Göran Rosenberg reflekterar över två länder som grundats och formats av idéer men där idéerna nu tycks ha nått vägs ände – USA och Israel.
Vilken global påverkan kommer de politiska förändringarna i USA och Israel att ha? Rosenberg tar oss med på en analys av två samhällen som båda grundats och formats av idéer, men där idéerna nu tycks ha nått vägs ände.
Två av Göran Rosenbergs viktigaste böcker har kommit i nyutgåva med uppdateringar: ”Friare kan ingen vara – på spaning efter den amerikanska idén”, och ”Det förlorade landet – Israel, en personlig historia”. I en föreläsning ger han dagsaktuell analys kring hur världen förändrats, utifrån politiska handlingar i länder som USA och Israel.
Du kan även se samtalet digitalt live via Biblioteket Play.
Göran Rosenberg är journalist, författare, samhällskritiker och debattör. Bland hans böcker märks ”Friare kan ingen vara” (1991), ”Det förlorade landet” (1996), ”Plikten profiten och konsten att vara människa” (2003) och ”Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz” (2012) som belönades med Augustpriset.
2021 utkom han med ”Rabbi Marcus Ehrenpreis obesvarade kärlek”, också denna flerfaldigt prisbelönad. År 2022 tilldelades Göran Rosenberg Magdalena Ribbings Minnesfonds stipendium för sin ”kunskap, intellektuella skärpa och engagemang för mänskliga rättigheter”.
Omslagsfoto: Cato Lein.
Arrangemanget är en del av Öppna Malmö – stadens satsning för att lyfta frågor om rasism och inkludering. Evenemanget är även en del av biblioteken i Malmös koncept Rum för demokrati, en plats för öppna, demokratiska samtal och för att motverka desinformation.
Hörselslinga finns. Biblioteket är tillgängligt för dig med en rörelsenedsättning.
Malmö stadsbibliotek öppnades 1905, till en början i regi av "Malmö biblioteks- och föreläsningsförening". 1927 övertog Malmö stad ansvaret för biblioteket, som hade sina lokaler i Hotell Tunneln.
Plats Kung Oscars väg 11