$left
$middle

Hbtq-tips för barn

Här hittar du tips på allt från bilderböcker till kapitelböcker med hbtq-tema. Böcker för högläsning, nybörjarläsare och läsvana i urval av barnbibliotekarierna på biblioteken i Malmö.

Högläsning

Här är alla andra av Mimi Åkesson (text) och Linda Bondestam (bild)

”Här är alla som pratar ett språk. Här är alla som har ett annat språk. Här är alla som längtar till helgen. Här är alla som längtar till efter helgen. Här är alla som leker. Här är alla som inte vill vara med. Här är alla utklädda. Här är alla som känner sig utklädda.” Finstämd och humoristisk bilderbok med mycket att upptäcka om alla människors likheter, olikheter och annorlundakänslor.

Nybörjarläsare

Tomtarna på femte våningen av Francesca Cavallo

Strax före jul flyttar Camila, Manuel och Shonda med sina två mammor till Rymliga skorstensvägen i den lilla staden R. Att lära känna de nya grannarna blir svårt. Det verkar inte som om människorna i R vill prata med dem. Däremot hör Jultomten av sig. Han behöver hjälp med att slå in tusentals klappar till stadens barn. Tio tomtenissar dyker upp med leksaker, papper, rosetter och band. De har tolv timmar på sig innan tomten kommer med sin släde. En julig berättelse om gemenskap och rädsla för det främmande.

Läsvana

Anno och Issa av Linnea Lundborg (text) och Ylva Oknelid (bild)

Anno och bästa vännen Jakob tillbringar helst all vaken tid i skejtparken. Också den här dagen. De lär känna Issa och Rebecka. Anno upptäcker snart att det inte finns något hon hellre vill än att vara med Issa. Hon glömmer nästan bort Jakob. Ska hon våga berätta? Vad händer då med deras vänskap? Issa frågar om Anno vill följa med på skejtläger på sommarlovet, men det krockar med resan till mormor och morfar i Kalix. Mamma säger nej. Anno måste försöka få henne att förstå hur viktigt lägret är. Det bara måste gå att ordna.

En grafisk berättelse om att skejta, om vänskap, missförstånd och att bli supersuperkär för allra första gången. Och om att våga – till slut.

sv