$left
$middle

Förråande och skadligt upphetsande!

Minns ni då vi nekades se scener som visade "övervåld och utpressning mot bingospelare" eller "när en man dödas av metallfågel"? Missa inte en föreläsning om den svenska filmcensuren och filmen Death Weekend!

I hundra år hade Sverige en aktiv filmcensur, grundad i tanken att befolkningen kunde ta skada av att se viss typ av film. Biografbyråns myndighetsutövning var ständigt under debatt. Mätt i medial exponering och hysterinivå kulminerade i 1980-talets 'videovåldsdebatt’, men den som tror att våldsfilmen är ett 80-talsfenomen har nog inte sett Piffs arv från 1911! Hur kommer det sig att Selma Lagerlöf fick Biografbyrån att ändra ståndpunkt, när Martin Scorsese fick kalla handen?


Föreläsning – nedslag i Biografbyråns arkiv

Med en djupdykning i Biografbyråns arkiv berättas om censurens historia. Anekdoter och nedslag blandas i en ansats att sätta in den svenska censurpolitiken och dess praktiska utövning i ett större sammanhang. Föreläser gör den filmintresserade trion Håkan, Joakim och Jens, till vardags tjänstgörande vid Riksarkivet. 


Filmvisning – Death Weekend

Efter föreläsningen visas den kanadensiska filmen Death Weekend, filmen som blev det kanske längsta ärendet i Biografbyråns historia. Mellan 1976 och 1990 totalförbjöds den inte mindre än sju gånger, varav två gånger av regeringen! Jan Guillou kallade förbudet politiskt och Gunnel Arrbäck, Biografbyråns direktör, har sagt att av alla filmer hon var med om att förbjuda så var Death Weekend den bästa – detta vill du inte missa! 


Evenemanget är ett samarbete mellan Malmö stadsarkiv, Folkets bio Panora och Riksarkivet.  

Tillgänglighetsanpassning

  • Synnedsättning
  • Hörselnedsättning
  • Rörelsenedsättning

Föreställningen kommer vara i  salong 1, den har två rullstolsplatser. https://panora.se/tillganglighet/

Mer information om platsen

  • Arthousbiograf i Malmö.

  • Plats Friisgatan 19 D, 214 21 Malmö

sv