$left
$middle

Kassettbandspelare
Philips Cassette Recorder N2506

© Matilda Thulin / Malmö Museer

1961 började Philips i Holland utveckla små spelare för kompaktkassetter. Den introducerades på marknaden 1963 och blev en standard. Snart började färdiginspelade musikband säljas och spelarna byggdes in i bilar.

© Matilda Thulin / Malmö Museer

I början av 1970-talet var det dags för stereo och HiFi-marknaden exploderade. Vårt exemplar från 1972 kan spela i stereo. Den skall kopplas samman med en förstärkare. Snart fanns hela stereoläggningar med radio, skivspelare och bandspelare sammanbyggda i en enhet. I ett 70-talshem var möblerna låga och bänkar och bord bara några decimeter höga. Då passade det bra att ha platta stereodelar som manövrerades ovanifrån.

Under en period såldes det fler kassetter än LP- och CD-skivor. Att bandspelarna var okomplicerade och bärbara var en fördel, dock blev piratkopiering ett problem. I många utvecklingsländer blev kassettband en vinnande förmedlare.

De platta anläggningarna avlöstes under 1980-talet av lösa enheter i standardiserade storlekar som staplades på varandra. Idag sitter vi tillbakalutade med en trådlös kontroll i handen och musiken förmedlas inte längre genom något som snurrar runt.

Senast ändrad:

sv