Vårens litteraturtävling

Vårens litteraturtävling är avslutad. Här hittar du svaren.

Vinnarna i tävlingen har kontaktats via e-post.

Litteraturtävling – svar

Fråga 1: Den här romanen av August Strindberg tar sin början en fin vårkväll på en känd utsiktsplats i Stockholm, där för övrigt författaren själv står staty idag. Vad heter romanen och vem är det som i den blickar ut över staden?

Svar: Röda rummet, Arvid Falk

Fråga 2: "Ägg ägg mera ägg / ät så får du skägg". Så börjar en visa av denna musikpedagog, tonsättare och textförfattare. Under många år drev hon en musikskola i Malmö för barn. Vad heter hon och vad hette skolan?

Svar: Gullan Bornemark, Musikleken Blåklockan

Fråga 3: "Mitt i vårregnet / lär en liten flicka sin / kattunge dansa" (Kobayashi Issa, 1763–1828). Vad kallas den här korta diktformen som traditionellt består av tre rader, 17 stavelser och en årstidsangivelse?

Svar: Haiku

Fråga 4: “En ny visa som ska ha en förväntan i sig och två delar vårmelankoli och resten bara hejdlös förtjusning över att få vandra ensam och trivas med sig själv”. Vad heter figuren som i novellen Vårvisan söker sin melodi i naturen? Figuren har också har en mycket känslig och hemkär vän med stor näsa – vem är det?

Svar: Snusmumriken, Mumintrollet

Fråga 5: En mycket uppmärksammad författare, från ett av våra nordiska grannländer, har skrivit fyra böcker om de olika årstiderna. En av dem handlar om en far och hans tre månader gamla dotter. Allt utspelas under en intensiv dag i april. Vad heter författaren och vad heter boken?

Svar: Karl Olov Knausgård, Om våren

Fråga 6: ".. …... säg om våren / allt stolt och ungt du känt / Ett vårord går som kåren / mot sol och firmament". Detta är första strofen i en dikt från 1918. Hur lyder de två första orden som också är diktens titel? Vad heter författaren?

Svar: Om våren, Erik Axel Karlfeldt

Fråga 7: Låt oss förflytta oss till musikens värld där vi finner ett modernistiskt dansdrama med vår i titeln. Det blev stor skandal när baletten uruppfördes i Paris 1913. Sedan dess har musiken blivit något av en konsertklassiker. Vad heter baletten och dess kompositör?

Svar: Våroffer, Igor Stravinskij

Fråga 8: Nouruz, det persiska nyåret, börjar vid vårdagjämningen och pågår i två veckor. Diktläsning ur en speciell lyriksamling författad av en persisk poet och mystiker är ett givet inslag i firandet. Verket av denne 1300-talsskald är lika vanlig i persiska hem som Koranen. Vad heter poeten och diktsamlingen?

Svar: Hafez, Divan

Fråga 9: Den brittiska poeten William Wordsworth tillägnade denna liljeväxt en entusiastisk dikt 1807. Den får också viss betydelse i August Strindbergs drama Påsk från 1900. Vilken blomma rör det sig om?

Svar: Påsklilja

Fråga 10: I Norge firas påsken helst med en deckare. Företeelsen har lång tradition och utgivningen av spänningslitteratur koncentreras till denna tid på året. Begreppet har ett särskilt namn som även börjat användas i Sverige. Vilket?

Svar: Påskekrim

Fråga 11: Även en känd författare från Storbritannien har skrivit en romankvartett om årstiderna. Böckerna utforskar nationens tillstånd genom olika människoöden. En berättelse om vår tid som också låter associationerna löpa kors och tvärs genom historien. Vad heter författaren?

Svar: Ali Smith

Fråga 12: "Höst eller vår / sommar eller vinter / alla har vi flugit kring / med årets fyra vingar". Så lyder första strofen i en dikt. Vem är poeten och i vilken samling utgavs dikten?

Svar: Maria Wine, Född med svarta segel