Tidsresor

Böcker för dig som är nybörjarläsare

Huvudbildtidsresor

Förr var det då och sen kommer framtiden. Men nu är det nu, fast snart blir nu sen! Men tänk om man kunde resa till andra tider, precis som till andra platser? Vill du resa bakåt i tiden, eller framåt? Här finns massor med böcker som tar dig med på hisnande äventyr nu på direkten!

 1. Fille och Gonkans mormor och morfar är lite prilliga. När de städar, hittar de en ritning. Det är en tidsmaskin! Den byggde morfar för länge sen, tillsammans med sin kompis Einstein, den gamla kålsuparen. Men nu finns bara ritningen kvar. Själva tidsmaskinen blev kvar hos dinosaurierna, tillsammans med moster Bettan. Men de kanske kan bygga en ny tidsmaskin och rädda henne? Bara hon inte blivit uppäten av en Tyrannosaurus!

  Nivå: lätt | Läs som Bok | Provläs boken här

  Bokomslag
 2. Allt om tid…typ

  av Johan Unenge

  Har du koll på tiden? Vad är tid, egentligen? Hur fort går tiden och kan den kanske ta slut? Har alla lika mycket tid, och hur lång är en stund? När var förr – igår eller på stenåldern? Kan man veta nåt om framtiden? Och när är egentligen snart?

  Nivå: lätt | Läs som Bok | Talbok (Daisy) | Provläs boken här

  Bokomslag
 3. Hemska Harald

  av Magnus Ljunggren

  Eleverna sitter och jobbar i Riddarskolan. Plötsligt hörs ett hemskt tjut. Deras lärare, Rodrick, säger att det bara var vinden. Men Fiona och Egon kan se att han blev rädd. Och visst är det ett spöke! Hemska Harald var riktigt läskig när han var i livet, och som spöke är han ännu värre! Alla de vuxna är rädda för honom. Men Fiona och Egon tycker det är på tiden att han lämnar borgen i fred.

  Nivå: Lätt | Läs som Bok | E-bok | Provläs boken här

  Bokomslag
 4. Elak och Pucko är två otroligt misslyckade rymdskurkar. De är faktiskt så dåliga på att vara dåliga att de blivit utslängda från Rymdskurkförbundet. Aldrig att de lyckas göra något farligt, dåligt eller ont. Att erövra en planet finns inte ens på kartan. Men om de tar en planet utan något intelligent liv då? Med hjälp av Puckos skitiga kalsonger reser de till en planet som befolkas av stora, konstiga djur, som inte är direkt snälla. Här gäller det att rädda arslet, och helst få med resten av kroppen också! Och helst utrota nåt på vägen…

  Nivå: medel | Läs som Bok | E-bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 5. Folke och Stenålders-Ögla

  av Anders Liegnell

  Folke sitter i skolan. De ska läsa om stenåldern. Folke blir glad. Han blundar och önskar att han var där, i jägarstenåldern. Plötsligt sprakar det till inne i skallen på Folke. Det blir mörkt, och det känns som om han sugs iväg bakåt, bakåt, bakåt. När han vaknar är han i en glänta i skogen, klädd i djurskinn. En tjej som heter Ögla hälsar på honom. Hon ser ut precis som tjejerna i klassen, fast kanske lite snyggare. Folke förstår att han kommit till stenåldern. Hurra! Men vad äter man, var finns toaletten… och kommer han någonsin att kunna komma hem igen?

  Nivå: medel | Läs som Bok

  Bokomslag
 6. Var beredd. Dina grannar, aztekerna, är på väg mot din stad. Om du inte kan besegra dem kommer du att föras till Tenochtilán och hållas fången i väntan på att bli aztekernas offer. Några saker du kan göra: Håll för näsan när aztekprästerna är i närheten. De stinker av rök, ruttet kött och torkat blod. Försök inte att fly - ditt straff blir en utdragen, plågsam död. Möt din död modigt, så förvandlas din själ till en fjäril efter döden. Men annars… det är ohyggligt!

  Nivå: medel | Läs som Bok

  Bokomslag
 7. Dinosaurierna kommer

  av Mary Pope Osborne

  En dag hittar syskonen Viktor och Hanna något helt fantastiskt: en trädkoja, uppe i en ek. Inne i kojan finns ett bibliotek. Viktor hittar en bok om dinosaurier. Han säger att han vill se en dinosaurie i verkligheten. Plötsligt börjar trädkojan att snurra runt i en väldig fart. Viktor kniper ihop ögonen och undrar vad som händer. När allt blir lugnt igen öppnar Viktor försiktigt ögonen. Allt verkar vara som vanligt. Han ser Hanna, sin ryggsäck, böckerna… trädkojan är fortfarande högt  upp i ett ekträd. Men det är inte samma ekträd! Viktor och Hanna har hamnat i en helt annan tid…

  Nivå: medel | Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 8. Tidsresenärerna

  av Zep och Stan & Vince

  Du kan hitta allt på loppmarknader, leksaker, tidningar och mobiler som är så gamla att du varken kan surfa, skicka SMS eller ladda ner filmer. Adele och Marvin knallar omkring på loppmarknaden med sin pappa. Pappa intresserar sig för en gammal leksak, medan en försäljare vill sälja en gammal mobil till dem. Den har nämligen en annan finess – den gör att de kan resa i tiden!

  Nivå: medel | Läs som Bok

  Bokomslag
 9. Bomber och kvantskutt

  av Mikael Engström

  Ika får ett utbrott på sin lillebror Mini-Damp. Ikas mamma blir arg. Hon har inte tid med sånt här tjafs. Ikas föräldrar säger ofta att de inte har tid. Men fröken Lena säger å andra sidan att de måste hålla tiden. Ika och Ibsen grunnar över det där med tid, och råkar (det var faktiskt inte meningen!) ställa till med en riktig bombsmäll på bygget. Ingen vet vilka som är de skyldiga. Men det är allvarligt – någon kunde ha dött! Tim och Tom är dem på spåren. Kanske kan Hassan, skolans vaktmästare, hjälpa dem? Åker man i tidsmaskinen som han byggt kan man säkert ändra det dumma man råkat göra.

  Nivå: medel | Läs som Bok | Talbok (Daisy)

  Bokomslag
 10. Splods öga

  av Neil Gaiman

  En helt vanlig morgon händer något helt vanligt. En helt vanlig pappa har glömt att köpa vanlig mjölk (inte lättmjölk), så han gör något kolossalt vanligt: kilar ut för att handla. Hemma sitter hans barn och blänger på sina rostade puffar, som verkligen behöver lite mjölk för att duga som frukost. Men pappan kommer inte tillbaka på evigheters evigheter. När han till slut dyker upp och ska förklara varför han är sen, får vi veta hur han blivit kidnappad av utomjordingar, rymt från piraterna och hur ett helt vanligt mjölkpaket kan rädda världen.

  Nivå: medel | Läs som Bok

  Bokomslag
 11. Vad gör man om man råkar somna och blir kvarglömd på museet när resten av klassen går hem? Och det dessutom dyker upp ett spöke i blodigt lusselinne och skriker och domderar?

  Det är precis vad som händer när Hedda och Dilvin är på Livrustkammaren. Gustav II Adolf dyker upp som spöke. Han ser ut som en arg, tjock farbror med pipskägg. Men han, som helst vill kalla sig Lejonet från Norden, har ett uppdrag till Hedda och Dilvin…

  Nivå: medel | Läs som Bok

  Bokomslag
 12. Doktor Proktor är i fara! En av hans fantastiska uppfinningar skickar iväg Lise och Bulle på en resa i både tid och rum. Till Paris men också till Napoleons Waterloo, franska revolutionen och Jeanne d'Arcs tid. De måste rädda både livet och kärleken. Det är nämligen inte alla som vill att Doktor Proktor ska leva lyckligt med Juliette Margarin i alla sina dagar...

  Nivå: utmanande | Läs som Bok | Talbok (Daisy) | Ljudbok (CD)

  Bokomslag
 13. Sommarlov. Emma och Jakob måste följa med sin mamma som ska jobba på ett gammalt slott. Det låter ju rätt trist… men helt genomtråkigt och händelselöst som det låter blir det ändå inte … Redan på vägen dit ser de en skepnad som springer mellan träden. Utan förvarning dyker samma varelse upp igen, och vill att Emma och Jakob ska följa henne nedför trappan. Stegen för dem till en annan tid, och skuggan har något väldigt viktigt att berätta…

  Nivå: utmanande | Läs som Bok | E-bok

  Bokomslag
 14. Sorkspolingen

  av Christina Wahldén

  Medeltidsveckan på Gotland är årets höjdpunkt för Märta. Hon älskar att klä ut sig och gå ner på stan och titta på folk. Men i år verkar det inte bli lika kul som vanligt. Klasskompisen Theo bryr sig inte om Märta längre, han vill bara leka med de andra killarna i klassen. Märta går ut på stan själv, och nere vid vattnet träffar hon en pojke som heter Nils. Han tar med henne på äventyr, men vem är han egentligen? Det dröjer ett tag innan Märta förstår att han inte har klätt ut sig i medeltidskläder, han är från medeltiden, på riktigt!

  Nivå: utmanande | Läs som Bok | E-bok

  Bokomslag
 15. Felix sitter på ett tåg. Med sig i kupén har han en professor, Propp, och hans betjänt Robert. Men det är något skumt med Robert, märker Felix. Han äter inget, och när tåget spårar ur kan han få upp det på rälsen igen. Robert är en robot – byggd av Propp. Professor Propp vill visa sin nya uppfinning: en tidsmaskin. Propp vill ta med sig Felix till Rhodos vid tiden före Kristus. Där ska de träffa Telepathos, världens främsta vetenskapsman. Robert ska sköta tidsmaskinen. Det ska nog gå fint – men så lägger sig bovarna bröderna Brax i det hela…

  Nivå: utmanande | Läs som Bok

  Bokomslag
 16. Nyckelns hemlighet

  av Ewa Christina Johansson

  Tvillingarna Ida och Ella ska städa skolgården. Ella vill inte – det är ju bara för trist. Men så visar Ida något hon hittat. Något som är lite mer spännande än gamla chokladpapper. Det är en nyckel! Den gamla nyckeln känns kall i Ellas hand. Som is. Den verkar vilja visa något. Berätta något. Den har hjälpt till att låsa in någon. Vem låste nyckeln in? Och varför?

  Nivå: utmanande | Läs som Bok | Talbok (Daisy) | Provläs boken här

  Bokomslag