Människans påverkan på jorden är nu större än alla andra naturliga krafter tillsammans. Klimatförändringar, utrotning av andra arter, invasiva arter**, teknofossiler***, sedimentförflyttning**** och omdirigering av vatten är alla en del av människans outplånliga signatur.
Utställningen tar oss med till platser som, konstnären Baichwal beskriver det, ”vi är ansvariga för men som vi annars aldrig ser”. Från betongskyddsvallar som täcker 60% av Kinas kust, världens största grävskopor i ett tyskt dagbrott och kalciumkarbonatgruvor i Rysslands Uralberg, till skövling av kanadensisk urskog, ett italienskt marmorbrott och en av världens största soptippar i Dandora, Kenya.
Projektet Antropocen följer resultaten från en internationell grupp av forskare, Anthropocene Working Group, som undersöker om vi har lämnat den nuvarande geologiska epoken Holocen och gått in i en ny epok: Antropocen.
Deras forskning visar att människor har blivit den mest definierande kraften på planeten och att bevisen för detta är överväldigande. Människan förändrar idag jorden mer än alla naturliga processer tillsammans. Gruvdrift, urbanisering, industrialisering, jordbruk, uppdämning och omledning av vattendrag är exempel på begreppet ”Terraformering” – den process under vilken människan omformar jordytan för att passa sina syften. Användandet av fossila bränslen leder till försurning av haven och klimatförändringar. Spridningen av så kallade teknofossil*** – svårnedbrutna mänskligt skapade objekt – exempelvis plast och betong blir i framtiden en geologisk markör för vår tid. Vi befinner oss nu i den sjätte massutrotningen av arter under planetens historia. Sammantaget leder dessa, och andra, exempel på människans dominans till slutsatsen att den geologiska epoken Holocen är över.
Utställningen har tidigare visats på Art Gallery of Ontario i Toronto, National Gallery of Canada i Ottawa och Fondazione MAST, i Bologna.
Mer information om Antropocenprojektet här.