$left
$middle

Polaroidkamera

I en tid när de flesta tar och sparar bilder i sin mobil, kan det vara kul att minnas polaroid-kameran med självframkallande film. Idag finns kameran på marknaden åter igen, för den som vill få sina bilder utskrivna på papper direkt.

© Matilda Thulin / Malmö Museer

Polaroid Land Camera Model 95A från 1954, USA. © Matilda Thulin / Malmö Museer

Kameran med självframkallande film introducerades på den amerikanska marknaden 1948. Den nya filmtekniken stod Edwin Land för. En minut efter fotograferingen kunde man öppna kameran och plocka fram ett foto. Han hade innan dess utvecklat filter till bland annat solglasögon i sitt företag Polaroid.

Kameran blev snabbt en stor succé, trots priset på 95 dollar. Den användes både för personligt bruk och professionellt. Den fungerade som en statusmarkör i ett framtidsinriktat 1950-tal. Efter att färgfilm och mer automatik tillkommit såldes den under 1970-talet i miljonupplagor över hela världen. Vinsten till företaget kom främst från filmförsäljningen. Under 2000-talet upphörde kameratillverkningen och under viss uppmärksamhet även filmproduktionen. Den digitala tekniken var överlägsen, men att snabbt kunna hålla en bild i handen uppskattades
fortfarande.

Under det ursprungliga varumärket Polaroid är det nu återigen möjligt att köpa kameror där man knäpper och skriver ut en bild omedelbart. Om man bara är intresserad av resultatet och inte har bråttom, går det också bra att få en polaroidliknande bild via i ett bildbehandlingsprogram.

Senast ändrad:

sv