$left
$middle

Bilan

Utställningen har stängt och går inte längre att besöka på Malmö Museer. Det går dock bra att ta del av det digitala materialet till utställningen.

Digitalt material: Hatbrott

Porträttfoto ung kvina med hijab
Han närmar sig henne med bestämda steg: ”Ta av dig den där”. I samma stund kastas hon tillbaks till minnen av liknande händelser. Män som vrålar, män som vill tvinga av henne kläder, män som hatar kvinnor.

”Hallå, muslimjävel, förstår du inte svenska?”. Hans röst ekar över området. Hon tänker: varför är det ingen som reagerar? Killen över gatan måste väl höra detta? Kvinnan som rastar sin hund, måste se detta? Mannen fortsätter närma sig henne. Han tar tag i hennes slöja och rycker med all sin kraft. Hon försöker mota bort honom med all sin. Till slut knuffar han omkull henne och går därifrån. Hon ligger kvar, i desperat jakt efter förbipasserade blickar som kan bekräfta att det hände. Att det inte var en mardröm.

När vi senare sitter i hennes kök och hon återberättar händelsen finns det en sak hon hänger sig kvar vid. De andras tystnad.

Bilan Osman, journalist och författare

"Dagens politiska klimat inte bara påminner om 1990-talet, ett årtionde som brukar räknas som kulmen på det högerextrema våldet – jag tycker att det har blivit värre. I ett sådant klimat fyller antirasismen en allt viktigare funktion. Den måste bli mer än utspel, texter och åsikter. Antirasismen måste genomsyras
av visioner.

Ofta stannar förståelsen av rasism vid samtal runt köksbordet. Nyckeln ligger i en rörelse som lyckas att vara med och skapa framtiden. Det gör man bäst genom att organisera sig. Genom kampanjer, genom att skapa mötesplatser där folk kan samlas och prata om sitt lokalsamhälle, genom att nattvandra och försöka skapa trygghet. Genom att finnas där, som ett alternativ, i människors vardag.

När antirasismen blir en viktig aktör, inte minst i lokalsamhällen, kan vi möta den utmaning som ligger i att rasismen är ett system. Som villkorar, nedmonterar, söndrar och härskar.

Det är när vi går ihop och pratar om vad vi är för, vilket samhälle vi vill se; och inte enbart vad vi är emot, som vi också kan skapa det vi drömmer om. Det är då vi på riktigt kan övertyga andra om att sammanhållning är vårt enda alternativ."

/Bilan

sv