$left
$middle

Valon

Utställningen har stängt och går inte längre att besöka på Malmö Museer. Det går dock bra att ta del av det digitala materialet till utställningen.

Digitalt material: Hatbrott

Ljudspår.

"Jag och min kollega fick ett larm om en misshandel utanför Malmö sjukhus. Vi var bland de första som kom dit och fick direkt syn på två kvinnor som bar slöja. De var upprörda och grät hysteriskt.

Det visade sig att en man cyklat runt och skrikit rasistiska saker. Till slut hade någon blivit uppretad och knuffat honom av cykeln. Mannen tog sig sedan till sjukhuset och där hade han oprovocerat börjat trakassera och misshandla de båda kvinnorna.

Jag gick fram till mannen och presenterade mig med mitt namn. ”Är du muslim?” frågade han direkt. När jag svarade ja, satte han armarna i kors och sa att han inte ville prata med mig. Jag såg direkt i blicken att han inte skojade.

Han fick prata med min kollega istället. Han fortsatte att uttrycka sig hatiskt mot muslimer. Jag skrev en rapport, där jag beskrev hur han hade betett sig mot mig och hans attityd mot muslimer och islam.

Det var hat på riktigt och motivet var islamofobiskt. Det var ingen som trodde att det skulle leda någonstans, men det gjorde det faktiskt. Det blev en fällande dom och det definierades som ett hatbrott.

Det är lätt att se sig själv som ett offer när man är invandrare och uppväxt i en förort. Men jag har lärt mig att aldrig sluta kämpa."

/Valon

Porträttfoto ung kvina med hijab
sv