$left
$middle

SLEEP 5959 – Konst för sovande, konst av sovande och sömn som konst

SLEEP 5959 är ett konstprojekt av Shu Lea Cheang och Matthew Fuller, i samarbete med MFK, Metood För Konstnärlig frihet.

Två kvinnor i historiska dräkter.
  • 23 - 26 september 2021
  • Stora Festsalen, Malmö Konstmuseum / Malmö Museer

Publika Öppettider i Stora Festsalen

Torsdag 23/9, 18.00 - 21.03 (Teservering från klockan 18, Läsning börjar 19:03)

Fredag 24/9, 13.00 - 21.00 (Teservering och läsning börjar 13.00)

Lördag 25/9 - Söndag 26/9, 18.00 - 07.02 (Middag från kl 18, performance pågår mellan 18:57 - 07:02) Obs! Fullbokat event.

Torsdag och fredag kan besökare komma och gå, utan förbokning. Max 30 personer får vistas i installationen, vi släpper in efter principen, en ut en in.

Besök sker via dörren mittemot entrén. Fri entré.

59 timmar och 59 minuter med installation och performances producerade av Malmö Konstmuseum, MFK Metood För Konstnärlig frihet, Shu Lea Cheang och Matthew Fuller med stöd från Kulturrådet och Konstnärsnämnden.

Toppbild: Notation by Sainkho Namtchylak for 7x7 for 9

Sömnen är en fristad. Den engelske romantiske poeten William Wordsworth kallade sömnen den ”välsignade barriären mellan dag och natt”. Vi vill ta denna barriär i besittning som någonting som uppstått ur naturen men samtidigt i grunden är uppbyggt av andra aspekter av livet. Det är dessa aspekter som det experimentella arbetet med SLEEP-serien utgår ifrån.

Sömnen är en fristad från arbetet att vara ett subjekt, att stå ut, vara vaken, att reagera.

Men den är också en outforskad estetisk domän. Vi är fortfarande sensoriskt och metaboliskt ”på” när vi sover, bara verksamma i andra register.

De här projekten söker föra en subtil dialog med den omedvetna kroppens förmågor. SLEEP-serien utarbetar en expanderade estetisk domän. Den förnyar det filosofiska snittet mellan det mentala subjektet å ena sidan, och det somatiska objektet å den andra.

Sömnen utgör också en fristad på så vis att den allt oftare diskuteras som en mänsklig rättighet i sig, inte enbart som en del av rätten till privatliv och familjeliv. Att förvägra någon sömn är en tortyrmetod, men också en central funktion i våra ständigt vakna ekonomier. Att identifiera ett samhälles olikartade sömndiscipliner är ett möjligt sätt att förstå det, och förmå föreställa sig något annat.

Under rådande pandemi ökar stresspåslaget i förhållande till sömn för många.

Vi föreslår att sömnen har sina egna estetiska uttrycksformer, och att konsten kan låna sig till dem på ett sätt som stärker sömnens kapacitet som tillflyktsort.

Foto av sångerskan Sainkho Namtchylak

Sainkho Namtchylak, foto: Stephan Andrea

Streaming via Internet

De fem Readings for Sleeping-tillfällena och hela Night of Sleep streamas via den oberoende konstnärsdrivna radiostationen p.node i Paris:

http://p-node.org

Servering

Under hela utställningen serveras besökarna te bryggt på örter med hög sömnpotens. Under Night of Sleep serveras även mat med sömnbringande egenskaper och Schlafgutbier, ett sömninducerande öl.

Obervera att maten som serveras innehåller nötter.

Bakgrund

Det här projektet är det fjärde i en serie verk, Sleep48 (Linz, 2018), Sleep 79 (Taipei, 2018), Sleep 1237 (NYC, 2019), som bygger på idén om en sömnens estetik, så som den beskrivs i Matthew Fullers bok How to Sleep, the art, biology and culture of unconsciousness (Bloomsbury, 2018). De här projekten transponerar konsten till sömn, och omvandlar vardagliga och vetenskapliga sömnhandlingar till aktiv estetik.

Undvik risk för smittspridning

Vi uppmanar alla att följa de rekommendationer som finns när det gäller handhygien och stanna hemma vid minsta lilla symptom. Läs mer om hur Malmö Museer hanterar risk för smittspridning av Covid-19.