$left
$middle

Malmö med fingertopparna

En utställning där tolv taktila Malmöbyggnader ställs ut som ett exempel på hur form, arkitektur och digitalisering kan samspela för att göra staden tillgänglig för alla.

Foto: Andreas Nilsson/Malmö Museer och Viktor Jonasson.

  • Teknikens och Sjöfartens hus
  • 24 september 2021-28 augusti 2022

Går det att räkna fönstren på Turning Torso med bara fingertopparna? Ja, om huset är en meter högt, ett par decimeter i omkrets och står på en sockel. I utställningen ställs tolv taktila Malmöbyggnader ut som ett exempel på hur form, arkitektur och digitalisering kan samspela för att göra staden tillgänglig för alla.

Handhygien med anledning av Covid-19

Det kommer att finnas tunna engångshandskar och handsprit tillängliga i utställningslokalen.

Några av modellerna som visas i utställningen. Foto: Daniel Engvall/Form Design Center

Taktil arkitektur

En stad kan upplevas med flera sinnen men vi hänger nästan upp alla våra intryck på det visuella. Taktil arkitektur är ett sätt att göra stadsrummet mer tillgängligt för den som ser med händerna. Det är arkitektur som upplevs genom beröring. Idag finns det ledstråk för att personer med nedsatt syn ska kunna ta sig fram i stadsrummet. Men det har inte varit möjligt för en synnedsatt att uppleva hur staden är utformad.

Stadsbyggnadskontoret i Malmö har därför tagit fram 3D-printade, taktila modeller av några av stadens ikoniska byggnader för att ge fler tillträde till staden samtidigt som även seende kan utforska byggnaderna på ett nytt sätt.

Modellerna, som är i skala 1:250 och består av en miljövänlig beständig plast, har modellerats av stadsbyggnadskontorets 3D-team och printats i den egna modellverkstaden. Att skriva ut Sankt Johanneskyrkan tar ett dygn, medan Stadsbiblioteket eller Turning Torso tar lite mer än två dygn. Utställningen växer hela tiden med nya modeller.

Idén bakom Taktil arkitektur står Johanna Hesselman, stadsbyggnadskontorets tillgänglighetsrådgivare, när hon reste hem till Malmö och på håll såg Turning Torso torna upp sig. Utställningen är ett samarbete mellan Stadsbyggnadskontoret, Stadsbiblioteket och Form/Design Center.

3D printad modell av byggnaden Turning Torso i förgrunden, bakom syns den riktiga byggnaden.

Malmö med fingertopparna kommer att visas på Teknikens och sjöfartens hus, på bottenplan i den vänstra delen av byggnaden.