Biblioteken i coronatider

Just nu är biblioteken inte en mötesplats. Biblioteken är öppna men med flera begränsningar. Vi har inga studie- eller sittplatser, öppettiderna är minskade och du får vara på biblioteket i max 30 minuter. Varje bibliotek har även ett maxantal för hur många besökare som får vistas där samtidigt. Här hittar du all info om åtgärder och erbjudanden.

Läs mer

Hbtq-tips för vuxna

Här hittar du tips på böcker med hbtq-tema för vuxna. I urval av personalen på Biblioteken i Malmö.

Göra sig kvitt Eddy Bellegueule av Édouard Louis

En självbiografisk bok och en uppgörelse med barndomen och uppväxten i en hård bruksort i Norra Frankrike. Eddy är den alltför feminine pojken som gör allt för att passa in. Men Eddy mobbas i skolan, familjen lever på fattigdomsgränsen och hans pappa super. Eddy håller på att gå under men så uppenbarar sig en väg ut genom en plats på ett regionalt teatergymnasium och hans klassresa kan ta sin början.

Den gyllene hårnålen av Maria Gustavsdotter

En historisk roman inspirerad av kungadottern Cecilia Vasas liv. Märta Svantesdotter är oäkting men alla vet vem hennes adlige far är. När hon är tio år lämnas hon på det kungliga slottet Gripsholm för att uppfostras tillsammans med barnen Vasa. Märta blir snabbt vän med prinsessan Cecilia. Det är en varm vänskap som så småningom utvecklas till något mer.

Q: Roman av Fredrik Ekelund

I romanen Q berättar den Malmöbaserade författaren Fredrik Ekelund om hur han i medelåldern upptäcker sin transidentitet. Nyfiket provas den nya identiteten Marisol i storstaden Köpenhamn men i Malmö finns skammen och sorgen som snart omöjliggör det gamla livet. Marisol M/Fredrik Ekelund är i höst också aktuell med diktsamlingen Läppstifterska som handlar om smärtan i att vara både man och kvinna.