$left
$middle

Hbtq-tips för barn

Här hittar du tips på allt från bilderböcker till kapitelböcker med hbtq-tema. Böcker för högläsning, nybörjarläsare och läsvana i urval av barnbibliotekarierna på biblioteken i Malmö.

Högläsning

Månen, varelsen och jag av Ylva Karlsson

Månne är åtta år och har bestämt sig för att starta en youtubekanal för att berätta hur det är att vara Månne. Inte pojke. Inte flicka. En hen. Ofta är det jobbigt att vara Månne. På skolgården när sexorna vill att Månne ska berätta om hen har snippa eller snopp. Eller hemma hos släktingar som tycker att Månne är tramsig. Starkt och smärtsamt om att inte höra till normen.

Nybörjarläsare

Småkryp och skolresa av Pernilla Gesén

Klass 1A ska tälta vid en sjö i skogen. Ringos båda pappor och storebror Marvin följer också med. Naturen är full av insekter. Ringo gillar inte småkryp, varken spindlar, myror eller skalbaggar. Hur ska det gå för Ringo?

Läsvana

Vita lögner, röda hjärtan av Nora Dåsnes

Efter sommarlovet börjar Tuva i sexan, men ingenting är sig likt. Nu har Linnea pojkvän och drar sig undan. Klassen delas i två, de mogna som sminkar sig och blir kära och de omogna som inte lockas av det. Till råga på allt blir Tuva osams med sin andra bästis, Bao. På vägen hem från skolan stöter Tuva ihop med Mariam, den nya tjejen som spelar i samma orkester. De börjar prata. Där och då händer något med Tuva.

När tankar och känslor virvlar omkring finns pappa där. Han som sätter ihop roliga spellistor och lagar den bästa lasagnen.

Grafisk dagboksroman om gränsen mellan barndom och ungdom.