Axplock ur museets samlingar
På den här sidan presenterar vi ett axplock av föremål och fotografier, som regelbundet fylls på.
På den här sidan presenterar vi ett axplock av föremål och fotografier, som regelbundet fylls på.
Nuförtiden reagerar vi på att julförberedelserna startar tidigare och tidigare. Men även för flera hundra år sedan var veckorna innan jul fulla av arbete och förberedelser. Det tog lång tid att förbereda julens mat och dryck.
1907 skänkte Carl Nathorst en samling på över hundra föremål till Malmö Museer. Föremålen kommer från Filippinerna och folkgruppen igoroterna.
1913 reste museimannen och forskningsresanden Erland Nordenskiöld (1877-1932) till Sydamerika. Där införskaffade han bland annat detta kärl. Dubbelflaska, som det kallas, är från Lambayeque-kulturen (ca 750-1375 e.Kr.). Kulturens kärnområde låg i vad som i dag är norra Peru.
Den 7 februari 1868 stegade ynglingen Fredrik Lundahl uppför trappan till Malmö Museum. Museets lokaler var vid den här tiden inhysta i Malmö allmänna högre läroverk vid Västergatan. Tillsammans med ett par klasskamrater hade han ett ärende till Malte Eurenius.
I Malmö Museers samlingar finns ett antal virkade och knutna slädnät. Men vad är det för något? I dag har slädnäten kommit ur bruk, men innan bilen konkurrerade ut hästen och vagnen, visste de flesta hur och varför man använde ett slädnät.
Innan det fanns tändstickor, var det en besvärlig procedur att göra upp eld. Länge använde man flinta, stål och fnöske. Flinta slogs mot hårt stål över lite söndersmulat trä eller fnöske. Det torra materialet började brinna av den gnista som uppstod. Så gjorde man upp eld fram till den första delen av 1800-talet.
1906 lämnades en jaktbössa som deposition till Malmö museum. Den skänktes så småningom till Malmö Museer av Ida Ramels sterbhus 1950.
Malmö Museer har ett antal luftskyddslådor i samlingarna. Det är mindre sjukvårdslådor som innehåller mediciner och bandage.
Nyligen publicerade Malmö Museer en unik samling bilder från Malmö Frihamn. Leonardo Quintana fotograferade och beskrev mellan 1989 och 1995 stuveriarbetet som pågick i hamnen.
En päronhjälm från 1600-talet köptes in till museet 1959 för att man skulle kunna visa hur Malmöhus garnison en gång var beväpnad och utrustad.