$left
$middle

Hala

Utställningen har stängt och går inte längre att besöka på Malmö Museer. Det går dock bra att ta del av det digitala materialet till utställningen.

Digitalt material: Hatbrott

Ljudspår.

"Det var fredag och jag hade äntligen avslutat ett tufft pass på akuten. Jag bestämde mig för att göra ett ärende på stan. Jag hade precis lämnat parkeringen hörde jag en kvinna som ropade ”mördare!” bakom mig.

På något sätt förstod jag att det var riktat till mig. Man känner på sig det. Jag stannade till och vände mig om. Då såg jag en kvinna i 50-årsåldern som fortsatte skrika ”jävla mördare!” och ”jävla muslim!” utan att se mig i ögonen. Jag kände mig helt maktlös, orkade inte längre gå på stan utan tog bara min bil och åkte hem. Den där kvinnan visste ingenting om mig, men valde ändå att döma mig utifrån mitt utseende.

Jag jobbar med att rädda liv på akuten och där behandlas alla lika, oavsett hudfärg, religion eller sexuell identitet. Livet går före allt. Att då kallas mördare känns så orättvist.

Hala

"Alla måste ta sitt ansvar. Varje individ har ett ansvar att behandla alla människor lika. Jag trodde att det var en självklarhet. Det finns inga ursäkter för motsatsen. Vi har vant oss vid hatet. Vi måste stoppa det i tid och ifrågasätta människor som kränker.

Det är inte bara upp till den drabbade att anmäla hatbrott. Kollegor, arbetsgivare och andra i omgivningen måste också ha nolltolerans mot rasism. Vi måste agera tillsammans, och inte bara jag som enskild individ. Detta är ett samhällsproblem, och då måste vi hjälpas åt. Då är vi starka."

För mig är slöjan en symbol för alla människors rätt att se ut somde vill. Många kopplar slöjan till förtryck, men det stämmer inte.Man måste vara stark för att bära slöja i det här samhället.

Hala

Porträttfoto ung kvina med hijab
sv