Ungdomssidan

Här berättar vi som jobbar på biblioteken om våra favoritböcker, filmer och serier.

 1. Vad händer med oss om allt rubbas av miljöförstöring, epidemi, ett samhällssystem av förtryck eller en invasion från yttre rymden ...

  temabild efter katastrofen
 2. Fantastik kan vara så mycket - fantasy, science fiction, skräck, övernaturligt … det är ofta mörkt men också vackert, och när fantastiken är som bäst kan den beröra på djupet.

  temabild mörk fantastik
 3. En ny start, en möjlighet att få börja om och få visa sitt rätta jag. Det har varit tufft men nu ska det bli bättre ...

  temabild nystaart
 4. 2017 är slut och det är dags för ungdomsbibliotekarierna att presentera sina favoriter från året ...

  temabild årets bästa 2017
 5. Ibland funkar det inte riktigt som det ska hemma ...

  temabild - när det inte funkar hemma
 6. Varför läsa litteratur om Malmö? Jo, det är kul att läsa om sin egen närmiljö.
  En känner igen sig och det känns härligt.

  Två unga personer ligger på en gräsmatta i Kungsparken i Malmö och läser tillsammans
 7. Läs med öronen! Gillar du att ligga på sängen och titta upp i taket med lurar i öronen? 

  temabild ljudböcker
 8. Gillar du att läsa böcker på engelska? Här finns tips på bra ungdomsböcker på engelska.

 9. Att vara på flykt från sitt hemland är tyvärr något som alltför många människor har erfarenhet av, genom hela historien men inte minst de senaste åren. Här är några berättelser som skildrar hur en sådan tillvaro kan se ut.

  Händer som sträcker sig mot varandra med taggtråd i bakgrunden
 10. Att läsa hemska och läskiga böcker kan vara nervkittlande ...

  temabild läsa läskigt
 11. Ta en skön paus i julförberedelserna, kryp upp i soffan och bara njut av filmer fyllda med glädje, kärlek, sorg och spänning. Många ungdomsfilmer bygger på en populär bok.

  temabild filmtips
 12. Tecknade serier kan handla om precis vad som helst. Här kan du läsa om några nya och några lite äldre favoriter.

  temabild tecknase serier
 13. Hur är man egentligen sig själv? En fråga som nog de flesta har funderat på. Denna månads boktips handlar om just detta svåra – och viktiga!

  temabild
 14. Jag har alltid fascinerats av amerikanska highschool miljöer. Vi ser dem i filmer, böcker, musikvideos m.m. Ofta är det stora skolor, med många olika typer av människor ...

  temabild highschool
 15. Facebook, Twitter, Snapchat och ’Insta’. Vi lever stor del av våra liv på internet. Många möjligheter och mycket kul, men ibland får man vara lite vaksam. Här är några lästips!

  En hand som pysslar med en telefon
 16. Här får du boktips om sommarupplevelser eller om resor som inte blev som man tänkt sig. Trevlig sommarläsning!

  bild på somarläsning i hängmattan
 17. ... är något man kanske har lite blandade känslor inför. Sport är dramatiskt och kul, men kan också skapa prestationskrav och avundsjuka. 

  Bildlänk fötter i rosa gymnastikskor
 18. Den som precis som jag älskar tecknade serier har mycket att glädjas åt nuförtiden. Det kommer massor av bra böcker både på engelska och svenska, och det är kul att se alla olika sorters berättelser och tecknarstilar som ryms inom seriemediet

  Bild ur Gotham Academy
 19. Böcker som känns och som tar upp det tunga, hur det är att stå helt ensam i världen i allt för unga år och att inte ha någon annan än sig själv att förlita sig på, ska jag tipsa om här. Hoppas det känns. Hoppas du gillar.

  Foto på en tjej med ryggen mot kameran
 20. Tycker du av nån anledning att det känns ganska trögt att läsa? Du är inte ensam! Det är långt ifrån alla som lockas av böcker tjocka som tegelstenar. Och det är ju inte antalet sidor som är grejen – det är innehållet såklart!

  en kille som läser
 21. Musik betyder mycket för de flesta av oss. Oavsett om du gillar nyckelharpa, heavy metal eller k-pop. Kanske har du väldigt starka minnen till en viss låt? Här har vi valt ut några riktigt bra musikböcker.

 22. En klassiker måste inte vara jättegammal. Och vem vet vilka av dagens nya böcker som kommer att bli en klassiker så småningom? De här böckerna skrevs för ganska många år sedan men de berör, utmanar och förargar.

  Bokomslag
 23. Poesi finns ju runtomkring oss hela tiden, har ni tänkt på det? En statusuppdatering på Facebook, ett SMS, låttexter såklart, en tweet eller en reklamslogan till exempel. Överallt går det att hitta poesi!

 24. Böcker som beskriver kärlek, begär och identitet som bryter mot traditionella normer.