$left
$middle

David & Martin

Utställningen har stängt och går inte längre att besöka på Malmö Museer. Det går dock bra att ta del av det digitala materialet till utställningen.

Digitalt material: Hatbrott

Ljudfil (på svenska).

Det är få som visar civilkurage. Folk står baraoch tittar på när det händer. På ett sätt är det turatt vi bor i Malmö. Hade vi bott någon annanstansi en mindre stad hade det förmodligen blivit ännu värre.

David och Martin

David

"Jag blir kränkt nästan varje dag i skolan, både av elever och lärare. ”Jävla zigenare” ”Du har inget land.” ”Det var bra att Hitler dödade er”. Ord som inte går att beskriva. Det är hårdare nu än när jag var yngre, för nu förstår jag vad orden betyder.

Ibland berättar jag för lärare om vad som händer, men många gånger gör de inget åt saken. Det är inte så roligt. Man vänjer sig efter ett tag med
kränkningarna. Man slutar känna efter.

Många unga romer som jag känner vill dölja sin identitet, men inte jag. Jag vill ha kvar min identitet och visa att jag är rom och att jag kan göra något med min framtid."

/David

Martin

"För ett par år sen satt jag i en trappa på skolan och vilade mig. Jag var försenad till en lektion och ville inte gå in. Då kom en lärare och sa åt mig att gå in på lektionen. Jag sa att jag skulle göra det när jag hade vilat klart. Då sa hon ”Du kommer ändå inte bli något – du kommer att leva på mig”. Först förstod jag inte vad hon menade, men när jag berättade om det för min kompis, förstod jag vad hon faktiskt hade sagt. Om jag hade sagt något till någon annan lärare hade de nog ändå inte trott mig."

/Martin

Två unga killar i en skog.

David och Martin.

sv