$left
$middle

Silverpilen

Foto: Andreas Nilsson/Malmö Museer

I Malmö Museers samlingar finns en Husqvarna motorcykel med den officiella modellbeteckningen 282. Silverpilen är ett mer lockande namn.

Vårt exemplar är från 1961, men modellen lanserades redan 1957. Efter kriget satsade Husqvarna på mindre modeller. För många var de ett alternativ till att köpa bil. De hade fantasifulla namn som Svartqvarna, Rödqvarna och Blåqvarna beroende på årsmodellernas olika färger.

Foto: Andreas Nilsson/Malmö Museer

När Husqvarna lanserade Silverpilen 1955 var det med tävlingsframgångar i ryggen och med inriktning på ungdomar man skulle sälja.

Körkort för 16-åringar omfattade motorcyklar som inte vägde över 75 kg. Man pressade därför ned vikten genom att ta bort onödiga delar och bygga med mycket lättmetall. Metallen lyste som silver. 100 kilometer i timmen var nu möjligt att uppnå.

Motorcykeln blev en försäljningssuccé. Snart fanns det en Guldpil med en något större motor. Monark svarade med Blå Stinget på hela 12,5 hästkrafter. Med sin bantade vikt ansågs de farliga och branschen slutade sälja dessa båda lättviktare i rädsla för att myndigheterna skulle gripa in med strängare regler. Silverpilen fortsatt däremot att säljas till 1965. Malmö Museers exemplar är omregistrerad med en 123 kubikcentimeter stor cylinder. 1970 ändrades regelverket för lätt motorcykel från viktbegränsning till att motorstorleken inte skulle överskrida 125 kubikcentimeter.

Senast ändrad:

sv