$left
$middle

Presentation av Leif Holmstrand och Thale Vangen

Malmö Konstmuseum ställer ut Leif Holmstrand och Thale Vangen, mottagare av Barbro och Holger Bäckströms konststipendium. Stipendiet på 350 000 kr delas ut till lovande eller etablerade konstnärer och är ett av de största konststipendierna i Sverige.

  • Stora festsalen, Slottsholmen
  • Visas till och med 1/9 2021

Leif Holmstrand, som får priset för år 2020, är utöver konstnär även musiker och författare och debuterade med diktsamlingen ”Stekelgång” 2002. Kropp, identitet och språk är ämnen som ständigt återkommer i Holmstrands mångsidiga konstnärskap.

"Det här priset gör mig glad och skärrad. Det uppfordrar, gör saker möjliga att genomföra som jag tidigare bara förvarat som idéägg i ett särskilt drömfantasirum precis bakom hjärnan", kommenterar Leif Holmstrand nyheten.

Tips! Mellan 12-25 Juli pågår det ett ljudkonstverk av Leif Holmstrand på ljudkullen i Västra Hamnen.

Bild från performanceverk av Leif Holmstrand. Han är iklädd en gul virkad duk som ligger över hans huvud och täcker kroppen. I taket hänger barnvagnar i blå virkade kokonger. Framför honom finns en barnvagn med en sopsäck i. Runtom på golvet finns fler sopsäckar.

Stillbild från performanceverket Sunday Morning Cranium Anus av Leif Holmstrand, 2020. Foto: Malmö Konstmuseum.

Thale Vangen, som får priset för år 2021, rör sig i mellanrummet mellan vetenskap och mytologi. Med skulpturen som sitt främsta uttryck skapar Vangen former och miljöer som är lika surrealistiskt drömlika som fysiskt och biologiskt påtagliga.

"Det är verkligen makalöst roligt med ett sådant erkännande. Stipendiet kommer ge mig lugn och utrymme att fokusera vidare på arbetet framöver", hälsar Thale Vangen.

Tips! Thale Vagen ställer i riddarsalen ut djurhuvuden som man får prova att sätta på sig.

Djurhuvd av Thale Vangen. Det ser ut som en get med stora skruvade horn och en utstickande svart tunga.

Djurhuvud av Thale Vangen. Foto: Henrik Hellström.

Motiveringar

Leif Holmstrand hör till den svenska samtidskonstens mångsidigaste diamanter. Han är en mörk och inspirerad diktare, som i sin rytmiska och musikaliska poesi är en syster och bror till extatiskt inspirerade poeter som Pindaros, Hölderlin och Stagnelius. Han är en sångare också i bokstavlig mening, som i performanceverk använder sin mörka baryton i orfiskt inspirerade ordkaskader. Som bildkonstnär arbetar han tvärs över tekniker och förväntningar. Många verk har varit virkade textila skulpturer som organiskt fått växa likt aldrig förr skådade gestalter, väsen och växter. Ibland blir de till plagg, och får nya betydelser när de befolkas av kroppar och röster. Barnvagnar och dockor stickas, kläs, lindas och plastas in, som plågade, torterade objekt. Maniskt tecknar han gåtfulla figurer; i liv och konst bryter en strävan till överskridande ut: kön, individ, konst, språk - Leif Holmstrand trotsar begränsningar med en envetenhet som är den mörka låga som driver honom att ständigt skapa.

Porträtt av Leif Holmstrand iklädd en särk i guld och rosa med paljetter. Han har rosa hår och sminket i hans ansikte skapar som ett kors som möts mellan ögonen. Han har tyll bakom sig, ser ut att sitta på en queer tron.

Porträtt av Leif Holmstrand. Foto: Arash Arfazadeh

Thale Vangen är en syster, eller kanske systerdotterdotter, till Louise Bourgeois. Likt henne har Thale Vangen förmågan att låta bilden springa fram för sin inre syn, fix och färdig. Bourgeois talar om det omedvetna som platsen där detta sker, en outtömlig reservoir för kondenserade minnen. Vangens inre blick har mer att göra med ett inre skådande, mindre med psykoanalys.

I Vangens universum spelar det animaliska en väsentlig roll. Grodor, sniglar, bockar, hästar, bläckfiskar, valar, till och med en elefant träder fram och hanteras med mänsklig mekanik, likt under den tid då skillnaden mellan människa och djur var liten. Det är absurt, poetiskt, groteskt, elegant, ofta med en stillsam humor, som om Vangen ler åt världens dårskap. Det är inte helt säkert att hon är en del av den.

Porträttbild av Thale vangen när hon är i sin ateljé och håller i sitt konstverk som ser ut som ett stort horn.

Thale Vangen i sin ateljé. Foto: Henrik Hellström.