$left
$middle

Boksamtal: De kommer vara annorlunda svenskar

Välkommen till ett samtal mellan författaren och forskaren Simon Sorgenfrei och journalisten Nadia Jebril. Samtalet handlar om Simons bok ”De kommer att vara annorlunda svenskar” om Sveriges första muslimer.

  • 14 december 2022, klockan 17.30
  • Röda rummet, Stadsbiblioteket i Malmö
  • Fri entré

Ett samtal om Sveriges första muslimer

Författaren Simon Sorgenfrei och journalisten Nadia Jebril kommer samtala om Sveriges första muslimer och islams etablering i Sverige, om invandringshistoria och framväxten av en svensk integrationspolitik, och om muslimskt vardagsliv i 1900-talets Sverige.

Samtalet är ett samarbete mellan kulturförvaltningen, Islamic Center och Svenska Kyrkan i Malmö. Det är också en del av Öppna Malmö.

Det är kostnadsfritt att delta. Välkommen!

Framsidan på bokomslaget till boken "De kommer vara annorlunda svenskar". Bakgrunden består av en grupp människor i svartvitt men med lite nyans av färg i kläder. Högst upp står det Simon Sorgenfrei. Mitt på står det "De kommer vara annorlunda svenskar" Länsgt ner står det "Berättelsen om Sveriges första muslimer".

Boken "De kommer vara annorlunda svenskar - Berättelsen om Sveriges första muslimer" av Simon Sorgenfrei. Formgivare omslag: Lotta Kühlhorn

Om boken:

Vid förra sekelskiftet flyttade en man vid namn Ebrahim Umerkajeff till Stockholm och länge levde han där som landets enda muslim. Han kom till Sverige som ung fattig äventyrare men blev med tiden en framgångsrik affärsman med våning på Östermalm och butik på Birger Jarlsgatan. 1930 fick han sällskap av familjen Arhan från Turkiet och när ytterligare muslimska familjer kom som flyktingar under andra världskriget hjälpte Ebrahim dem till rätta. Det är dessa människor, Sveriges första muslimer, som står i centrum i den här boken.

Kollage med två porträttbilder. Till vänster en man med glasogon, ljust hår och blå skjorta. Till höger en kvinna med mörkt hår och blå kappa.

TIll vänster: Simon Sorgenfrei av Magnus Liam och till höger: Nadia Jebril av Johan Bergmark

Om författaren:

Simon Sorgenfrei är professor i religionsvetenskap och föreståndare för IMS - Institutet för forskning om mångreligiositet och sekularitet vid Södertörns högskola.

Om journalisten:

Nadia Jebril är journalist och krönikör, hon engageras av frågor om identitet, migration, exil och religion. Idag arbetar hon på Dagens Nyheters Malmöredaktion. Bakom sig har hon flera år på SVT i olika roller och som programledare på SR.

Kontakta oss

sv