$left
$middle

Henryk

Utställningen har stängt och går inte längre att besöka på Malmö Museer. Det går dock bra att ta del av det digitala materialet till utställningen.

Digitalt material: Hatbrott

Ljudspår.

"Jag är lärare och jobbar på en högstadieskola i Malmö. För ett par år sedan skulle jag ha en hemkunskapslektion, men allt urartade snabbt. Det blev väldigt stökigt. Eleverna kastade saker omkring sig och det var en hotfull stämning i klassrummet.

Jag kände mig tvungen att avbryta lektionen. Då samlades eleverna utanför klassrummet och skrek ”Jävla jude! Jävla jude!” unisont till mig. Det ekade i hela skolan.

Judehatet är en del av min vardag. Jag tycker att hatbrott mot judar ofta sopas under mattan i Sverige. Det är ju en politisk fråga. Politiker tar bara upp frågan för att rena sitt samvete, inte för att lösa själva problemet.

Judehatet i Malmö är ofta sammanvävt med ilska mot Israels politik mot Palestina. Men vi kan ju inte skyllas för det som händer där. I Sverige är judar en minoritet. Många vill inte berätta att de är judar. Jag väljer att göra det. Men jag älskar trots allt att arbeta som lärare. Att undervisa är min passion!"

/Henryk

Porträttfoto ung kvina med hijab
sv