Malmö stad
$left
$middle

A Night with Buddha – Echoes of Silence

Installation med projektion av två av de största buddhastatyerna – statyer som talibanerna sprängde i Bamiyandalen i Afghanistan 2001.

I mars 2001 sprängde talibanerna två av de största buddhastatyerna i Bamiyandalen i Afghanistan. 2013 lyste kulturskapare upp den tomma ytan i bergväggen som blev kvar efter förstörelsen av den stora Buddha-statyn. Året efter donerar ett konstnärspar från Kina 3D-utrustning som gör det möjligt att projicera tillbaks Buddhastatyn. Detta blir en återkommande motståndsaktion mot en regim som försöker radera folkligt minne.

Nu har regissören Monirah Hashemi skapat "A Night with Buddha – Echoes of Silence" på Stadsbiblioteket – med projektion av Buddhastatyerna och röster som solidariskt höjs i sång för att uppmärksamma kulturarvets behov av skydd under krig och konflikt. Installationen genomförs i samarbete med Ensamkommandes förbund.

Bakgrund till installationen

I mars 2001 sprängde talibanerna två av de största buddhastatyerna i Bamiyandalen i Afghanistan. Talibanernas brutala attack mot detta UNESCO-listade världsarv syftade till att radera länken till en tid då Afghanistan var en knutpunkt mellan många kulturer. Hazarer som lever i området uppfattar attacken som ett försök till kulturellt utplånande, för att ytterligare marginalisera en grupp som länge varit utsatt.

På platsen för det raserade Buddhastatyerna initierade kulturskapare 2013 ett evenemang där bilder av statyerna projicerades på den tomma bergväggen, som en motståndsaktion mot talibanernas försök att radera folkligt och kulturellt minne. Det var den första ”A Night with Buddha”. 

Idag har Talibanernas kontroll hårdnat, kulturella uttryck har förbjudits, kvinnors röster är bokstavligt talat tystade genom ett förbud för kvinnor mot att höja rösten, även i hemmet – och "A Night with Buddha" har fått gå i exil. 

Tillgänglighetsanpassning

  • Rörelsenedsättning

Mer information om Stadsbiblioteket

  • Malmö stadsbibliotek öppnades 1905, till en början i regi av "Malmö biblioteks- och föreläsningsförening". 1927 övertog Malmö stad ansvaret för biblioteket, som hade sina lokaler i Hotell Tunneln.

  • Plats Kung Oscars väg 11

sv