$left
$middle

Auschwitz: historia, symbol och betydelse

Pawel Sawicki från Auschwitz Memorial berättar om Auschwitz historia, platsen som symbol och dess betydelse. Samt olika aspekter och utmaningar som han och Auschwitz Memorial möter i arbetet. Samtalet är på engelska.

Svartvitt fotografi av platsen för förintelselägret Auschwitz-Birkenau.

Foto av Pawel Sawicki. © The Auschwitz-Birkenau State Museum. Med tillstånd av Musealia.

  • 11 augusti, klockan 17.30
  • Stadsbiblioteket

Auschwitz är inte enbart en minnesplats. Det är också en essentiell del av vår civilisation. Ordet ”Auschwitz” har blivit en universell symbol och en varning till mänskligheten. När de sista av Förintelsens överlevare går ur tiden, får den historiska platsens och de bevarade föremålens autenticitet en allt större och starkare roll. Auschwitz Memorial, som skapades 1947, är en av de mest erkända institutionerna i världen. Deras arbete täcker många olika aspekter – kopplade till åminnelse, utbildning och bevarande.

Auschwitz Memorial använder ny teknologi, internet och sociala medier för att bygga ett globalt stöd och skapa en minnesgemenskap runt om i världen. De har också nått en ny publik tack vare projekt som utställningen "Auschwitz. Not Long Ago. Not Far Away.". I samtalet diskuterar Pawel Sawicki de olika aspekter och utmaningar som Auschwitz Memorial möter i sitt arbete. Samtalet sker på engelska.

Plats: Röda rummet, våning 1 på Malmö stadsbibliotek

Om Pawel Sawicki

Pawel Sawicki är pressansvarig och utbildare på Auschwitz Memorial. Han är ansvarig för deras sociala medier, som följs av 1 500 000 personer på olika plattformar. Han är även chefredaktör för det månatliga online-magasinet ”Memoria” och koordinator för utställningsprojektet Auschwitz. Not long ago. Not far away.” vid Auschwitz Memorial. Sawicki är medförfattare till podcasten “On Auschwitz” och författare till fotoboken ”Auschwitz-Birkenau. The place where you are standing...” som jämför bilder av Auschwitz II-Birkenau från 1944 med hur det ser ut på platsen idag.

Om Öppna Malmö

Samtalsserien är en del av Öppna Malmö, Malmö stads satsning för att lyfta frågor om rasism och inkludering. Läs mer om Öppna Malmö.

Om ”Auschwitz. Not long ago. Not far away.”

I samband med utställningen ”Auschwitz. Not long ago. Not far away.” håller Malmö stadsbibliotek i samarbete med Nordic Exhibitions en samtalsserie om Auschwitz och Förintelsen. Utställningen är skapad av den spanska utställningsproducenten Musealia och Auschwitz-Birkenau State Museum. Mer information finns via auschwitz.net