$left
$middle

Visning och samtal: Romska Smycken

Följ med på en visning tillsammans med Erland Kaldaras Nikolizsson och Christina Zetterlund där vi tittar närmare på romska smycken.

Foto: Torkel Edenborg

  • Visning och samtal 19 maj klockan 17.30
  • Slottsholmen, Samlingen

Det romska samfundet bär på en unik och högkvalitativ smyckes- och hantverkstradition. Men det är också en svensk kulturskatt som historiskt inte varit en del av museers samlingar. När romska smycken nu tillfälligt flyttar in i konstmuseets samlingsutställning ställs frågor om gemenskap och tillhörighet på sin spets.

Under visningen med Erland Kaldaras Nikolizsson och Christina Zetterlund tittar vi närmre på flera av smyckena. Varför används vissa stenar och mönster, vad betyder symbolerna och vilka sociala och kulturella betydelser bär de på? Och varför finns det så få romska smycken i museernas samlingar?

Erland Kaldaras Nikolizsson är nationell utvecklare för romskt hantverk vid Romska Kulturcentret i Malmö och Christina Zetterlund är hantverks- och designhistoriker samt lektor vid Linnéuniversitet. Hon har tidigare bland annat arbetat med Hälsinglands museum för att skapa arkivet för smyckeskonstnären och den romska människorättsaktivisten Rosa Taikons verkstad.

Visningen är en del av Southern Sweden Design Days.