$left
$middle

Attacken mot Kronans skola 2015

Utställningen har stängt och går inte längre att besöka på Malmö Museer. Det går dock bra att ta del av det digitala materialet till utställningen.

Digitalt material: Hatbrott

Utdrag från ett av de larmsamtal som kom till polisen i samband med attentatet på Kronans skola och intervju med Djeno Mahic som var rektor på skolan vid händelsen.

Attacken på kronans skola 2015

Den 22 oktober 2015 attackerade 21-årige Anton Lundin Pettersson Kronans skola i Trollhättan. Tre personer dog. Han sköts senare av polisen. Samtliga personer som blev attackerade var mörkhyade. Det polisen fann hemma hos Anton Lundin Pettersson visade tydligt att han var främlingsfientlig.

Lyssna på larmsamtalet

Samtalet kommer från en lärare som gömmer sig i ett av klassrummen tillsammans med sina mellanstadieelever. Klassen var på tillfälligt besök på skolan. Ljudet är redigerat.

Intervju med rektor Djeno Mahic kring tankarna på händelsen och konsekvenserna efter dådet

Porträttfoto på medelålders man

Djeno Mahic, rektor på skolan vid tillfället.

"Klockan var strax efter tio. Jag var i lärarrummet och skulle hämta något i mitt skåp. Då kom två pedagoger springande och skrek att någon blivit dödad på skolan. Först förstod jag inte vad de sade utan gick ut i entrén. Där var det alldeles tyst, jag hörde bara rosslande ljud. Jag smög fram till kaféet och såg Lavin ligga på mage. Jag såg blod. Bredvid honom stod en maskerad man med svärd som tittade
sig omkring. Man tänker tusen tankar i det läget. Jag gick tillbaka till lärarrummet och skrek: ”Lås in er!”

Kontakta oss

sv