Diabetes typ 2 - så funkar det
Diabetessjuksköterskan Tanja Markestål svarar på frågor.
Vad är diabetes typ 2?
– Diabetes typ 2 innebär att blodsockret blir för högt på grund av att kroppen blir mindre känslig för insulin. Insulin är ett hormon som reglerar sockret i blodet. Sjukdomen utvecklas gradvis, vilket gör symtomen diffusa. Trötthet, ökad törst och frekvent urinering kan vara tecken på diabetes typ 2. Den höga halten av socker i blodet kan på sikt orsaka följdsjukdomar i till exempel ögon och hjärta.
Kan man göra något själv för att förebygga sjukdomen?
– Det finns starka kopplingar till både arvsanlag och levnadsvanor. Levnadsvanor kan man själv påverka och därigenom minska riskerna att insjukna. Jag brukar rekommendera att börja med små förändringar. Om du inte är aktiv alls, börja med att promenera 10 minuter varje dag. Att vara fysiskt aktiv i vardagen är viktigast, och för mycket stillasittande är inte bra för oss. När det gäller kosten, fokusera på att äta näringsrik mat som du tycker om. Sockerrika produkter som kakor, godis och glass är inte nödvändiga för kroppen. Se helheten och hitta din livsbalans för att må så bra som möjligt. Oro, stress och sömnsvårigheter ökar halten av stresshormoner vilket ökar risken att insjukna. Många glömmer bort den biten och tänker att man behöver ändra på kost- och motionsvanor endast.
Vad ska man tänka på om man har diabetes typ 2?
– Regelbundna kontroller hos läkare och diabetessjuksköterska är viktiga. Behandlingen av diabetes typ 2 är läkemedel och goda levnadsvanor. För att du ska må bra, men också undvika följdsjukdomar, är båda lika viktiga. Behöver du göra förändringar, börja med de som känns hanterbara för dig. Börja med någon form av fysisk aktivitet, som att ta trapporna istället för hissen. Ät dig mätt på hälsosam och välsmakande mat. Ta en titt på ditt välmående och sträva efter en balanserad livsstil som passar dig och gör dig gott.
Sammanfattning av Tanjas råd:
- Kontakta din vårdcentral om du är orolig för att insjukna eller har symtom som kan tyda på diabetes typ 2.
- Kost, fysisk aktivitet, goda sömnvanor och ditt psykiska mående är alla viktiga byggstenar i att förebygga diabetes typ 2.
- Börja med små förändringar som du klarar av.
- Ät god och näringsfylld mat. Minska sockerintaget, ät mer fullkorn, fisk- och skaldjur, grönsaker och frukt, linser, bönor samt magra mejeriprodukter. Använd oliv- och rapsolja.
- Öka din fysiska aktivitet. Det räcker med en liten förändring för att det ska göra skillnad. En promenad på 10 minuter är bättre än inget.
- Hitta din livsbalans där hela du mår bra. Tycker du detta är svårt – kontakta din vårdcentral för stöd och hjälp.