvandlas till varulv om nätterna!

  Nivå: utmanande | Läs som Bok | E-ljudbok | Ljudbok (CD)

  Bokomslag
 18. Det är en vanlig, gråmulen dag i februari. I en bänk sitter Alva med matteboken uppslagen framför sig. I en annan bänk sitter Love och tuggar på en penna. Ingen av dem vet att de snart ska bli kära i varandra. Alvas kompis Filippa vet alltid hur man gör allting. Och utan att Alva riktigt vet hur det går till, har hon gett ett rött hjärta till Love. Love måste lista ut vem det är ifrån, och samtidigt ta hand om sin kanin Hoppsan som blivit sjuk. Love och Alva. Alva och Love. Kan det bara vara så enkelt?

  Nivå: utmanande | Läs som Bok | E-bok

  Bokomslag