Biblioteken i coronatider

Just nu är biblioteken inte en mötesplats. Biblioteken är öppna men med flera begränsningar. Vi har inga studie- eller sittplatser, öppettiderna är minskade och du får vara på biblioteket i max 30 minuter. Varje bibliotek har även ett maxantal för hur många besökare som får vistas där samtidigt. Här hittar du all info om åtgärder och erbjudanden.

Läs mer

Hbtq-tips för barn

Här hittar du tips på allt från bilderböcker till kapitelböcker med hbtq-tema. Böcker för högläsning, nybörjarläsare och läsvana i urval av barnbibliotekarierna på Biblioteken i Malmö.

Högläsning

Pyret och pingvinpapporna av Sara Berg

Lilla Pyret fyller år. Dagen fylls av lek, bus och glädje. Papporna lyckas med alla sina överraskningar. En lekfull bok för de minsta på rim.

Vi tvättar bilen av Sarah Vegna

En underbar bok för de minsta. Ett vardagsäventyr där vi följer ett litet barn som tillsammans med sina mammor tvättar familjens bil. Alla hjälps åt och ibland blir det också bus med vattenslangen. Passar från 2 år.

Jag är Jazz av Jessica Herthel

Denna sanna berättelse handlar om Jazz och hennes uppväxt. Hon vill vara flicka men hennes kropp är en pojkes. Det kallas för att vara transsexuell. Passar från 3 år.

Nybörjarläsare

Beppe & Isabel av Björn Gustavsson

Ingen är som Isabel. Hon är glad och modig och kan göra allra längst sladdmärken med cykeln i gruset. Hon är Beppes bästa vän - tillsammans med henne blir han också glad och modig. Men så flyttar det in en kille i lägenheten bredvid och förstör allt. En bok om rädslan att förlora någon man tycker mycket om.

Grattis, Svea Fors! av Ebba Berg

Tidigare kallades Svea för Simon F. Nu säger alla Svea och det är precis vad Svea vill. Hon fyller snart år och vill bjuda hela klassen på födelsdagskalas. Hennes pappa tycker att det räcker med att bjuda ett par av klasskamraterna men det tycker inte Svea. Hon vill att alla ska få komma till kalaset. Och Svea har en plan...

Läsvana

Min bror heter Jessica av John Boyne

Sams bror Jason är duktig på fotboll och populär bland både kompisar och tjejer. En kväll samlar Jason sin familj och berättar om en hemlighet han burit på länge. Sam kan inte riktigt förstå det, hur ska han hantera att Jason säger att han inte är Sams bror utan hans syster?

Tomboy av Liz Prince

Liz Prince känner mycket tidigt att hon inte vill klä sig som en könsstereotyp flicka, hon vill ha ”killkläder” och göra ”killgrejer”, men hon är och vill vara en flicka. Det här är en mycket rolig och äkta bok om att få vara sig själv. Eller som nån skrev: ”Liz Prince tells gender norms to eat dirt”. Tecknad serie på engelska.

Skarven av Sara Lövestam

Johan har aldrig känt sig som en kille och kallar sig i hemlighet Johanna. Nu är det sommarlov och Johan/Johanna är på väg till Sländö med sin familj. När de åker förbi Skarvön syns en mystiskt man som beter sig konstigt. Tillsammans med sommarlovskompisarna Ludde och Olivia bestämmer Johanna sig för att undersöka vad det för märkligt som händer på grannön. Här finns begravda hemligheter. En spännande deckare för barn i slukaråldern.