Torups friluftsgård stängd

Mot bakgrund av den ökade spridningen av covid-19 och de förlängda skärpta allmänna råden i Skåne stängde Torups friluftsgård för allmänheten den 23 november 2020.

Beslutet gäller till och med 10 januari 2021.

Mer information

Ehrenstrahlsmålningarna

På Torups slott finns två stora oljemålningar med kungamotiv. Det är de svenska kungarna Karl X och Karl XI som avporträtterats till häst. Målningarna anses ha utförts någon gång mellan 1660 och 1680 konstnären David Klöcker Ehrenstrahl.

De två Ehrenstrahlsmålningarna hänger i matsalen på Torups slott. Under årens lopp har ett flertal "förbättringar" av målningarna gjorts, och de har blivit övermålade så många gånger att det till slut i princip inte syntes något av de ursprungliga målningarna. Under någon period har de även varit nedmonterade och då förvarats hoprullade, vilket satt sina spår i form av sprickor i duken.

Under en guidad visning av Torups slott finns möjligheten att se de två målningarna på plats.

Konstnären David Klöcker Ehrenstrahl

David Klöcker Ehrenstrahl, 1628-1698, var en tysk-svensk målare, tecknare och författare. Han målade framför allt kungliga porträtt och gruppbilder. Andra kända verk är "Svea och dygdernas rådslag", som finns i Riddarhuset, och "Korsfästelsen och Yttersta domen" i Storkyrkan i Stockholm.

Konserveringen av målningarna

1996 beslutade Malmö fastighetsnämnd att anslå 300 000 kr för konservering av de båda Ehrenstrahlsmålningarna. Ytterligare bidrag till kostnaderna kom från Crafoordska stiftelsen i Lund (50 000 kr) och från Gustav VI Adolfs fond för svensk kultur (30 000 kr). Arbetet utfördes av Ullenius Ateljéer i Stockholm.