$left
$middle

Konstnärlig frihet och konsten som livsnödvändighet

Samtal mellan en koreograf, en konstnär och en fristadsmusiker om konstnärlig frihet, förbjuden dans och konsten som livsnödvändighet.

Koreografen Ulduz Ahmadzadeh, den multidisciplinära konstnären Atoosa Farahmand och Malmö stads tidigare fristadsmusiker Yasmine El Baramawy möts i ett samtal om konstnärlig frihet, förbjuden dans och konsten som livsnödvändighet. Samtalet leds av journalisten Rafaela Stålbalk Klose, hålls på engelska och är gratis att ta del av. Malmös kommunalråd för demokrati och mänskliga rättigheter, Amani Loubani, inviger kvällen.


Om Ulduz Ahmadzadeh 

Ulduz Ahmadzadeh är koreograf, scenkonstnär, forskare och konstnärlig ledare för det samtida danskompaniet عطش ATASH عطش, som hon grundade 2012. Hon föddes i Teheran och började dansa i ett land där det fortfarande är förbjudet. Trots den statliga censuren uppträdde hon regelbundet med kompaniet Harekat från 1999 till 2004. Därefter fängslades hon.

Efter frigivningen startade hon ett eget danskompani, som fortsatte att vara mycket kritiskt mot det politiska systemet och uttryckligen tar upp sociopolitiska frågor och kulturella hierarkier. Ahmadzadeh studerade regi vid konstuniversitetet Soureh i Teheran, samtida danspedagogik vid MUK i Wien och social design vid University of Applied Arts i Wien. 


Om Atoosa Farahmand

Atoosa Farahmand är en konstnär och producent i Sverige med ett intresse för politik, samhällsfrågor och feminism. För närvarande studerar hon en BFA i scenkonstproducent vid Stockholms Konstnärliga Högskola. Efter att ha flytt från Iran har hon varit aktiv inom kulturinstitutioner som projektledare, konstnärlig ledare, koreograf och konstnär. Hennes arbete syftar till att utforska demokrati, mänskliga rättigheter och samhällsfrågor genom konst och att utmana normer. Framöver strävar hon efter att fortsätta att använda sin konst och producentskap för att påverka och förändra samhället.


Om Yasmine El Baramawy

Yasmine El Baramawy är en egyptisk musikkompositör, Oud-instrumentalist, ljuddesigner, politisk aktivist och kvinnorättskämpe. Hennes liv i Egypten där förtyck är vardag har varit svårt och en ständig kamp för rätten att verka. Ännu svårare blev det när hon valde att gå ut och berätta om sina upplevelser från massövergreppen mot kvinnor under protesterna 2012. De smärtfulla upplevelserna skildras bland annat i dokumentären A heart that never dies. 2020–2022 var Yasmine Malmö Stads fristadsmusiker.


Om Nafas نفس Dansfestival 

Under fyra dagar i november under Nafas نفس Dansfestival, visas internationella gästspel som på olika sätt gestaltar teman relaterade till kulturell mångfald, kulturarv, förbjudna rörelser samt vad som anses vara samtida och vad som anses vara traditionellt. 


Samtalet är en del av Förbjuden kulturvecka och genomförs som ett samarbete mellan Skånes Dansteater och Malmö stad och ingår i en serie samtal på temat konstnärlig frihet inom Öppna Malmö. 

Vänligen observera att samtalet äger rum på Malmö Stadsarkiv, Friisgatan 19B i Malmö.

Mer information om platsen

  • På stadsarkivets bibliotek finns barnbiblioteket Tidsmaskinen, Dawit Isaak-biblioteket för hotad litteratur, och andra böcker som seriealbum, historieböcker, och populära bästsäljare.

  • Plats Bergsgatan 20

sv