$left
$middle

Hbtq-tips för vuxna

Här hittar du tips på böcker med hbtq-tema för vuxna. I urval av personalen på biblioteken i Malmö.

Kärlek i Europa : Stockholm Paris Cannes : Stockholm Capri Rom av Birgitta Stenberg

Boken är den första i författaren Birgitta Stenbergs självbiografiska romansvit. Här skriver hon om 50-talets Mallorca där hon ingick i kretsen av bohemer, konstnärer, författare, alkisar och gaypersoner från hela världen.

Den bästa dagen är en dag av törst av Jessica Kolterjahn

Jessica Kolterjahns roman är en fri litterär fantasi om ett år i Karin Boyes liv. 1932 tar Karin Boye sin tillflykt till Berlin. Bakom sig lämnar hon sin make, sina älskare, det intensiva arbetet med tidskiften Spektrum. Djupt deprimerad hoppas hon att psykoanalytikern doktor Walter Schindler ska kunna bota henne.

Berlin är en stad som präglas av av hat, våld och fattigdom och det skrämmer henne.

Men snart upptäcker hon också en värld som aldrig tidigare varit tillgänglig för henne – klubbar och caféer där män öppet älskar män och kvinnor älskar kvinnor.

En enda man av Christopher Isherwood

George, en medelålders lärare i Kalifornien, försöker lära sig leva igen efter att hans älskade livskamrat Jim har omkommit. Under en dag får man följa hans tankar; han är en medelålders, litterärt bildad, homosexuell man som bär på en stor sorg och ser på omvärlden med en distanserande ironi. Lågmält beskriver han tvånget att dölja delar av sin personlighet och sitt sökande efter en ny mening med livet.

Maurice av E M Forster

E.M. Forster var fram till sin död 1970 en av Englands mest älskade och respekterade författare. Romanen Maurice färdigställde han 1914 men han lät inte publicera den under sin livstid. Han visste att den var för kontroversiell, att tiden inte var mogen. Boken handlar om Maurice som kommer från en ekonomiskt oberoende familj. Efter studier i Cambridge börjar Maurice arbeta i sin fars mäklarföretag. I Cambridge träffar han den vackre Clive Durham, de blir förälskade och inleder ett platoniskt förhållande. Plötsligt berättar Clive att han ska gifta sig.

sv