Malmö stadion

Malmö Stadion invigdes 1958 med bl a VM i fotboll. Förutom stora (och små) idrottsevenemang har större konserter även genomförts på denna klassiska arena. Elton John, Dolly Parton och Eagles är bara några exempel. Två andra är Kiss och Rod Stewart - båda arrangemangen 2010 under en och
samma vecka!

Här har också många av friidrottens stora namn tävlat och satt fina rekord. Några som bjudit på stadionrekord är: Marion Jones, Maurice Green, Sergej Bubka och vår egen Kajsa Bergqvist. De största publikarrangemangen på Malmö stadion i friidrottssammanhang har varit MAIs internationella galor. Den första galan anordnades redan 1909 – ett år efter att föreningen bildats. Därefter har galan arrangerats regelbundet sedan 1930-talet, först på Malmö idrottsplats och sedan på Malmö stadion.

Och så har vi förstås vår egen hjälte Zlatan, som slog igenom just här och visade omvärlden hur fotboll skulle spelas. På Malmö stadion har det även spelats Europamästerskap i fotboll 1992. Och här har MFF spelat sina hemmamatcher och ett antal fotbollslandskamper genomförts.

Perfekt för stora publika arrangemang

Nu när MFF inte längre spelar sina hemmamatcher här har arenan utvecklats för andra stora publika arrangemang som exempelvis spektakulära idrottsevenemang med plats för 26 500 personer och konserter från 15 000 personer upp till 40 000 personer. Under de senaste åren har Malmö stadion renoverats utvändigt och ny beläggning har lagts på banorna för friidrott.

Publikrekordet har dock fotbollsmatchen mellan Argentina och Västtyskland under VM-invigningsåret 1958, hela 31 000 njöt av både fotboll och den nya fina hemmaarenan för Malmö FF.

Fakta Malmö stadion

Publikkapacitet

Idrott 26 500 varav 14 000 på sittplats. Konsert 25 000 med scen placerad på långsidan. Konsert 40 000 med scen placerad på kortsidan

Arenayta

170 x 97 m spelplan, naturgräs 105 x 65 m med värmeslingor, den totala gräsytan är 110 x 70 m

Friidrott

8 löparbanor av typen polyuretan (allvädersbeläggning). Arenan är certifierad för nationella och internationella friidrottstävlingar.

Omklädningsrum

12 st

Inlastning / fordon

2 st infartsramper / max 18 m långa

Maskinpark

Gaffeltruck 3 ton . Genie saxlift, 2,7 ton med arbetshöjd 11,75 m. Plattformshöjd 9,75 m.

Ljusanläggning

1600 lux

Ljusanläggning

300 lux

Ljudanläggning

Högtalarsystem för idrottsevenemang

Elanläggning

900 A

Massmediaservice

Pressrum samt pressläktare

Representationslokaler

1 st för ca 100 personer

Catering

Försäljning av förtäring sköts av kontrakterad entreprenör

Internet

Trådlöst bredband ägt av Malmö stad finns vid pressläktaren och inne i vinterträdgården. Uttag för trådbundet bredband ägt av Malmö stad finns i hela anläggningen.