$left
$middle

Serieområdet vid Norra Parkgatan

Malmö är en blomstrande stad för serieskapande och nu flyttar en del av serierna ut på Möllevången. Välkommen till serieområdet längs Norra Parkgatan – ett första steg för att sätta Malmö på kartan som seriestad. Lokala serieskapare, illustratörer och konstnärer bjuder in till en värld av fantasi och kreativitet med Malmö som utgångspunkt.

Från oktober 2021 till februari 2022 kan du ta del av serier, parkbänkskonst, skuggspel och serierutor i gångbanan. Saker som vanligtvis alltid ser likadana ut gata efter gata blir nu levande med egna berättelser. Serieområdet utvecklas efter hand och lagom till jullovet, i december kan du gå tre olika mobilappsvandringar genom appen “Be Here Then”.

Vilka berättelser finner du längs gatan?

Längs gatan finner du bland annat serier i ramarna på Folkets parks staket. En serie är gjord av en 11-årig elev på kulturskolan, serien ”Katten Nils” skapad för Kamratposten sedan 2007 görs av duon Joakim Gunnarsson och Johanna Kristiansson. På staketet finner du också Sara Granérs satirtecknande djurgestalter och verk av Gunnar Krantz, serietecknare konstnär och professor i visuell kommunikation/teckning vid Malmöuniversitet.

Börjar du bli trött i benen kan du gå till rondellen, slå dig ner på en parkbänk klädd i budskap och läsa serierna runt omkring dig. Här hittar du verk av bland annat tecknaren Jimmy Wallin och Jessica Hallbäck.

När skymningen faller ser du skuggspelet i lampan vid Frisgatans vändplats, utformat av konstnären Charlotte Rodenstedt. På väg mot lampan, titta ner i gatan där hittar du nämligen Tim Nedrups konst i samarbete med Möllevångsskolan elever.

Allt detta och många fler serieskapare stöter du på längst Norra Parkgatan.

Mer om projektet

Malmö kryllar av serier och serieskapare: historieberättare, tecknare och utgivare, ambassadörer och utbildare – för att inte tala om läsare. Serieområdet är ett av många framtida sätt att belysa Malmös roll som seriestad.

Syftet är att lyfta lokala serietecknare, illustratörer och konstnärer – och på samma gång sprida kunskapen om Malmö som seriestad och kreativt centrum, allt för att stärka bilden av Malmö, inte minst som destination. För Fastighetsägare BID Möllevången & BID Sofielund BID är deltagandet framför allt ett sätt att utveckla trivselarbete med serier i stadsrummet och därigenom öka folklivet och flödet av människor i och vid Möllevången.

Serieområdet på Norra Parkgatan är ett samarbete mellan Malmö Stad Fastighets- och Gatukontoret och Fastighetsägare BID Möllevången & BID Sofielund. 

sv