$left
$middle

Emelie

Utställningen har stängt och går inte längre att besöka på Malmö Museer. Det går dock bra att ta del av det digitala materialet till utställningen.

Digitalt material: Hatbrott

Porträttfoto ung kvina med hijab

"När jag var yngre gick jag i skolor där jag var rätt ensam om att vara mörkhyad. Jag stack ut och därför blev jag mobbad. Jag vande mig vid att de var trevliga mot alla utom mig. Folk som inte kände mig dömde mig ändå. Det gick många rykten om mig.

Folk hittade på en massa saker. De sa att jag var ful, att jag var en hora. De kallade mig n-ordet. De gillade inte mina rastaflätor. Jag var fel enligt dem.

När jag gick i åttan blev jag misshandlad i skolan av fem elever som gick i nian. Plötsligt gav de sig bara på mig. Det var framför allt en tjej som drev på det hela. Hela skolan stod och såg på när de misshandlade mig. Lärare såg vad som hände, men ingen gjorde egentligen så mycket för att ingripa.

När jag gick i nian ett par år senare, träffade jag tjejen som hade drivit på mest. Hon bad om ursäkt för det hon gjorde mot mig. Det kändes trots allt bra."

/Emelie