Shapeshifters

Malmö Konstmuseum har öppet som vanligt. Så hanterar vi risken för smittspridning av Covid-19.

Läs mer

En utställning om tillståndet för livet på jorden som väcker både oro och tilltro, och som uppmanar till nya sätt att tänka om framtiden.

  • Konstgalleriet, Slottsholmen
  • 20 mars – 9 augusti

Vi lever i en motsägelsefull tid präglad av omfattande förändringar. Den teknologiska utvecklingen går så snabbt att vi knappt hinner ta in hur den påverkar våra liv. På flera områden har den artificiella intelligensen passerat människans och det sägs att den första människan som kommer bli 200 år redan är född. Samtidigt bidrar vårt sätt att leva till att växter och djur utrotas och växthuseffekten är på väg att göra stora delar av jorden obeboelig. Det är som om vår strävan efter evigt liv pågår parallellt med förstörelsen av livet självt.

Att blicka framåt och försöka förstå vad som väntar väcker känslor, nu kanske mer än någonsin. Vi står inför en ny tid med utmaningar som kommer att få konsekvenser för alla. Utställningen Shapeshifters utforskar med konstens hjälp olika idéer om samtiden och hur vi kan förhålla oss till de förändringar som går oss till mötes.

Med konstnärer som Elin Alvemark, Christian Andersson, Hannah Anbert, Malin Bülow, Olafur Eliasson, Alma Heikkilä, Sif Itona Westerberg, Cindy Sherman och Ulla Wiggen rör vi oss in och ut ur fiktionernas och myternas mångfacetterade världar. Samtidigt vävs idéer och upptäckter från biologi, ekologi och teknologi in för att ge perspektiv på vår egen tid.

Ordet shapeshifter, eller hamnskiftare på svenska, är lånat från mytologins värld. Det beskriver förmågan att ändra form och egenskaper. I myterna förvandlar gudarna människor till djur, växter eller föremål för att bestraffa eller befria dem. Men i vår tid är det inte gudarna som förvandlar. Vi har tagit deras plats och våra handlingar omskapar både världen, samhället och oss själva. På vilka sätt kan vi som människor påverka framtidens utformning och vilka framtidsscenarier ser vi oss själva i?

Medverkande konstnärer

Elin Alvemark, Hannah Anbert, Christian Andersson, Isabelle Andriessen, Malin Bülow, Giulia Cenci, Kah Bee Chow, Elmgreen & Dragset, Olafur Eliasson, Ellisif Hals, Alma Heikkilä, Johannes Heldén, Matti Kallioinen, Lars-Andreas Tovey Kristiansen, Eva L’Hoest, Katja Larsson, Tilda Lovell, Anna Nordström, Gerhard Nordström, Katja Pettersson, Cindy Sherman, Magnus Thierfelder Tzotzis, Sif Itona Westerberg, Ulla Wiggen