Just nu är biblioteken inte en mötesplats

Biblioteken har infört ett flertal åtgärder – tagit bort alla sittplatser, infört maxgräns för antal besökare och stängt alla datorer utom snabbdatorer. Detta med anledning av de skärpta råden i Skåne gällande smittspridning.

Principen för alla besök på biblioteken är att besökare ska gå in, göra sitt ärende snabbt och sedan lämna biblioteket.

Läs mer

Plundring – början till ett folkmord

En utställning om nazisternas plundring av kulturföremål mellan 1933 och 1945 – en av de största i världshistorien.

  • Malmö stadsbibliotek
  • 25 september–18 oktober

Med texter, bilder och föremål berättar utställningen "Plundring – början till ett folkmord" om en av de största plundringarna av kulturföremål i världshistorien. Mellan 1933 och 1945 stal nazisterna miljontals konstverk, antikviteter och över 100 miljoner böcker över hela Europa. Särskilda plundringsenheter sändes ut för att konfiskera de viktigaste och mest värdefulla konstsamlingarna, biblioteken och arkiven. Mästerverk av Rembrandt, Rubens och van Gogh stals men också barnböcker, pianon, smycken och personliga brev.

Plundringen är en del av Förintelsen. Ett sätt att utplåna ett folk genom att beröva dem dess historia, kultur och mänsklighet. Miljontals föremål återkom aldrig till sina ägare efter andra världskriget. Idag utgör Förintelseöverlevande och ättlingars kamp för att återfå dessa föremål en viktig del av en personlig och historisk försoningsprocess.

Utställningen ”Plundring” bygger på författaren Anders Rydells prisbelönta böcker ”Plundrarna – Hur nazisterna stal Europas konstskatter” (Ordfront, 2013) och ”Boktjuvarna. Jakten på de försvunna biblioteken” (Norstedts, 2015).

Utställningen visas i Ljusets kalender på Malmö stadsbibliotek och har producerats av Forum för levande historia i samarbete med Folkets Hus och Parker. Den är en del av Öppna Malmö. Under samlingsnamnet Öppna Malmö planeras under åren 2020–2022 utställningar, filmvisningar, konserter, seminarier och utbildningar för att lyfta frågor om demokrati, diskriminering och rasism.