$left
$middle

Inspelade författarbesök

Här kan du titta och lyssna på tidigare gäster på Författarscenen och andra inspelade läsningar och intervjuer.

Person med hörlurar på står framför växtlighet.

Josefine Adolfsson

Josefine Adolfsson är författare och guldbaggebelönad manusförfattare. I sina romaner rör hon sig ofta sömlöst mellan fiktion och verklighet. I vår är hon aktuell med sin fjärde roman, "Rippad". Där får vi följa Julia i ett Malmö där allt är till salu och gränser ständigt omförhandlas: tjänster, kroppsdelar, vänskap, förtroenden, sanningar och tystnad. Hör och se Josefine Adolfsson läsa ur och samtala om "Rippad", kontraster, genre, Malmö, värde och värdighet.

Ghayath Almadhoun

Den syrisk-palestinsk-svenske poeten Ghayath Almadhoun gästade Författarscenen 2015. Den här våren har han tillbringat i karantän i Berlin och bland annat varit aktuell med att citeras på Einstürzende Neubautens nya album. För Författarscenen har han i karantänen gjort en poesifilm av sin dikt "Évian". En skrämmande smärtsam dikt som väver samma Éviankonferensens motstånd mot judiska flyktingar på 1930-talet med flottarna över Medelhavet idag. För vårt guldfiskminne är historien dömd att ständigt upprepa sig.

Richard Ford

Det har gått fem år sedan Richard Ford gästade Författarscenen för ett samtal med Synne Rifbjerg. Vi kan dock minnas det som igår och besöket lever också kvar hos Richard. Den här våren tillbringar han i karantän i sitt hus hemma i Maine och från kontoret där visar han upp ett minne från kvällen i Malmö, skickar en hälsning och läser ur ”Mellan dem”, hans memoarbok över sina föräldrar.

Julia Lindemalm

Malmöfotografen Julia Lindemalm har med böcker som ”Katt People” och ”Zoo World” både prisats och skapat debatt. På Författarscenen pratar hon om sitt konstnärskap, sin relation till djur, sin bok ”Zoo World” och inte minst sitt möte med Joe ”Tiger King” Exotic som hon fotograferade på hans privata djurpark.

Kristofer Folkhammar

Kristofer Folkhammar skulle under våren samtalat på Författarscenen med Ocean Vuong, ett samtal som dessvärre fick ställas in. Här läser Folkhammar istället ur sin nyutkomna fjärde bok, diktsamlingen "I takt, inatt". Med rytm och lekfulla rim är det dikter där ett "vi" försöker locka till sig ett "du". Närvarande är lusten, underkastelsen och gemenskapen, men också en smitta att testa sig för, bromsa och isolera. Boken och läsningen är illustrerad med tuschteckningar av Leif Holmstrand.

Betlehem Isaak

2014 gästade Betlehem Dawit Isaak Författarscenen. Nu är hon aktuell med "Mitt liv utan dig" där hon skildrar sin uppväxt: de första åren i Asmara, flytten till Sverige och att lära sig ett nytt språk och samhälle, rasismen hon och hennes familj har mött, och att ha levt 21 av sina 27 år utan sin far Dawit Isaak. Här läser Betlehem ur sin bok och berättar om sin kamp för sin pappa, en yttrandefrihetskämpe i allmänhetens ögon men en kärleksfull far för henne, och rasismen som präglat hennes liv.

Yang Lian

Våren 2019 gästade den Nobelpristippade kinesiske exilpoeten Yang Lian Författarscenen tillsammans med konstnären Ai Weiwei. Den här våren sitter han i karantän hemma i Berlin varifrån han skickar en hälsning och läser en dikt ur den nyutkomna samlingen "Berättande dikt".

Sjón

Sjón läser ur "Rågblont hår, grå ögon". Den isländske författaren Sjón har tilldelats Nordisk Rådets pris, Oscarsnominerats, skrivit texter till Björk och ända sedan debuten för över 40 år sedan varit i det närmaste synonym med den isländska litteraturen. 2011 gästade han Författarscenen och från karantänen hemma i Reykjavik har han nu gjort en unik inläsning av inledningskapitlet i sin ny utkomna roman "Rågblont hår, grå ögon", om nynazismens framväxt på Island och hur en ung pojke lockas av den.

Andrzej Tichý

2011 samtalade Andrzej Tichý med den blivande Nobelpristagaren Olga Tokarczuk på Författarscenen. Nu läser han novellen "I vågorna" ur sin nya och sjunde bok, "Renheten". Här skildras med såväl tyngd som humor människor som fallit, de som är mitt i fallet och de som ännu väntar på att falla i ett våldsamt, osolidariskt och hierarkiskt samhälle.

sv