$left
$middle

Jallow

Utställningen har stängt och går inte längre att besöka på Malmö Museer. Det går dock bra att ta del av det digitala materialet till utställningen.

Digitalt material: Hatbrott

Porträttfoto ung kvina med hijab

"Allt började 2011. Jag och Afrosvenskarnas riksförbund polisanmälde Lunds universitet och Hallands nation. På en fest på Hallands nation hade studenter haft en slavauktion, utklädda till förslavade afrikaner med svartmålade ansikten och snaror runt halsen.

Flera reagerade på vår polisanmälan. Många menade att jag inte ”är svensk” och därför inte ska komma och bestämma hur svenska lärosäten ska skötas. Jag och min familj angreps. Vi fick hotbrev och telefonen ringde konstant. Människor hotade och förolämpade mig. Min familj var tvungen att fly från Malmö.

Efter några dagar fick jag reda på att en bild spridits i Malmö och Lund. Bilden föreställde en naken, förslavad afrikan som hade mitt ansikte. Texten löd ”Vår N-slav är bortsprungen. ”Det var en fruktansvärd bild. Otroligt förnedrande. Bilden började spridas på nätet. Jag var orolig för att mina barn skulle se den och försökte få dem inte vara på ute nätet.

Läget blev allt mer hotfullt. Människor skrev att de skulle avrätta mig och mina barn. Min hemadress och länk till Google maps lades upp på olika forum. Det blev mycket debatt om yttrandefrihet. Man kan ju undra över var man drar gränsen mellan yttrandefrihet och hets mot folkgrupp?"

/Jallow

sv